Operatiune dramatica de salvare la Vaslui. Un echipaj a ramas blocat in nameti, elicopterul SMURD nu a putut ateriza

19-01-2016 07:24


Chiar daca ninsorile au incetat, gerul cumplit si drumurile acoperite de zapada lasa multe vieti din satele izolate la voia intamplarii. Una dintre cele mai dramatice operatiuni de salvare a avut loc, luni-noapte, in judetul Vaslui.

Dupa ore de chin, o tanara de 21 de ani cu suspiciune de fractura la coloana a ajuns la Spitalul de Neuro-chirurgie din Iasi. Echipajul trimis initial a ramas blocat in nameti, iar elicopterul SMURD nu a putut ateriza.

Tanara de 21 de ani s-a prabusit de la doi metri si jumatate, din podul unei case in lucru, unde urcase ca sa dea zapada. A fost gasita de rude care au sunat la salvare. Pentru ca exista o suspiciune de fractura de coloana, mobilizarea a fost imediata. Din pacate, cea mai rapida posibilitate de transport, un elicopter SMURD, nu a putut ateriza din cauza viscolului puternic.

Nici o senilata plecata sa o salveze nu a fost o solutie, deoarece in acest mijloc de transport ranitei i s-ar fi agravat starea de sanatate. In cele din urma, o ambulanta a ajuns la ea, iar medicii au hotarat sa o duca pe fata la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi.

Alarma la 112 s-a dat si in localitatea Bogza din judetul Vrancea. Un copil de 7 ani a avut febra si varsaturi, iar parintii au cerut ajutorul doctorilor.

La scurt timp, un echipaj plecat din Focsani, a intrat intr-o zona cu vant puternic, care spulbera zapada mijlocul soselei.

Cand salvatorii mai aveau zece kilometri pana la pacient, masina n-a mai putut inainta. Medicii au avut nevoie de ajutorul unui antemergator cu freza si a unui excavator.

Utilajele de deszapezire nu au o misiune usoara. Nametii au 2-3 metri si trebuie sparti ca sa deschida calea autospecialei. In momentele in care convoiul iesea in camp deschis, vijelia era de nedescris.

In cele din urma, un traseu de zece minute a fost parcurs in aproape 3 ore. Copilul a fost preluat si a ajuns in siguranta la Spitalul din Focsani.

In Galati, o tanara insarcinata din comuna Schela, localitate izolata de zapada, a fost dusa la spital cu ajutorul unui elicopter SMURD.

Si in Buzau, o batrana cu dializa a avut nevoie de ajutor. A chemat o ambulanta si pentru ca aceasta sa nu ramana impotmolita in troiene, salvatorii au mers si au luat-o pe femeie de acasa cu senilata. Ulterior, cand au ajuns pe un drum curatat, oamenii au mutat pacienta in salvarea care a transferat-o in siguranta la spital.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO