Ohanesian, unul dintre jurnalistii rapiti in Irak, despre Hayssam in Romania: Sa vedem daca vorbeste

Ultima actualizare: 22-07-2013 06:46
Ovidiu Ohanesian

Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei jurnalisti rapiti in 2005 la Bagdad, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ca este surprins de aducerea in tara a lui Omar Hayssam.

"Este o surpriza neasteptata, cel putin pentru mine. Nu credeam ca o sa-l aduca cineva in viitorul apropiat si nici chiar in cel indepartat. Trebuie sa vedem cine l-a adus, pentru ca, la fel ca in cazul altor infractori de talie mondiala plecati in alte tari, in general ei au cam fost bagati pe gat, pentru ca noi nu mai vroiam sa-i luam inapoi dupa ce le-am dat drumul, la fel ca si in cazul lui Omar Hayssam. Ramane de vazut daca acesta va vorbi, pentru ca are foarte multe de spus de la evaziune fiscala, oameni politici manjiti, terorism, rapiri, pana la trafic international cu armament. Sunt foarte multe dosare despre care nimeni nu a mai vorbit dupa fuga teroristului. In rest, asteptam si vedem ce ne rezerva timpul", a spus Ovidiu Ohanesian pentru Mediafax.

Purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca Omar Hayssam se afla in acest moment in arestul Politiei Romane, fiind predat politistilor la ora 6.40.

"Omar Hayssam se afla in acest moment pe teritoriul Romaniei, in arestul Politiei. El a fost predat politistilor romani la ora 6.40", a mentionat Oprea.

El a anuntat anterior, intr-un comunicat de presa, ca Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane in cursul diminetii de vineri.

"Aducerea sub autoritatea institutiilor statului roman pentru a-si ispasi pedeapsa cu inchisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism in cazul celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak stabilita de instantele romanesti este rezultatul unor activitati complexe desfasurate timp indelungat de institutiile de siguranta nationala ale statului roman", afirma purtatorul de cuvant al presedintelui Basescu intr-un comunicat de presa intitulat "Aducerea in Romania a domnului Omar Hayssam".

In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost ratiti la Bagdad.

In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor de servicii de informatii romane, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos.

Omar Hayssam a fost dat in urmarire generala la nivel national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti, in iulie 2006.

In 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, in lipsa, la 20 de ani de inchisoare pentru implicare in rapirea celor trei jurnalisti, cazul acestuia constituind o premiera in Romania.

Presedintele Traian Basescu declara, in 9 februarie 2011, la TVR, ca Omar Hayssam "este bine-merci" si nu mai are cancer. Presedintele preciza ca partea romana stie unde se afla acesta, pentru ca este subiect de discutie cu partea siriana. "Stim precis si unde este, si e bine-mersi, sanatos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era cand l-a operat unul din medicii faimosi ai patriei", spunea atunci Basescu.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO