Explozie la o fabrica de paine din Brasov. Compania a anuntat ca ia in calcul o eroare umana

×
Codul embed a fost copiat

Un muncitor a murit si alti cinci au fost raniti joi seara la Brasov intr-o explozie puternica, urmata de incendiu, la moara unei fabrici de paine din oras.

Sumarul evenimentelor, vineri, 6 noiembrie:

►Inspectia Muncii cerceteaza accidentul de la fabrica de paine din Brasov
►Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov a preluat dosarul
►Un barbat a murit in noaptea de joi spre vineri
►Cei cinci raniti sunt in stare stationara, la spital

UPDATE 19:00 Ancheta este abia la inceput. O armata de oameni a venit la locul exploziei pentru a analiza probele.

Reprezentantii companiei vin insa cu propria varianta si sustin ca exclud ca explozia sa se fi produs in urma unei defectiuni la un utilaj, deoarece totul a fost utilat ultra modern acum 2 ani, si sustin ca iau in calcul o eroare umana.

Citește și
resturile avionului rusesc prabusit in Egipt
Apar noi indicii ca avionul rusesc din Egipt a fost doborat de ISIS. “Raza de caldura” si “elementele straine”
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

A fost deschis dosar penal pentru omor din culpa, iar vinovatul va avea de platit in acest caz.

UPDATE 14:40 Comunicat Vel Pitar: "In seara zilei de 5 noiembrie, in jurul orei 20:00, a avut loc o explozie, urmata de un incendiu, la moara din Brasov a societatii SC Sapte Spice S.A

- Explozia si incendiul nu au avut loc la fabrica de paine Vel Pitar Brasov, aflata in proximitatea fizica a morii.
- Fabrica de paine Vel Pitar isi continua functionarea in regim normal, ca si fabricile din toate celelalte puncte de lucru."

UPDATE 14:00 Inspectorul general de stat al Inspectiei Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a decis cercetarea evenimentului care a avut loc la punctul de lucru de la Brasov al unei fabrici de paine, soldat cu cinci raniti si un decedat, ca accident colectiv de munca.

Conform unui comunicat remis, vineri, Agerpres, inspectorul general de stat s-a deplasat la scurt timp dupa explozie la Brasov, a evaluat situatia si imprejurarile in care s-a produs evenimentul si a dispus formarea unei comisii de cercetare, formata dintr-un inspector de munca de la Inspectia Muncii si doi de la Inspectoratul teritorial de munca Brasov.

Joi, 5 noiembrie, in jurul orelor 20,00, la societatea de morarit Sapte Spice Ramnicu Valcea - Punct de lucru Brasov a avut loc o explozie urmata de un incendiu. In fabrica se desfasura schimbul doi, sase dintre angajati fiind raniti. Unul dintre ei a decedat vineri.

"Se prezuma ca evenimentul a avut loc la magazia de depozitare - insacuire, soldat cu accidentarea a sase lucratori. Intre acestia un barbat de 31 de ani, angajat ca operator siloz, si-a pierdut viata. Ceilalti, patru barbati si o femeie, erau angajati ca ambalator manual, manipulanti marfuri, gestionar si conducator auto. Acesta din urma era angajatul altei societati. Aveau varste de 30, 41, 42 si 52 de ani. Din verificarile efectuate in baza de date a Inspectiei Muncii - Registrul Electronic de Evidenta a Salariatilor a reiesit ca toate persoanele implicate erau angajate cu forme legale", se mentioneaza in comunicat.

Cercetarea va stabili imprejurarile si cauzele care au condus la producerea evenimentului, reglementarile legale incalcate, raspunderile si masurile ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare si va determina caracterul accidentului.

Din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, societatea functioneaza, potrivit certificatului constatator nr. 13504/02.06.2008, emis conform legii.

Inspectorul general de stat al Inspectiei Muncii a solicitat Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva - INSEMEX Petrosani efectuarea unei expertize, astfel incat cercetatorii sa stabileasca si sa investigheze cauzele producerii incendiului.

"Vom actiona de fiecare data imediat, conform legii si competentei, la producerea acestui tip de evenimente care se incadreaza in categoria accidentelor de munca si care din nefericire devin tragedii greu de reparat", a declarat Dantes Nicolae Bratu.

UPDATE 13:45 Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov, a preluat dosarul privind explozia produsa, joi seara, la o fabrica de paine din municipiul resedinta de judet, cercetarea fiind deocamdata pentru fapte nu si pentru persoane.

"Vineri a inceput cercetarea la fata locului de catre procurori, politisti judiciari si criminalisti, specialisti in explozii de la Petrosani si alti specialisti in domeniu. Deocamdata se fac cercetari privind fapta nu persoana. Este inceputul cercetarii, se va vedea pe parcurs daca va fi vorba si despre persoane. Cercetarile se fac pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, distrugere, neluarea si nerespectarea masurilor legale de securitate in munca", a declarat, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie ( IJP), comisarul sef Liviu Naghi.

Intr-un comunicat de presa, transmis, AGERPRES, de administratorul fabricii de la Brasov, se precizeaza ca este exclus ca accidentul sa fie urmare a unei greseli de proiectare, de dimensionare sau de functionare defectuoasa a unui echipament de morarit.

"Avand in vedere ca moara a fost retehnologizata in urma cu aproximativ doi ani cu utilaje moderne, in opinia noastra, este exclus ca accidentul sa fie urmare a unei greseli de proiectare, de dimensionare sau de functionare defectuoasa a unui echipament de morarit. De asemenea, nu poate fi o problema de ventilatie sau de temperaturi crescute. Moara a functionat in regim normal, fara nici un incident, inclusiv in perioadele caniculare din timpul verii. Luam in calcul o posibila nerespectare a normelor de protectia muncii prin folosirea de foc deschis in zona periculoasa. Pentru maxima siguranta, pana va fi stabilita cauza exacta a exploziei, conducerea societatii a decis oprirea functionarii pentru verificari suplimentare a celorlalte mori ale companiei, accidentul de la Brasov fiind primul de acest tip din cadrul morilor companiei", se mai arata in comunicatul de presa.

UPDATE 12:05 Cele cinci persoane ranite in explozia produsa joi seara la o fabrica de paine din Brasov, internate la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta sunt in stare stationara, a declarat, vineri, pentru Agerpres, managerul spitalului, dr. Daniela Neculoiu.

"Doua dintre ele, o femeie in varsta de 51 de ani si un barbat in varsta de 46 de ani, internati la sectia Terapie Intensiva, sunt stabili hemodinamic si ventilati mecanic. Au arsuri pe 30% din suprafata corpului si pe caile respiratorii superioare. Ceilalti trei raniti aflati in sectie chirurgie plastica vor fi operati, in sensul ca arsurile vor fi curatate, pansate si aplicata medicatie necesara in aceasta situatie. Bineinteles ca vor mai ramane in spital cateva zile sub tratament. Toti ranitii internati in spital au pana in 50 de ani si putin peste. Cel mai tanar, in varsta de 31 de ani, a fost ranitul care a decedat noaptea trecuta", a spus dr. Daniela Neculoiu, potrivit Agerpres.
 

Barbatul care a fost scos ultimul de sub daramaturi a murit in timpul noptii, chiar daca medicii au facut eforturi sa il tina in viata. Doi raniti sunt in continuare in stare grava, unul fiind intubat, la terapie intensiva. Ceilalti 3 prezinta arsuri, dar doctorii spun ca au fost stabilizati.

Primele date ale anchetei arata ca explozia s-ar fi produs din cauza pulberilor de faina care au intrat in contact cu anumite echipamente din interior, spun pompierii.

Cand s-a produs explozia, pe stadionul de langa fabrica era un meci de fotbal. Suporterii au luat-o la fuga in momentul in care s-a cutremurat pamantul. Deflagratia a avut loc intr-o moara, iar echipajele de prim ajutor au ajuns la fata locului in aproximativ 4 minute dupa ce s-a dat alarma.

Colonel Stelian Rechitean, seful ISU Brasov: "Am pus in aplicare planul rosu, a avut loc o explozie. Am actionat cu 12 ambulante si 12 autospeciale de stins incendiul."

11 oameni erau in fabrica in acel moment, iar sase au fost raniti. In starea cea mai grava se afla un barbat care a cazut intr-un tanc de depozitare a fainii.

Cel mai dificil moment al interventiei a fost salvarea barbatului care a cazut in gol de la 15 metri inaltime. El a fost prins sub daramaturi, a comunicat cu pompierii, a fost salvat, insa se afla in stare foarte grava.

Cristina Vecerdi, coordonator UPU-SMURD Brasov: "A necesitat o operatie de salvare mai complicata. Este o persoana cu stare de constienta alterata, politraumatizata si cu arsuri multiple."

Alte 5 persoane au fost ranite, iar pentru doua dintre ele starea de sanatate s-a agravat imediat. Aveau arsuri puternice si au fost intubate la spital.

Dan Grigorescu, seful Sectiei de Chirurgie Plastica: "In momentul de fata, 2 sunt pe sectia de ATI si 3 pe sectia de ch plastica."

Mihai Mohaci, prefectul Brasovului: "A fost o explozie destul de puternica. Au ajuns pe strada si geamuri si pietre."

Anchetatorii au stabilit si posibilele cauze ale exploziei.

George Scripcaru, primarul Brasovului: "Din cauza pulberilor emanate de la faina care era in prelucrare in procesul de productie, corelat cu ventilatia care nu a fost dimensionata la capacitatile specifice cantitatii de faina prelucrata s-a produs aceasta explozie."

Potrivit specialistilor, in morile de faina se pot produce deflagratii puternice.

"Faina este al doilea material explozibil dupa praful de pusca. Norocul nostru e ca nu era stocul mare. Moara e nou tehnologizata, echipamente de sub un an un an si-un pic", a precizat un angajat al fabricii.

Alte 5 persoane, surprinse de explozie, au fost ranite usor si au primit ingrijiri la fata locului.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
EXPLOZIE la o fabrica de paine din Brasov. 5 raniti la spital, 2 intubati cu arsuri 30-40% din corp. LIVE UPDATE
EXPLOZIE la o fabrica de paine din Brasov. 5 raniti la spital, 2 intubati cu arsuri 30-40% din corp. LIVE UPDATE

In timpul meciului dintre Brasov si Ramnicu Valcea a avut loc o explozie in spatele stadionului.

Apar noi indicii ca avionul rusesc din Egipt a fost doborat de ISIS. “Raza de caldura” si “elementele straine”
Apar noi indicii ca avionul rusesc din Egipt a fost doborat de ISIS. “Raza de caldura” si “elementele straine”

Continua controversele privind cauzele accidentului aviatic din 31 octombrie, cea mai mare tragedie aeriana din istoria Rusiei.

Alex, baietelul de 3 ani desfigurat de arsuri, operat din nou in Turcia. Chipul lui, reconstruit dupa mai multe interventii
Alex, baietelul de 3 ani desfigurat de arsuri, operat din nou in Turcia. Chipul lui, reconstruit dupa mai multe interventii

Alex, baietelul de aproape 3 ani, din Mures, desfigurat in aprilie de o explozie, va fi suspus vineri, in Turcia, la o noua interventie chirurgicala.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.