Coloana de masini SMURD la inmormantarea eroilor care au plecat sa salveze o viata si nu s-au mai intors

Ultima actualizare: 08-06-2016 06:56

Cei 4 salvatori SMURD, care si-au pierdut viata in misiunea din Republica Moldova, unde s-au prabusit cu elicopterul, au fost inmormantati cu onoruri militare.

Sute de persoane i-au condus pe cei 4 eroi pe ultimul drum in semn de respect pentru sacrificiul lor.

 Copilotul Voicu Socae a fost condus pe ultimul drum cu onoruri militare in Bacau, locul sau natal. Elicopterele militare au brazdat cerul deasupra oamenilor care si-au plecat capetele si s-au rugat pentru el, sa-si gaseasca odihna.

Republica Moldova - tara in care au murit cei patru eroi, in timp ce incercau sa salveze o viata, a trimis 8 ofiteri la ceremonie.

"Vrem in numele Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova sa aducem condoleante familiei prietenilor si colegilor", a transmis colonelul Dorin Matveev.

Ceilalti trei salvatori au fost inmormantati la Iasi. Colegii lor - imbracati in uniforma rosie a Smurdului, de care sunt atat de mandri - si-au luat adio de la doctorita Mihaela Dumea, asistentul Gabi Sandu si pilotul Doru Gavril.

In drum spre cimitir, coloana de masini SMURD s-a intins pe cateva sute de metri.

Peste sicrie dintr-un elicopter au fost aruncate flori pentru cei care au facut atat de multe pentru ceilalti si nu mai sunt.

"S-au sacrificat pentru oameni si am vrut sa fim alaturi de ei”, spune Luminita Bodrun, SAJ Iasi.

"Saptamana trecuta i-am vazut, am ras impreuna, erau plini de viata. Am venit din Vaslui, au venit si colegi din Constanta, Timisoara, sa-i ducem pe ultimul drum”, spune si Alina Balan, UPU SMURD Vaslui:.

"Imi cer scuze ca nu am putut sa-i protejam, ca nu am putut sa-i ajutam sa vie acasa din misiune cu bine", spune Mihail Harabagiu, seful Serviciului pentru Situatii Exceptionale.

Pana acum ancheta a aratat ca echipajul SMURD fusese avertizat de vremea rea, conform ultimei convorbiri dintre pilot si turnul de control. Eroii au ales insa sa-si continue misiunea de salvare, cu pretul vietii.

 

O echipa de experti ai MAI a inceput ancheta la locul prabusirii elicopterului SMURD. Ipoteza exclusa de seful comisiei

Ancheta in cazul elicopterului SMURD prabusit joi in padurea de la marginea satului Haragis ar putea dura cel putin trei luni, a anuntat seful Comisiei de ancheta din Republica Moldova, Veaceslav Frunza.

Acesta precizeaza ca reprezentanti din Germania ai companiei care a produs elicopterul preleveaza duminica probe de la locul tragediei. La locul tragediei a ajuns o echipa de experti ai Ministerului de Interne din Romania pentru a face investigatii tehnice. Este vorba despre 35 de specialisti. Acestia au refuzat insa sa faca declaratii pentru presa, relateaza News.ro.

Specialistii examineaza doua versiuni in cazul prabusirii elicopterului SMURD, potrivit Publika.

"Noi, ca experti tehnici, acumulam informatia. Acum plecam sa vedem unde el a fost prima oara si sa vedem care a fost pozitia aeronavei inainte de impactul cu solul, ca sa ne dam seama daca a fost o problema tehnica sau o eroare de pilotare", a spus Veaceslav Frunza.

Seful Comisiei de ancheta a exclus posibilitatea ca elicopterul sa fi fost alimentat cu combustibil de proasta calitate.

Acesta a declarat ca aparatul de zbor a fost alimentat pe Aeroportul Chisinau, iar combustibil din acelasi rezervor a ajuns si la alte aeronave in ziua respectiva, la care nu au fost probleme.

"Conform procedurilor, din orice rezervor se ia o proba care ramane la sol si este sigilata si proba respectiva este deja stocata si luata de procurori. Inclusiv este luata si de aici de la fata locului combostibilul care afost si se face expertiza. Aici nu pot fi intrebari", a precizat seful Comisiei de ancheta.

Sambata seara urmau sa ajunga, din Germania in Republica Moldova, reprezentanti ai companiei care a produs elicopterul. Acestia urmeaza sa analizeze resturile aparatului de zbor.

Elicopterul SMURD s-a prabusit joi, in apropierea satului Haragis din raionul Cantemir. In urma tragediei, toti cei patru membrii ai echipajului si-au pierdut viata.

Guvernul Republicii Moldova a decis sa acorde un milion de lei moldovenesti (circa 200.000 RON) familiilor victimelor.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO