O comisie din Parlamentul European vrea sa convinga autoritatile romane sa redeschida investigatiile privind inchisoarea CIA

Dată publicare: 25-09-2015 19:39
Dată actualizare: 28-09-2015 07:06


Dupa raportul Senatului American care atesta ca CIA a folosit tortura pentru a obtine informatii, inclusiv pe teritoriul Romaniei, reprezentantii comisiei pentru libertati civice din Parlamentul European au ajuns la noi.

Ei vor sa covinga autoritatile sa redeschida investigatiile.

"Vom pune presiune politica pe tarile implicate", a sustinut sefa delegatiei. Cu toate acestea, intalnirile au fost amicale. Desi fostul presedinte Ion Iliescu a fost si el invitat la discutii, a preferat sa trimita o scrisoare.

Raportul Senatului SUA de la sfarsitul anului trecut arata ca agentia americana de spionaj a folosit tortura pentru interogarea prizonierilor.

Tanja Fajon, seful delegatiei LIBE in Romania: "In raportul facut public apar noi dovezi ca a existat o inchisoare secreta pe teritoriul Romaniei si ca Romania a facut parte din programul derulat de CIA."

Potrivit documentului, detinutii erau privati de somn, suspendati cu capul in jos si batuti sau tinuti sub apa pana la limita inecului.

Tanja Fajon, seful delegatiei LIBE in Romania: "Este datoria noastra morala fata de cetateni sa cercetam daca intr-adevar a fost vorba despre incalcari grave ale drepturilor omului pe pamant european."

Marius Obreja, presedintele comisiei de aparare din Senat: "Noi vom informa asupra discutiei pe care am avut-o, iar decizia este la nivelul conducerii Parlamentului."

Reprezentantii de la Bruxelles au solicitat o intalnire si cu fostul presedinte Ion Iliescu, singurul care putea semna infiintarea unor astfel de centre pe teritoriul Romaniei. Fostul sef de stat si-a transmis punctul de vedere intr-o scrisoare: "Nimeni din conducerea statului roman nu a aprobat infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei si nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut Romaniei asa ceva."

Tanja Fajon, seful delegatiei LIBE in Romania: "Exista fosti prizonieri care au deschis procese la Curtea Europeana pentru drepturile omului. Unul dintre acestia sustine chiar ca a fost detinut intr-un centru aflat pe teritoriul Romaniei."

Este vorba despre sauditul Abd al Rahim al Nashiri, acuzat ca a orchestrat atacul din anul 2000 asupra navei de razboi americane USS Cole.

Dintr-un raport al unei comisii speciale a Senatului României facut public in 2008 rezulta ca nu sunt probe care sa indice ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie ale CIA.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO