O cabană din 1927, mistuită de flăcări în Munții Făgăraș. Urma să fie restaurată

20-09-2019 08:01


Cabana Urlea din Munţii Făgăraş, unul dintre cele mai vechi puncte turistice din România, a ars din temelii.

Nu se ştie deocamdată de la ce a pornit focul ori dacă a fost pus intenţionat. Aflată la o altitudine de peste o mie cinci sute de metri, cabana era părăsită din 2005 şi ajunsese o ruină.

O asociaţie de iubitori ai muntelui tocmai o preluase, cu intenţia de a o renova. Urmele incendiului au fost descoperite joi  de unul dintre proprietari, care a anunţat imediat poliţia.

Ghiţă Mihalache, asociaţia Poveştile Carpaţilor: „Pe noi nu ne-a anunţat nimeni că a fost un incendiu acolo. Când a urcat inginerul structurist şi cu un tehnician pentru a face studiu pentru nouă fundaţie s-au întâlnit cu pădurarii pe drum şi ei au comunicat că cabana a ars. Când am ajuns sus acolo încă mai erau locuri mici în care era flacără."

Acesta nu exclude varianta ca focul să fi fost pus intenţionat.

Ghiţă Mihalache, asociaţia Poveştile Carpaţilor: „Erau două cabane, una mai veche şi una mai nouă, era o diferenţă de câţiva ani între ele, iar între ele sunt câţiva metri distanţă, dar sunt două focuri diferite. Nu este extins focul de la o cabană la alta."

Cabana Urlea a fost ridicată în anul 1927 şi era lăsată în paragină de mai bine de 10 ani. Membrii asociaţiei spun că nu renunţa totuşi la planurile lor, de a o pune din nou în circuitul turistic, şi strâng donaţii în acest scop.

Cristina Stanciu, asociaţia Poveştile Carpaţilor: Noi am cumpărat cabana anul trecut în vara. Prin asociaţie dorim să refacem aceasta cabană şi să ajutăm în acelaşi timp şi alte cabane aflate în situaţii similare. Vrem să aducem un beneficiu turismului montan românesc.”

Oamenii legii au deschis o anchetă în acest caz, pentru a stabili ce anume a provocat incendiul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO