Numărul refugiaților care intră în țara noastră crește de la o zi la alta, însă cei mai mulți sunt doar în tranzit

refugiati
StirilePROTV

Numărul refugiaților care intră în țara noastră crește de la o zi la alta. Numai marți seară peste 1000 de oameni au ajuns în Gara de Nord cu trenurile din Suceava, Galați și Iași.

Au fost așteptați de zeci de voluntari, jandarmi, polițiști și traducători care i-au grupat în funcție de necesități. Cei mai mulți sunt doar în tranzit, pleacă mai departe spre Ungaria ori Germania. Unii dintre ei au coborât și în gara din Buzău, de unde au fost preluați de autorități și duși în adăposturi.

Toți acești oameni cu copii după ei, bagaje, vizibil dezorientați, au fugit din calea războiului crunt ce se duce în țara lor. Oriunde ai întoarce privirea, peroanele Gării de Nord sunt arhipline.

În momentul în care trenul ajunge în gară, urcă în tren mai mulți oameni, voluntari, jandarmi, polițiști, cei grupează pe oameni. Le dau aceste cartonașe, iar în funcție de culoare ei sunt direcționați mai departe. Roșu primesc femeile care sunt singure și au copii și au nevoie de cazare, mov primesc bărbații singuri, verde sau alb primesc cei care pleacă mai departe spre Otopeni sau de aici din gară direct cu trenul spre Germania, Ungaria. Cartonașul galben înseamnă că refugiații au deja asigurate un hotel și transport.

Încercăm să ne mobilizăm acum. După cartonașe ne înțelegem cine și unde trebuie retrimis”, spune un voluntar.

Citește și
chirii
Omenie și nu prea. Unii proprietari încearcă să câștige mai mult din chirii, odată cu venirea refugiaților

Pe peronul Gării de Nord, cu o foaie pe care scrie Ioana - Nikolaev, am întâlnit-o și pe Diana, care își așteapta fratele și cumnata ucrainiancă.

Au fugit de sub bombardamente și nu au știut unde se urcă, s-au urcat în primul tren și habar nu au avut că ajung în România, la București. A aflat acum două ore că sunt pe drum și am venit repede să îi ajut”, a mărturisit Diana.

În drumul lor spre București, aproape 300 de refugiați au coborât la Buzău. Printre refugiați este și Olga care a venit din Odesa în țara noastră cu trei copii și cățelul familiei.

De la gară, refugiații au fost transportați cu mai multe autobuze la Sala Sporturilor din oraș. Voluntarii Crucii Roșii le-au împărțit sandvișuri calde și apă. Trei mame au fugit din Nikolaev împreună cu copiii lor pentru a scăpa de război.

Prietena mea m-a sunat și mi-a zis că am câteva minute să iau ceva, am luat doar un rucsac și nimic altceva, am luat-o pe fiica mea și am ajuns aici”, a povestit o refugiată.

Le oferim locuri de cazare în locații decente la Buzău și nu în corturi în acest moment”, a declarat prefectul Buzăului.

Cei mai mulți dintre cei care ajung la noi pleacă mai departe spre vest. Zilnic, din România pleacă 11 trenuri cu câte 900 de refugiați spre Budapesta. Între timp, în Pavilionul Central de la Romexpo se vor amplasa 2000 de paturi, 1500 de scaune și 200 de mese pentru strănii care fug de moarte.

Citește și...
Primii elevi și studenți refugiați ucraineni au început școala, în România. „Au învățat să zică
Primii elevi și studenți refugiați ucraineni au început școala, în România. „Au învățat să zică "La mulți ani, mămico!”

Autoritățile române se pregătesc pentru o situație de criză prelungită în care refugiaţii ucraineni vor rămâne la noi, pe termen lung.

Omenie și nu prea. Unii proprietari încearcă să câștige mai mult din chirii, odată cu venirea refugiaților
Omenie și nu prea. Unii proprietari încearcă să câștige mai mult din chirii, odată cu venirea refugiaților

Omenie și nu prea. În timp ce mii de români și-au pus casele, hotelurile și pensiunile la dispoziția refugiatilor, în unele localități de frontieră unii speră să câștige cât mai mult din chirii.

Recomandări
Golul din bugetul României se tot adâncește. Care sunt calculele Guvernului și cine va primi cei mai mulți bani
Golul din bugetul României se tot adâncește. Care sunt calculele Guvernului și cine va primi cei mai mulți bani

Cu venituri mai mici decât încasările, golul din bugetul României se tot adâncește, iar datoriile cresc. Noua împărțire a banilor din buget prevede mai mulți bani pentru salarii și pensii, însă unele ministere vor primi mult mai puțin decât au cerut.

Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, în SUA | VIDEO
Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, în SUA | VIDEO

Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat, vineri, în timpul unui eveniment desfăşurat în statul american New York.

Seceta istorică abătută asupra Europei în această vară agravează riscul unei recesiuni
Seceta istorică abătută asupra Europei în această vară agravează riscul unei recesiuni

Seceta istorică abătută asupra Europei în această vară agravează riscul unei recesiuni. Canicula nimicitoare ține aprovizionarea într-o menghină și prețurile ridicate.