Nor uriaș de cenușă la marginea unui oraș. Localnicii, forțați să rămână în case


Ultimul update: Luni 13 Mai 2019 21:01
Data publicarii: Luni 13 Mai 2019 17:07
Categorie: Stiri actuale

Nori mari de cenuşă purtaţi de vânt pe o distanţă de zeci de kilometri au acoperit luni zeci de case în judeţul Dolj. Gospodăriile oamenilor au fost acoperite cu un strat generos de cenuşă împrăştiată de rafale din perimetrul Termocentralei Craiova.

În zonă, aerul a devenit irespirabil şi, ca să poată ieşi din casă, oamenii au fost nevoiţi să poarte măşti de protecţie.

Cetăţenii spun că au făcut sesizări anii trecuţi, însă până acum au primit doar promisiuni de rezolvare.

Garda de Mediu Dolj a amendat, totuşi, Complexul Energetic Oltenia anul trecut cu 100.000 de lei.

Cele mai afectate gospodării sunt din localităţile Şimnicu de Sus şi Mischii, aflate la câţiva kilometri de Craiova. Aerul este irespirabil din cauza munţilor de cenuşă şi praf care se ridică de la depozitul de cenuşa al Termocentralei II Craiova.

O femeie s-a mutat aici împreună cu familia în urmă cu 10 ani. Ca să poată ieşi din casă zilele acestea ea este nevoită să poarte o mască de protecţie. Când bate vântul, oamenii sunt nevoiţi să spele geamurile de câteva ori pe zi.

Marinela Nicola: "Am făcut foarte multe sesizări și nu se ia nicio măsură. Spun că sunt proiecte în curs de desfășurare. Ultimul răspuns a fost că spulberările sunt în limite normale."

Părinţii spun că cei mici au inhalat cenuşă şi s-au îmbolnăvit. De teamă, localnicii au renunţat să mai mănânce legumele din grădini şi se plâng ca sunt, pur şi simplu, sufocaţi de cenuşa aruncată prin coşurile CET-ului din zonă.

Claudia Dincă: "Cenuşa se ridică de câte ori bate vântul, avem probleme, nu putem să ieșim nici afară cu copiii, de câte ori bate vântul aduce și din stânga și din dreapta, satul e băgat la mijloc."

De la legume până la rufele puse la uscat, toate sunt acoperite cu funingine.

Localnic: "Stăm mai mult înăuntru că afară nu putem".
Reporter: "Plantele sunt afectate? Legumele?"
Localnic: "Ia uitați pomii, numai creci uscate."
Localnică: "Apar nori de cenușă, acum când ne-am uitat încolo când m-am suit să întind rufele pe terasă venea val de cenuşă,  care o simţi că îți intră în ochi, te înglodesc ochii de ea."

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj sosiţi la faţa locului spun că au luat legătura cu conducerea Centralei Oltenia însă lucrurile nu s-au schimbat deloc pentru localnici.

Gheorghe Călinoiu, director Garda de Mediu Dolj: "Directorul mi-a spus clar "domne ca să evit masivele spulberări de cenuşă am umectat suprafața asta pe toate compartimentele - celuri cum se numesc ele, deci terenul este umed, digurile nu sunt umectate și sigur de acolo vin aceste ridicări de praf de cenuşă."

Halda de cenuşă se întinde pe 160 de hectare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Fenomen spectaculos: imaginile cu o trombă marină uriașă au devenit virale
Fenomen neobişnuit pe cer la Sibiu, chiar înaintea Summitului. Ce prevesteşte
Cum se formează tornadele și cum să ne ferim dacă ne întâlnim cu un asemenea fenomen
VIDEO PROTVPLUS.RO