Nina Cassian a murit la varsta de 89 de ani. Povestea scriitoarei de care s-a indragostit Ion Barbu

Ultima actualizare: 19-04-2014 07:00
Nina Cassian

Poeta Nina Cassian a decedat, marti, la varsta de 89 de ani, la New York, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate familiei acesteia.

Nina Cassian a decedat in urma unui stop cardiac. Ea a murit "linistita", in resedinta ei, potrivit surselor citate.

Serviciul memorial va avea loc luni, 21 aprilie, la ora 15.00 (ora locala, n.r.), la Riverside Memorial Chapel din New York.

Nina Cassian, nascuta Renée Annie Cassian (27 noiembrie 1924, Galati) , a fost o poeta, eseista si traducatoare romanca. S-a nascut intr-o familie de origine evreiasca (tatal Ninei, I. Cassian-Matasaru, era un traducator cunoscut). Scriitoarea s-a mutat cu familia la Brasov, unde a intrat la Liceul Principesa Elena, si Bucuresti, urmand si cursurile Institutului Pompilian. A frecventat cercuri intelectuale de stanga si, la varsta de 16 ani, a intrat in organizatia Tineretului Comunist, aflata atunci in ilegalitate. In paralel, primele ei incercari literare au fost generos incurajate de Tudor Arghezi si Ion Barbu, ultimul fiind chiar indragostit de tanara poeta.

Cassian a debutat editorial in 1947, cu volumul de versuri suprarealiste "La scara 1/1". In urma unui atac ideologic lansat in ziarul Scanteia la adresa sa, a inceput sa scrie, treptat, si poezie proletcultista. "Dupa un ocol de aproximativ opt ani", cum singura avea sa marturiseasca, plin de avanturi naive si compromisuri, incepand din 1956, se intoarce la poezia autentica. Incepe sa scrie in paralel si literatura pentru copii, atrasa de posibilitatile estetice ale evadarii in fantezie si candoare, precum si doua volume de "proza subiectiva", la persoana intai. Publica peste 50 de carti de poezie, eseuri si proza si inventeaza o noua limba poetica, "limba sparga". In 1969, Cassian primeste Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania.

In 1985, Nina Cassian este invitata in Statele Unite ca "visiting professor", in cadrul unei burse Soros, pentru a sustine un curs la New York University. Dupa numai o luna, ea afla de arestarea si uciderea in inchisoare a lui Gheorghe Ursu, unul din prietenii apropiati. Scriitoarea ia hotararea de a nu reveni in tara. Imediat, apartamentul sau din Romania este confiscat, iar cartile ii sunt interzise si retrase din biblioteci, pana la caderea regimului Ceausescu.

In Anglia ii apare volumul de versuri "Call Yourself Alive" si, in Statele Unite, "Life Sentence", traduceri reusite ale volumelor din tara, precum si volumele inedite "Take My Word for It!", "Blue Apple" si "Lady of Miracles", care se bucura de succes. Sustine recitaluri de poezie si publica in reviste americane.

In anul 1994, i s-a decernat premiul Leul literar de catre New York Library. In 2005, Cassian a lansat, la Institutul Cultural Roman din New York, al treilea volum memorialistic, "Memoria ca zestre. Cartea a III-a".

Poemele sale au aparut in revistele americane The New Yorker, Atlantic Monthly, New England Review si American Poetry Review.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO