Nicușor Dan: 20.000 de clădiri construite ilegal în București, în ultimii 15 ani. Acuzații adresate Gabrielei Firea

Dată publicare: 15-04-2021 18:44
Dată actualizare: 15-04-2021 19:51


„Construcțiile ilegale reprezintă cea mai mare furăciune din istoria Bucureștiului”, a declarat primarul Nicușor Dan, la intrarea în sediul DNA.

El a depus mai multe documente pentru a susține o plângere mai veche în care îi acuză pe fostul arhitect-șef al Capitalei și pe fostul primar Gabriela Firea că au transformat spațiul verde în spațiu construibil. Nicușor Dan susține că în ultimii 15 ani au fost construite ilegal în București 20.000 de clădiri care au sufocat oraşul.

Nicușor Dan a revenit joi la DNA pentru o plângere veche de doi ani.

Atunci era preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiului, acum este primarul Capitalei. Susţine că mai multe spaţii verzi din sectorul 3 ar fi fost transformate de vechea conducere a primăriei în spaţii construibile. Procurorii au vrut să vadă ce dovezi are.

Nicu;or Dan îi acuză pe fostul arhitect-şef al Capitalei, care a fost şi arhitect la Primăria sectorului 3, dar şi pe fostul primar Gabriela Firea de faptul că au permis să se construiască ilegal, în special în zone verzi.

De altfel, susţine că astfel de abuzuri care au distrus spaţii verzi au loc de 15 ani în tot Bucureştiul.

Nicușor Dan, primarul Capitalei Estimare în București, în 15 ani au fost construite 15-20 de mii ilegale.
Reporter: Le veţi demola?
Nicușor Dan: Dacă cineva a construit ilegal și au trecut 3 ani, nu se mai poate face nimic. Este greu să dai oameni afară.

Prejudiciile transformării spaţiului verde într-unul construibil, doar în sectorul 3, pentru care a depus Nicușor Dan plângerea la DNA, s-ar ridica la 300 de milioane de euro, crede edilul.
Totuşi unele imobile mai pot fi dărâmate.

Una din clădirile construite ilegal în Bucureşti, spune Nicusor Dan, este chiar clădirea de birouri de lângă Catedrala Catolică sfântul Iosif. Are o decizie definitivă a instanţei. Nicusor Dan spune că va fi demolată, dar nu spune când şi cum se va întâmpla acest lucru.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: "O să vedeţi decizia pe care o s-o luăm, dar este o chestiune juridică complexă în privinţa ei."

Ştefan Dumitrașcu, fostul arhitect-şef al Capitalei a negat acuzaţiile.

Gabriela Firea nu a comentat deocamdată acuzaţiile lui Nicușor Dan.

Acum o lună, Planurile Urbanistice Zonale, concepute de primăria Capitalei, au fost suspendate pe un an, timp în care primarul vrea să regândească modul în care se va construi.


VIDEO PROTVPLUS.RO