Navele iraniene încărcate cu carburant sosesc în apele Venezuelei, în pofida avertismentelor SUA

Ultima actualizare: 25-05-2020 13:12

Cinci nave iraniene încărcate cu carburant au intrat în zona economică exclusivă a Venezuelei, în pofida unui avertisment oficial al Statelor Unite că Washingtonul analizează adoptarea unor măsuri de reacţie, transmite Reuters.

Datele firmei Refinitiv Eikon arată că o navă numită Fortune a intrat sâmbătă în apele teritorile ale Venezuelei, conform News.ro.

„Navele din Republica Islamică Iran se află acum în zona noastră economică exclusivă”, a scris pe Twitter Tareck El Aissami, vicepreşedinte pe probleme economice al Venezuelei, numit recent ministru al Petrolului.

Televiziuniea de stat din Venezuela a difuzat imagini ale unei nave şi a unui avion care se pregăteau să primească vasele.

Ministerul Apărării a anunţat că armata va escorta navele după intrarea loc în zona economică exclusivă, din cauza ameninţărilor Statelor Unite.

Flotila de tancuri petroliere transportă 1,53 de milioane de barili de benzină şi alchilat în Venezuela, potrivit ambelor guverne, unor surse şi calculelor TankerTrackers.com.

Livrările de benzină de care Venezuela are nevoie disperată au provocat un blocaj diplomatic între Statele Unite, Iran şi Venezuela, care sunt supuse sancţiunilor americane.

Venezuela are deficit de benzină din cauza blocării aproape complete a activităţilor de rafinare ale ţării, care au o capacitate de 1,3 milioane de barili pe zi.

Washingtonul analizează măsuri de reacţie, a declarat un oficial american de rang înalt, fără să ofere detalii.

Statele Unite şi-au suplimentat recent prezenţa navală în Caraibe, pentru ceea ce a numit o operaţiune antidrog extinsă. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat joi că nu ştie că ar avea loc operaţiuni legate de navele iraniene.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO