NATO anunta suplimentarea efectivelor din Europa de Est, pe fondul intensificarii presiunilor Rusiei

04-11-2014 19:59


romania vrea in NATO

Alianta Nord-Atlantica are nevoie de suplimentarea efectivelor in Europa de Est in contextul masurilor de garantare a securitatii Romaniei, Poloniei si zonei baltice, spune Philip Breedlove, comandantul fortelor NATO din Europa.

Generalul Philip Breedlove, seful Comandamentului european al armatei SUA si comandantul suprem al fortelor NATO din Europa, a declarat ca Alianta Nord-Atlantica trebuie sa suplimenteze, temporar, prezenta militara in Europa de Est, din cauza zborurilor "provocatoare" efectuate de Rusia in apropierea spatiului european si in contextul amenintarii reprezentate de grupul terorist Stat Islamic in Irak si Siria.

"Din cauza presiunilor intense pe care le resimtim acum in estul Europei si in contextul masurilor de garantare a securitatii aplicate in tarile baltice, in Polonia si in Romania, avem nevoie de prezenta militara suplimentara prin rotatie", a argumentat generalul Philip Breedlove, citat de publicatia Stars & Stripes, denuntand manevre ale Rusiei si riscurile reprezentate de grupul terorist sunnit Stat Islamic in Irak si Siria.

Generalul NATO nu a precizat cum vor fi distribuite efectivele suplimentare care vor fi trimise in Europa de Est.

Alianta Nord-Atlantica a interceptat saptamana trecuta numeroase avioane militare ruse, in apropierea spatiului aerian european. "in opinia mea, cred ca rusii ne transmit un mesaj, acela ca sunt o mare putere", a precizat generalul Philip Breedlove. "Au fost efectuate zboruri in formatii mari, cu traiectorii provocatoare", a subliniat Breedlove.

"Am avut dreptate in privinta mentinerii unei prezente permanente in Europa. Acum, pe fondul presiunilor intense resimtite in estul Europei (...), consideram necesara o prezenta militara suplimentara prin rotatie, pana cand situatia se va normaliza", a subliniat Breedlove, citat de site-ul BreakingDefense.com.

De altfel, generalul NATO a precizat ca 250-300 de consilieri militari rusi sunt in continuare pe teritoriul Ucrainei.

Saptamana trecuta, Alianta Nord-Atlantica a anuntat efectuarea a numeroase operatiuni de interceptare in contextul intensificarii activitatilor aeriene ale Rusiei in Marea Neagra, Marea Baltica si Marea Nordului.

Sursa: Mediafax

Tags: nato, trupe, rusia,

VIDEO PROTVPLUS.RO