Muntele de la poligonul Punggye-ri riscă să se prăbușească după testul bombei cu hidrogen

06-09-2017 08:55

coreea de nord

Un om de știință din China susține că testele nucleare ale regimului nord coreean riscă sa ducă la prăbușirea muntelui unde se află poligonul Punggye-ri.

Cercetătorul chinez Wang Naiyan a ridicat problema unei posibile prăbușiri a sitului Punggye-ri și a răspândirii de materiale radioactive în atmosferă, după cel de-al șaselea test nuclear nord-coreean, relatează The Independent.

Testul bombei cu hidrogen a provocat un cutremur cu magnitudinea 6,3, urmat la scurt timp de un seism cu magnitudinea 4,1.

Poligonul Punggye-ri este locul ultimelor 6 teste majore iar un nou test ar putea declanșa prăbușirea muntelui și răspândirea de materiale radioactive în atmosferă.

Seulul a estimat energia degajată de testatea bombei H la 50 de kilotone. Potrivit cercetătorilor americani, puterea testului a fost de 100 de kilotone sau mai mult. Japonia a apreciat-o la 120 de kilotone, de opt ori mai mare decât bomba care a distrus Hiroshima în 1945.

Agenția sud-coreeană pentru securitate nucleară a explicat miercuri că nu a decelat nicio urmă de materiale radioactive în eșantioanele de aer, sol și apă prelevate după test.


 

Sursa: Independent.co.uk


VIDEO PROTVPLUS.RO