Scandal în Timișoara după decizia carantinării orașului. Restricții dure pentru locuitori

Dată publicare: 06-03-2021 18:33
Dată actualizare: 06-03-2021 19:24


Timişoara intră în carantină după ce rata de infectare a ajuns la 7,49 la mia de locuitori. Aşadar de duminică noapte oamenii nu vor mai putea să circule prin oraş dacă nu au la ei o declaraţie pe proprie răspundere.

Şcolile vor fi închise iar în centrele comerciale vor funcţiona doar farmaciile, magazinele alimentare şi cele care vând hrană pentru animalele de companie. Autorităţile au anunţat că în următoarea perioadă vor pune la dispoziţia medicilor din Timişoara un număr mai mare de vaccinuri anti-COVID.

După ce decizia a fost luată în Comitetul de Urgență, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, liberalul Alin Nica, a criticat măsura și a spus că „a câştigat soluţia minimului efort” pentru administraţia municipiului.

„Am propus o abordare inteligentă a gestionarii pandemiei COVID-19, însă azi în CJSU Timiş a câştigat soluţia minimului efort pentru administraţia Timişoarei: carantina municipiului şi a zonei periurbane. Solicit primarului Timişoarei un plan coerent de măsuri anti-COVID, bazat pe indicatori şi cifre, care să completeze carantina formală, cu speranţa că sutele de mii de cetăţeni afectaţi vor avea parte şi de altceva în afară de restricţii înmulţite şi înăsprite. În aşteptarea planului din partea persoanelor responsabile, mă voi adresa deopotrivă Ministerului Sănătăţii pentru alocarea unui număr suplimentar de vaccinuri şi Ministerului Economiei, pentru o compensaţie atât de necesară operatorilor economici distruşi financiar de restricţii şi închideri obligatorii”, a afirmat Alin Nica, într-o postare pe Facebook.

Fritz, despre afirmaţia lui Nica privind carantinarea: O palmă pentru fiecare medic epuizat în ATI

 

Afirmaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, potrivit căreia decizia privind intrarea în carantină a Timişoarei înseamnă că "a câştigat soluţia minimului efort pentru administraţia municipiului" reprezintă "o palmă pentru fiecare medic epuizat în ATI", a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, primarul Dominic Fritz.

"Cred că această caracterizare, cum că această soluţie de carantinare ar fi cea a minimului efort, este o palmă pentru fiecare medic epuizat în ATI, pentru fiecare asistentă medicală care, de luni întregi, nu mai ştie când poate să-şi vadă copiii, este o palmă pentru toţi cei care vor face eforturi uriaşe în următoarele săptămâni să-şi susţină afacerile. Să fiu sincer, nu face cinste seriozităţii cu care au fost purtate discuţiile în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Decizia a fost luată cu 30 de voturi din 40, ceea ce arată că există un consens larg că nu erau alte variante. Îmi pare foarte rău că unii aleg să încerce să profite politic din această situaţie", a afirmat Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă.

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că măsurile luate au fost necesare pentru limitarea răspândirii pandemiei.

"Se poate adăuga ( ) partea de vaccinare suplimentară. Acest lucru se va face, s-a discutat pentru creşterea capacităţii de vaccinare. Măsurile care se iau acum sunt necesare, nu avem ce face altceva. Chiar dacă se luau câteva măsuri înainte, pe plan local, de exemplu pe durata weekend-ului, erau măsuri care puteau să prelungească starea, dar trebuiau luate măsuri care să limiteze cât de mult posibil mobilitatea, mişcarea şi contactul între oameni. Cred că aceste măsuri trebuiau luate în acest moment. Soluţia suplimentară cu vaccinarea în plus este un alt aspect, foarte necesar să meargă în paralel", a detaliat Raed Arafat.

Restricții pentru timișoreni

 

Timişoara va intra în carantină duminică noaptea de la ora 0. Situaţia este similară în 4 localităţi limitrofe. Asta înseamnă că oamenii din aceste zone vor putea să circule doar cu declaraţie pe proprie răspundere şi nu în grupuri mai mari de 6 persoane dacă nu fac parte din aceeaşi familie.

Magazinele se vor închide la ora 20:00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de carburant care vor avea program nonstop.

Sunt interzise toate evenimentele private, se suspendă activitatea teraselor, a sălilor de spectacole dar şi a sălilor de sport. Inclusiv centrele comerciale vor fi închise în weekend-uri.

Şcolile vor trece în sistemul online. Aceste măsuri vin după ce sistemul sanitar din Timişoara a ajuns la un pas de blocaj din cauza cazurilor de COVID-19. Secţiile de terapie intensivă sunt pline.