Isărescu a refuzat să fie audiat: ”BNR nu dorește să se implice în dezbateri politice”

Mugur Isărescu, Liviu Dragnea
Agerpres

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a transmis o scrisoare deschisă președintelui comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, în care explică de ce a decis să nu participe la discuțiile la care a fost solicitat.

Reacția lui Isărescu vine după ce senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunțat că l-a chemat, marți, la Parlament, pentru explicații pe șeful BNR, în contextul acuzațiilor aduse duminică de Liviu Dragnea băncilor și multinaționalelor.

”Considerăm, însă, că participarea la discuții născute din știri false, fără nicio legătură cu realitatea, din interpretări personale ale unor analiști ori jurnaliști pot să umbrească scopul principial corect de a lămuri unele situații apărute în societate. Totodată, BNR nu dorește să se implice în dezbateri politice și consideră că este în folosul întregii societăți ca asemenea dezbateri, cum ar fi cea propusă de dvs., trebuie să aibă loc fără presiuni, fără conotații acuzatoare și trebuie să fie bine pregătite.” - precizează un comunicat semnat de guvernatorul Isărescu.

Mesajul complet al lui Mugur Isărescu:

Domnului Senator Daniel Zamfir, Președintele Comisiei Economice a Senatului României

Citește și
cartofi scumpi
Leguma preferată de români s-a scumpit în magazine. Mesele de Crăciun vor fi mai sărace
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Domnule Președinte,

BNR apreciază preocupările care au ca scop o bună funcționare a economiei românești, în general, și a sistemului financiar, în particular, ceea ce corespunde misiunii sale legale.
De asemenea, întotdeauna, BNR a fost deschisă dialogului și a colaborat cu Parlamentul, exprimându-și opinia în diferite dezbateri, contribuind la clarificările necesare, la soluționări tehnice și la găsirea celor mai potrivite decizii de natură economică.

BNR este o instituție cu reputație recunoscută, cu o mare credibilitate și care numai pe baze profesioniste și-a prezentat pozițiile referitoare la sistemul bancar românesc ori european în cadrul căruia acționează mai ales după integrarea europeană.

Considerăm, însă, că participarea la discuții născute din știri false, fără nicio legătură cu realitatea, din interpretări personale ale unor analiști ori jurnaliști pot să umbrească scopul principial corect de a lămuri unele situații apărute în societate. Totodată, BNR nu dorește să se implice în dezbateri politice și consideră că este în folosul întregii societăți ca asemenea dezbateri, cum ar fi cea propusă de dvs., trebuie să aibă loc fără presiuni, fără conotații acuzatoare și trebuie să fie bine pregătite.

Din asemenea colaborări corecte putem să desprindem concluziile cele mai potrivite și să asigurăm mediul economic și social de profesionalism, corectitudine, sinceritate și eficacitate. De aceea, nu este oportună participarea BNR la dialogul propus de dvs. pentru astăzi. Rămâne deschisă participarea noastră la discuții constructive, care să aducă mai multă încredere între instituții, între acestea și societate.”

Duminică seara, senatorul Zamfir a anunțat pe contul să de Facebook faptul că îl așteaptă pe Isărescu la comisia economică a Senatului.

E timpul să facem dreptate! Unele dintre răspunsuri pe care le așteaptă domnul Dragnea, le putem afla marți, când îl așteptăm pe domnul Isărescu la Comisia Economică a Senatului. Dar dincolo de explicații, deputații pot face ceva concret și rapid să curme suferințele a milioane de români: Săptămâna viitoare e în mâna domnului presedinte al Camerei Deputaților să se voteze legile împotriva cămătăriei și în favoarea debitorilor! Peste patru milioane de familii de români merită o reparație a nedreptăților! Cred că un așa cadou de Crăciun, merită, domnule Dragnea! Doamne ajută!”, a scris Daniel Zamfir.

Liviu Dragnea a lansat, duminică, un atac la adresa băncilor din România, pe care le-a acuzat că nu sprijină economia şi ”stabilesc dobânda pe care trebuie să o plătească românul”.

Preşedintele PSD a declarat în cadrul şedinţei Consiliului Naţional al PSD că sistemul bancar nu sprijină economia din România, că în ţara noastră există cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite şi a cerut Guvernului să ia măsuri împotriva "lăcomiei" bancare.

Dragnea a adăugat că în acest an sistemul bancar din România a avut un profit de 5,6 miliarde de lei şi şi-a exprimat speranţa că Guvernul va lua chiar în această săptămână măsuri pentru a pondera "lăcomia" din sistem.

Liderul PSD a mai declarat că "sub pretextul liberalizării" companiile din energie şi din sectorul gazelor naturale intenţionează să declanşeze noi creşteri de preţuri şi a adăugat că îşi doreşte ca în acest domeniu să fie instituite reguli corecte şi cinstite.

Luni, Consiliul Concurenţei a subliniat că nu a primit nicio sesizare în acest sens.

”Consiliul Concurenţei nu a primit nicio sesizare de la instituţiile publice referitoare la posibile înţelegeri ilegale între bănci în ceea ce priveşte creditarea companiilor”, se arată în comunicat.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Isărescu, despre dezvoltarea României:
Isărescu, despre dezvoltarea României: "La 60 km de Bucureşti e vestitul Las Fierbinţi"

Guvernatorul BNR a vorbit despre creşterea economiei, dar şi despre decalaje.

Leguma preferată de români s-a scumpit în magazine. Mesele de Crăciun vor fi mai sărace
Leguma preferată de români s-a scumpit în magazine. Mesele de Crăciun vor fi mai sărace

După șase luni consecutive, în care scumpirile din România au fost cele mai mari din toată Europa, ne pregătim de o toamnă şi mai grea.

Avertismenul lui Isărescu legat de salarii: “Nici nu ştiu de unde s-o apuc ca s-o rezolv”
Avertismenul lui Isărescu legat de salarii: “Nici nu ştiu de unde s-o apuc ca s-o rezolv”

Salariile din România cresc deoarece oferta de pe piaţa muncii nu este corelată cu cererea, iar înţelept ar fi să nu agravăm această problemă structurală.

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, i-a raspuns lui Dragnea:
Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, i-a raspuns lui Dragnea: "Am iesit in piata pentru ca imi pasa"

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, i-a oferit replica lui Liviu Dragnea, pe Facebook, dupa ce acesta a declarat ca i se pare “incorect ca presedintele unei banci straine, un cetatean strain, sa protesteze impotriva Guvernului”.

Liviu Dragnea: Mi s-a parut incorect ca presedintele unei banci straine sa protesteze impotriva Guvernului
Liviu Dragnea: Mi s-a parut incorect ca presedintele unei banci straine sa protesteze impotriva Guvernului

Liviu Dragnea a apreciat drept ”incorect” ca presedintele unei banci strainem cetatean strain sa protesteze fata de Guvern, referindu-se la prezenta presedintelui Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, la protestele antiguvernamentale.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.