Isărescu a refuzat să fie audiat: ”BNR nu dorește să se implice în dezbateri politice”

Mugur Isărescu, Liviu Dragnea
Agerpres

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a transmis o scrisoare deschisă președintelui comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, în care explică de ce a decis să nu participe la discuțiile la care a fost solicitat.

Reacția lui Isărescu vine după ce senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunțat că l-a chemat, marți, la Parlament, pentru explicații pe șeful BNR, în contextul acuzațiilor aduse duminică de Liviu Dragnea băncilor și multinaționalelor.

”Considerăm, însă, că participarea la discuții născute din știri false, fără nicio legătură cu realitatea, din interpretări personale ale unor analiști ori jurnaliști pot să umbrească scopul principial corect de a lămuri unele situații apărute în societate. Totodată, BNR nu dorește să se implice în dezbateri politice și consideră că este în folosul întregii societăți ca asemenea dezbateri, cum ar fi cea propusă de dvs., trebuie să aibă loc fără presiuni, fără conotații acuzatoare și trebuie să fie bine pregătite.” - precizează un comunicat semnat de guvernatorul Isărescu.

Mesajul complet al lui Mugur Isărescu:

Domnului Senator Daniel Zamfir, Președintele Comisiei Economice a Senatului României

Citește și
cartofi scumpi
Leguma preferată de români s-a scumpit în magazine. Mesele de Crăciun vor fi mai sărace

Domnule Președinte,

BNR apreciază preocupările care au ca scop o bună funcționare a economiei românești, în general, și a sistemului financiar, în particular, ceea ce corespunde misiunii sale legale.
De asemenea, întotdeauna, BNR a fost deschisă dialogului și a colaborat cu Parlamentul, exprimându-și opinia în diferite dezbateri, contribuind la clarificările necesare, la soluționări tehnice și la găsirea celor mai potrivite decizii de natură economică.

BNR este o instituție cu reputație recunoscută, cu o mare credibilitate și care numai pe baze profesioniste și-a prezentat pozițiile referitoare la sistemul bancar românesc ori european în cadrul căruia acționează mai ales după integrarea europeană.

Considerăm, însă, că participarea la discuții născute din știri false, fără nicio legătură cu realitatea, din interpretări personale ale unor analiști ori jurnaliști pot să umbrească scopul principial corect de a lămuri unele situații apărute în societate. Totodată, BNR nu dorește să se implice în dezbateri politice și consideră că este în folosul întregii societăți ca asemenea dezbateri, cum ar fi cea propusă de dvs., trebuie să aibă loc fără presiuni, fără conotații acuzatoare și trebuie să fie bine pregătite.

Din asemenea colaborări corecte putem să desprindem concluziile cele mai potrivite și să asigurăm mediul economic și social de profesionalism, corectitudine, sinceritate și eficacitate. De aceea, nu este oportună participarea BNR la dialogul propus de dvs. pentru astăzi. Rămâne deschisă participarea noastră la discuții constructive, care să aducă mai multă încredere între instituții, între acestea și societate.”

Duminică seara, senatorul Zamfir a anunțat pe contul să de Facebook faptul că îl așteaptă pe Isărescu la comisia economică a Senatului.

E timpul să facem dreptate! Unele dintre răspunsuri pe care le așteaptă domnul Dragnea, le putem afla marți, când îl așteptăm pe domnul Isărescu la Comisia Economică a Senatului. Dar dincolo de explicații, deputații pot face ceva concret și rapid să curme suferințele a milioane de români: Săptămâna viitoare e în mâna domnului presedinte al Camerei Deputaților să se voteze legile împotriva cămătăriei și în favoarea debitorilor! Peste patru milioane de familii de români merită o reparație a nedreptăților! Cred că un așa cadou de Crăciun, merită, domnule Dragnea! Doamne ajută!”, a scris Daniel Zamfir.

Liviu Dragnea a lansat, duminică, un atac la adresa băncilor din România, pe care le-a acuzat că nu sprijină economia şi ”stabilesc dobânda pe care trebuie să o plătească românul”.

Preşedintele PSD a declarat în cadrul şedinţei Consiliului Naţional al PSD că sistemul bancar nu sprijină economia din România, că în ţara noastră există cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite şi a cerut Guvernului să ia măsuri împotriva "lăcomiei" bancare.

Dragnea a adăugat că în acest an sistemul bancar din România a avut un profit de 5,6 miliarde de lei şi şi-a exprimat speranţa că Guvernul va lua chiar în această săptămână măsuri pentru a pondera "lăcomia" din sistem.

Liderul PSD a mai declarat că "sub pretextul liberalizării" companiile din energie şi din sectorul gazelor naturale intenţionează să declanşeze noi creşteri de preţuri şi a adăugat că îşi doreşte ca în acest domeniu să fie instituite reguli corecte şi cinstite.

Luni, Consiliul Concurenţei a subliniat că nu a primit nicio sesizare în acest sens.

”Consiliul Concurenţei nu a primit nicio sesizare de la instituţiile publice referitoare la posibile înţelegeri ilegale între bănci în ceea ce priveşte creditarea companiilor”, se arată în comunicat.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Scene uluitoare în Premier League: în minutul 17, fanii au plecat de la stadion, iar antrenorul a făcut schimbare
Scene uluitoare în Premier League: în minutul 17, fanii au plecat de la stadion, iar antrenorul a făcut schimbare
Citește și...
Isărescu, despre dezvoltarea României:
Isărescu, despre dezvoltarea României: "La 60 km de Bucureşti e vestitul Las Fierbinţi"

Guvernatorul BNR a vorbit despre creşterea economiei, dar şi despre decalaje.

Leguma preferată de români s-a scumpit în magazine. Mesele de Crăciun vor fi mai sărace
Leguma preferată de români s-a scumpit în magazine. Mesele de Crăciun vor fi mai sărace

După șase luni consecutive, în care scumpirile din România au fost cele mai mari din toată Europa, ne pregătim de o toamnă şi mai grea.

Avertismenul lui Isărescu legat de salarii: “Nici nu ştiu de unde s-o apuc ca s-o rezolv”
Avertismenul lui Isărescu legat de salarii: “Nici nu ştiu de unde s-o apuc ca s-o rezolv”

Salariile din România cresc deoarece oferta de pe piaţa muncii nu este corelată cu cererea, iar înţelept ar fi să nu agravăm această problemă structurală.

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, i-a raspuns lui Dragnea:
Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, i-a raspuns lui Dragnea: "Am iesit in piata pentru ca imi pasa"

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, i-a oferit replica lui Liviu Dragnea, pe Facebook, dupa ce acesta a declarat ca i se pare “incorect ca presedintele unei banci straine, un cetatean strain, sa protesteze impotriva Guvernului”.

Liviu Dragnea: Mi s-a parut incorect ca presedintele unei banci straine sa protesteze impotriva Guvernului
Liviu Dragnea: Mi s-a parut incorect ca presedintele unei banci straine sa protesteze impotriva Guvernului

Liviu Dragnea a apreciat drept ”incorect” ca presedintele unei banci strainem cetatean strain sa protesteze fata de Guvern, referindu-se la prezenta presedintelui Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, la protestele antiguvernamentale.

Recomandări
Convorbirea halucinantă dintre mama copilului violat și directoarea școlii. „Cu cine să fac anchetă? Era vacanță” | VIDEO
Convorbirea halucinantă dintre mama copilului violat și directoarea școlii. „Cu cine să fac anchetă? Era vacanță” | VIDEO

Poliția a deschis o anchetă la o școală din Sectorul 1 al Capitalei, după ce doi părinți acuză că băiatul lor de zece ani ar fi fost violat, de două ori, de colegi.  

Premieră istorică în România. Femeile câștigă pentru prima dată mai mult decât bărbații. La cât a ajuns salariul mediu brut
Premieră istorică în România. Femeile câștigă pentru prima dată mai mult decât bărbații. La cât a ajuns salariul mediu brut

Pentru prima dată în istorie, în Romania, salariul mediu brut încasat de femei a depășit media salarială a bărbaților cu 200 de lei, potrivit ministrului Muncii.  

Cel mai temut criminal în serie din România ar putea fi eliberat din închisoare. A fost condamnat pe viață în 2015
Cel mai temut criminal în serie din România ar putea fi eliberat din închisoare. A fost condamnat pe viață în 2015

Considerat cel mai temut ucigaș în serie din România, un bărbat din Argeș ar putea fi eliberat din închisoare, chiar dacă a fost condamnat de trei ori pentru ororile comise, ultima oară pe viață.