Isărescu a refuzat să fie audiat: ”BNR nu dorește să se implice în dezbateri politice”


Ultimul update: Marti 18 Decembrie 2018 15:48
Data publicarii: Marti 18 Decembrie 2018 14:31
Categorie: Stiri actuale
Mugur Isărescu, Liviu Dragnea

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a transmis o scrisoare deschisă președintelui comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, în care explică de ce a decis să nu participe la discuțiile la care a fost solicitat.

Reacția lui Isărescu vine după ce senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunțat că l-a chemat, marți, la Parlament, pentru explicații pe șeful BNR, în contextul acuzațiilor aduse duminică de Liviu Dragnea băncilor și multinaționalelor.

”Considerăm, însă, că participarea la discuții născute din știri false, fără nicio legătură cu realitatea, din interpretări personale ale unor analiști ori jurnaliști pot să umbrească scopul principial corect de a lămuri unele situații apărute în societate. Totodată, BNR nu dorește să se implice în dezbateri politice și consideră că este în folosul întregii societăți ca asemenea dezbateri, cum ar fi cea propusă de dvs., trebuie să aibă loc fără presiuni, fără conotații acuzatoare și trebuie să fie bine pregătite.” - precizează un comunicat semnat de guvernatorul Isărescu.

Mesajul complet al lui Mugur Isărescu:

Domnului Senator Daniel Zamfir, Președintele Comisiei Economice a Senatului României

Domnule Președinte,

BNR apreciază preocupările care au ca scop o bună funcționare a economiei românești, în general, și a sistemului financiar, în particular, ceea ce corespunde misiunii sale legale.
De asemenea, întotdeauna, BNR a fost deschisă dialogului și a colaborat cu Parlamentul, exprimându-și opinia în diferite dezbateri, contribuind la clarificările necesare, la soluționări tehnice și la găsirea celor mai potrivite decizii de natură economică.

BNR este o instituție cu reputație recunoscută, cu o mare credibilitate și care numai pe baze profesioniste și-a prezentat pozițiile referitoare la sistemul bancar românesc ori european în cadrul căruia acționează mai ales după integrarea europeană.

Considerăm, însă, că participarea la discuții născute din știri false, fără nicio legătură cu realitatea, din interpretări personale ale unor analiști ori jurnaliști pot să umbrească scopul principial corect de a lămuri unele situații apărute în societate. Totodată, BNR nu dorește să se implice în dezbateri politice și consideră că este în folosul întregii societăți ca asemenea dezbateri, cum ar fi cea propusă de dvs., trebuie să aibă loc fără presiuni, fără conotații acuzatoare și trebuie să fie bine pregătite.

Din asemenea colaborări corecte putem să desprindem concluziile cele mai potrivite și să asigurăm mediul economic și social de profesionalism, corectitudine, sinceritate și eficacitate. De aceea, nu este oportună participarea BNR la dialogul propus de dvs. pentru astăzi. Rămâne deschisă participarea noastră la discuții constructive, care să aducă mai multă încredere între instituții, între acestea și societate.”

Duminică seara, senatorul Zamfir a anunțat pe contul să de Facebook faptul că îl așteaptă pe Isărescu la comisia economică a Senatului.

E timpul să facem dreptate! Unele dintre răspunsuri pe care le așteaptă domnul Dragnea, le putem afla marți, când îl așteptăm pe domnul Isărescu la Comisia Economică a Senatului. Dar dincolo de explicații, deputații pot face ceva concret și rapid să curme suferințele a milioane de români: Săptămâna viitoare e în mâna domnului presedinte al Camerei Deputaților să se voteze legile împotriva cămătăriei și în favoarea debitorilor! Peste patru milioane de familii de români merită o reparație a nedreptăților! Cred că un așa cadou de Crăciun, merită, domnule Dragnea! Doamne ajută!”, a scris Daniel Zamfir.

Liviu Dragnea a lansat, duminică, un atac la adresa băncilor din România, pe care le-a acuzat că nu sprijină economia şi ”stabilesc dobânda pe care trebuie să o plătească românul”.

Preşedintele PSD a declarat în cadrul şedinţei Consiliului Naţional al PSD că sistemul bancar nu sprijină economia din România, că în ţara noastră există cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite şi a cerut Guvernului să ia măsuri împotriva "lăcomiei" bancare.

Dragnea a adăugat că în acest an sistemul bancar din România a avut un profit de 5,6 miliarde de lei şi şi-a exprimat speranţa că Guvernul va lua chiar în această săptămână măsuri pentru a pondera "lăcomia" din sistem.

Liderul PSD a mai declarat că "sub pretextul liberalizării" companiile din energie şi din sectorul gazelor naturale intenţionează să declanşeze noi creşteri de preţuri şi a adăugat că îşi doreşte ca în acest domeniu să fie instituite reguli corecte şi cinstite.

Luni, Consiliul Concurenţei a subliniat că nu a primit nicio sesizare în acest sens.

”Consiliul Concurenţei nu a primit nicio sesizare de la instituţiile publice referitoare la posibile înţelegeri ilegale între bănci în ceea ce priveşte creditarea companiilor”, se arată în comunicat.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Mugur Isărescu, Liviu Dragnea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Isărescu, despre dezvoltarea României:
Isărescu, despre dezvoltarea României: "La 60 km de Bucureşti e vestitul Las Fierbinţi"
Leguma preferată de români s-a scumpit în magazine. Mesele de Crăciun vor fi mai sărace
Leguma preferată de români s-a scumpit în magazine. Mesele de Crăciun vor fi mai sărace
Avertismenul lui Isărescu legat de salarii: “Nici nu ştiu de unde s-o apuc ca s-o rezolv”
Avertismenul lui Isărescu legat de salarii: “Nici nu ştiu de unde s-o apuc ca s-o rezolv”
Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, i-a raspuns lui Dragnea:
Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, i-a raspuns lui Dragnea: "Am iesit in piata pentru ca imi pasa"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ce s-a întâmplat cu bucata de rocă de pe Lună primită de Ceauşescu de la americani
Primarul din Sibiu revine în funcţie după 2 săptămâni de suspendare. Decizia instanţei
Copil muşcat de o viperă, în timp ce se juca în faţa blocului. În ce stare este
Prima aplicaţie de salvare pe litoralul românesc. Cum funcționează
Agenţi reţinuţi pentru că aduceau telefoane şi droguri în penitenciarul Tulcea
Un bărbat din Harghita a încercat să plătească cu euro şi dolari scrişi în chineză
Cozi uriaşe pe Autostrada Soarelui, spre Litoral
Cozi uriaşe pe Autostrada Soarelui, spre Litoral. Ce s-a întâmplat din cauza căldurii
Scene șocante într-un spital din Mehedinți. Asistenta, către pacientă: "Vrei să te omor eu?"
Explicaţia TAROM pentru scandalul din avion. De ce a scuipat o pasageră echipajul de bord
Un urs a stârnit panică în Harghita. Populația, avertizată prin RO-ALERT
Reacția unui tânăr din Noua Zeelandă, după ce a ajuns la Electric Castle
Cioara devenită mascota unui cartier din Galaţi. Oamenii o pun să le cureţe seminţele