Efectele inundatiilor din Moldova. Peste 70 de case si 528 anexe sunt afectate

×
Codul embed a fost copiat

Vremea rea continua sa faca prapad in mai multe judete din tara. In Moldova, dupa mai multe zile de ploi puternice, hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu de inundatii in Suceava si Neamt.

Iar alertele nu se opresc aici. Si pentru cateva rauri din Bistrita Nasaud, Maramures, Harghita si Mures - avem cod galben. In unele regiuni, apele au acoperit deja zeci de gospodarii si suprafete intinse de terenuri agricole.

In Maramures, la Ilba si la Cicârlău, viitura a distrus zeci de locuinte. Depasiti de situatie, oamenii s-au ajutat cum au putut, intre ei. Prapad a fost si pe DN 1 C, intre Baia Mare si Satu Mare, unde ploaia torentiala a inundat pur si simplu soseaua.

Anton Rohian, prefectul judeţului Maramures: "A fost o catastrofa. Intr-o jumatate de ora s-a intamplat aceasta calamitate. Nu s-a putut face nimic, am scos toate utilajele, tot sistemul ISU."

Vasile Zete, primarul comunei Cicârlău: "Sunt pagube foarte mari. Deci efectiv n-am putut sa reactionam intr-un timp atat de scurt pentru ca sunt muntii Ignisului care aduna foarte multe aluviuni si au blocat drumul..."

Citește și
grindina
Furtuna a lovit puternic in judetele aflate sub cod galben. O femeie din Vaslui, ucisa de viitura
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Si in Neamt apa a venit cu o forta uriasa de pe versanti direct in casele oamenilor. Localnicii au incercat sa isi salveze lucrurile. Acum, au casele plina cu namol, iar peretii stau sa cada.

Odata cu viitura de pe versanti, si paraiele s-au umflat si au rupt mai multe poduri. Echipajele de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentii i-au ajutat pe sateni sa scoata apa din gospodarii.

Si in Bistrita, o furtuna de doar 40 de minute a inundat mai multe strazi.

MAI: Peste 70 de case si 528 anexe, afectate partial de inundati; nu sunt pagube importante

Peste 70 de case si 528 anexe gospodaresti au fost afectate partial de inundatiile din jurmatatea de est a tarii, fara a exista pagube importante, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

In perioada de incidenta a codului galben, peste 250 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, cu aproape 100 de mijloace tehnice, in localitatile unde au fost inregistrate precipitatii abundente si fenomene asociate acestora - inundatii, descarcari electrice, intensificari ale vantului etc.

Potrivit situatiei centralizate la nivelul Centrului Operational al MAI, sambata la ora 11.00, erau inregistrate doua localitati in care era intrerupta alimentarea cu energie electrica.

De asemenea, circulatia pe doua drumuri nationale si patru drumuri judetene a fost ingreunata din cauza materialului lemnos, pietrelor si aluviunilor transportate de apele revarsate. In aceste cazuri s-a intervenit cu forte si mijloace tehnice, situatia fiind monitorizata in continuare.

Ca urmare a inundatiilor a fost distrusa o singura locuinta (construita din chirpici), in judetul Maramures, de unde pompierii au reusit salvarea a doua persoane, care in momentul de fata sunt in afara oricarui pericol.

De asemenea, 73 de case si 528 de anexe gospodaresti au fost afectate partial, fara a fi insa produse pagube importante, la aceasta ora apele fiind in curs de retragere.

In judetele Vrancea, Botosani si Suceava, din cauza apelor revarsate, au fost avariate 39 de poduri si podete.

In acest moment nu sunt inregistrate persoane izolate sau aflate in situatii deosebite ca urmare a fenomenelor meteo din ultimele 24 de ore, informeaza MAI.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a solicitat prefectilor si angajatilor MAI sa intervina in continuare, cu aceeasi promptitudine, pentru prevenirea si limitarea efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase.

Jumatatea de est a tarii s-a aflat sub avertizare de cod galben de furtuna incepand de joi, ora 18.00, pana vineri, la ora 22.00, 15 judete fiind afectate de averse torentiale, descarcari electrice, vant puternic si caderi de grindina.

Totodata, pana sambata la ora 16.00, este in vigoare o avertizare de cod portocaliu pe afluentii Sucevei, Moldovei si Bistritei din judetele Suceava si Neamt si de cod galben pe raurile Suceava, Moldova, Bistrita (judetele Suceava, Neamt), pe cele din bazinele hidrografice Trotus (judetele Harghita si Bacau), susita, Putna, Ramnicu Sarat (judetul Vrancea), Barlad (judetele Vaslui si Galati), Jijia (judetele Botosani si Iasi), pe afluentii Prutului inferior (judetele Vaslui si Galati), pe raurile mici din bazinele Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Lapus (judetul Maramures) si Mures superior (judetele Harghita si Mures).

Cronologia evenimentelor, vineri, 7 iunie 2013

UPDATE 19:00 Odata cu viitura de pe versanti, si paraiele s-au umflat si au rupt mai multe poduri.

"Aici era un pod din tuburi. Cursul raului era pe aici. Dimineata atat de mare a fost vitura incat a mutat cursul raului si a dus cu ea si zeci de busteni", indica viceprimarul Vasile Achiriloaie.

Mai multe echipaje de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentii i-au ajutat pe sateni sa scoata apa din gospodarii. Nu doar casele, ci si zeci de hectare sunt inundate.

Avertizarea de cod portocaliu este valabila din aceasta seara, de la ora 20, pe afluentii Sucevei, Moldovei si Bistritei in judetele Suceava si Neamt. In alte 10 judete este in vigoare o avertizare cod galben.

UPDATE 18:10. Ploile torentiale au facut prapad si pe strazile din Capitala. Un utilizator ne-a trimis imagini din cartierul Titan, unde apa a depasit nivelul rotilor de la masini.

Pe raurile mici din bazinele Somesul Mare, Lapus si Mures superior se instituie cod galben

Potrivit unei atentionari transmise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA), codul portocaliu se instituie de vineri, la ora 20.00, pe afluentii Sucevei, Moldovei si Bistritei din judetele Suceava si Neamt.

Din cauza gradului de instabilitate accentuat, cu precipitatii sub forma de aversa si caracter torential, fenomenele se pot produce izolat si in alte bazine hidrografice mici din zonele de deal si munte din nord-vestul, sudul si centrul tarii, potrivit avertizarii INHGA.

Tot de vineri, de la ora 20.00, se instituie cod galben pe raurile mici din bazinele Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Lapus (judetul Maramures) si Mures superior (judetele Harghita si Mures).

INHGA mai avertizeaza ca se vor produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice Somesul Mare, Lapus, Mures superior, Siret si Prut, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie si ale cotelor de inundatie.

Totodata, avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 24 de ore, se mentine cod galben pe raurile: Suceava, Moldova, Bistrita (judetele Suceava, Neamt), pe cele din bazinele hidrografice Trotus (judetul Harghita si Bacau), Susita, Putna, Ramnicu Sarat (judetul Vrancea), Barlad (judetele Vaslui si Galati), Jijia (judetele Botosani si Iasi) si pe afluentii Prutului inferior din judetele Vaslui si Galati.

Codul galben de ploi torentiale se mentine si vineri, in 15 judete, unde este posibil sa cada si grindina.

In unele zone din Moldova sunt anuntate precipitatii atat de puternice, incat exista riscul de inundatii.

Deja, in Neamt viiturile au afectat zeci de gospodarii.

Prima atentionare cod galben, emisa de meteorologi, a intrat in vigoare joi seara la ora 18 si va dura pana vineri la ora 22.

Grindina si ploile torentiale se abat asupra Moldovei, Carpatilor Orientali, nordului Dobrogei si estului Munteniei.

Sunt asteptate vijelii cu tunete si fulgere.

Cantitatile de apa vor depasi local 30 de litri pe metru patrat dar pot atinge si 50 l/mp.

Exista, de altfel, si un cod galben de inundatii pe rauri din 9 judete.

Deocamdata, cea mai dificila situatie este in judetul Neamt, unde apa de pe versanti a inundat peste 40 de gospodarii.

Un drum judetean a fost distrus, iar oamenii din zona nu mai pot ajunge la casele lor decat pe o punte din lemn.

Mai multe echipaje de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentaii ajuta pe localnici sa scoata apa din case.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Pagube de miliarde de euro in tarile afectate de inundatii. In Ungaria, recorduri istorice depasite
Pagube de miliarde de euro in tarile afectate de inundatii. In Ungaria, recorduri istorice depasite

Inundatiile care afecteaza de cateva zile regiuni vaste din Germania, Austria, Ungaria, Republica Ceha si Elvetia vor lasa in urma pagube de miliarde de euro.

Furtuna a lovit puternic in judetele aflate sub cod galben. O femeie din Vaslui, ucisa de viitura
Furtuna a lovit puternic in judetele aflate sub cod galben. O femeie din Vaslui, ucisa de viitura

O femeie de 75 de ani a fost surprinsa miercuri dupa amiaza de o viitura puternica formata in Vaslui, dupa o ploaie torentiala. Victima a fost impinsa de vant intr-un sant cu apa si tarata 500 de metri. Femeia nu ma era in viata cand au gasit-o vecinii.

Romania, amenintata de viitura de pe Dunare. Ar putea depasi cotele de aparare saptamana viitoare
Romania, amenintata de viitura de pe Dunare. Ar putea depasi cotele de aparare saptamana viitoare

Dunarea este aproape de cotele record atinse in 2002, cand a provocat inundatii catastrofale. Acum, viitura coboara amenintator catre teritoriul Romaniei.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.