Ministrul de Interne se plange ca i-a aparut numarul de telefon pe Facebook. "Eu nu am primit informatii de la SRI, doar SMS"

Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne

Ministrul de Interne Carmen Dan incearca sa ofere clarificari, dupa violentele de la protestul din Piata Victoriei.

Ministrul Carmen Dan a iesit la declaratii la ora 12:25.

SINTEZA DECLARATIILOR:

"Manifestatiile s-au derulat in general pasnic.

Ieri, actiunile de protest au fost promovate mai ales pe retelele de socializare, mai ales pe pagina Coruptia Ucide. Am remarcat implicarea unor formatori de opinie, Mircea Marian, Emilia Sercan, Ovidiu Vanghele, Robert Turcescu, Lucian Mandruta, Nicusor Dan, Clotilde Armand, Catalin Tolontan, Andrei Gheorghe. Ne-am confruntat cu cazuri in care au fost publicate numerele de telefon ale ministrilor, informatii protejate.

Citește și
Proteste Bucuresti
Incidente la cel mai mare protest din Capitala din ultimii 25 de ani. Anuntul facut de Jandarmerie dupa violentele petrecute
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Cadrul de planificare a misiunii a pus accent pe intensificarea schimbului de informatii.

Probleme am intampinat in Capitala. Fortele de ordine nu au raspuns provocarilor. S-a actionat gradual, prin utilizarea progresiva a mijloacelor de interventie din dotare, in final a gazelor lacrimogene. Au fost identificate persoane care aveau asupra lor arme albe. 79 de persoane au fost conduse la sectiile de politie, o persoana are dosar penal pentru detinere de droguri de mare risc si tulburarea linistii si ordinii publice, 78 de persoane pentru ultraj si tulburarea linistii si ordinii publice. Au fost aplicate 5 sanctiuni contraventionale si un avertisment scris. Din verificari a rezultatc a 3 persoane sunt membri ai galeriilor de fotbal. 8 jandarmi au fost raniti, 3 au fost transportati la spital, 4 protestatari au fost raniti.

 

"Eu nu am primit informari cu privire la eventuale intentii de provocare (...). Nu au fost informatii inedite venite din partea SRI. Aseara, intre orele 19,43 si 22,55, in mijlocul protestelor, secretarul de stat Viorel Stefu si seful Politiei, Bogdan Despescu, au primit mesaje SMS din partea unui ofiter din cadrul SRI, in care se face referire exclusiv la posibila prezenta la protest a anumitor persoane, activisti care participa constant la activitati de acest gen, precum si prezenta unor membri ai galeriilor, la modul general", a sustinut Dan.

 

Potrivit ministrului, datele primite prin SMS nu semnalau riscuri in ceea ce priveste tulburarea ordinii publice, intentia de a denatura caracterul manifestatiei, respectiv daca persoanele in cauza urmau sa desfasoare acte "de violenta si nici daca aveau asupra lor mijloace pe care sa le utilizeze in acest scop''.

"Informatiile transmite erau de notorietate publica, cunoscandu-se faptul ca in apropierea zonei de desfasurare a protestelor avea loc un partida de handbal intre Dinamo si Steaua, la care participau suporteri ai celor doua echipe. Informatiile cu privire la acest eveniment fusesera deja analizate in cadrul unei sedinte operative care a avut loc in dimineata zilei de 1 februarie, orele 9,00, iar masurile au fost adaptate la dinamica situatiei. (...) Era de notorietate faptul ca intre orele 18,45 - 20,00, la Complexul Sportiv Dinamo se desfasura meciul de handbal dintre echipele Dinamo - Steaua. La eveniment au participat 1.500 de spectatori. Dupa terminarea meciului, grupurile de suporteri s-au dispersat si unii dintre membri acestora s-au deplasat individual in Piata Victoriei. Acest lucru a facut imposibil controlul si stoparea aparitiei lor la proteste, neactionand unitar, ca un grup organizat'', a subliniat ea.

Ministrul a tinut sa precizeze ca nu putea solicita blocarea suporterilor in sala de sport a Complexul Dinamo, in conditiile in care comportamentul acestora nu a fost unul in afara legii.

''Acolo se aflau cetateni veniti sa participe la un eveniment sportiv si sa se bucure de acesta. Blocarea acestora ar fi fost o incalcare a Legii si ar fi putut avea consecinte mult mai grave. Ulterior, unii suporteri s-au regrupat si au fost identificati in extremitatile Pietei Victoriei de unde au si initiat actiunile cu caracter provocator'', a mai spus Carmen Dan, adaugand ca actiunea fortelor de ordine, inclusiv prin comunicare cu protestatarii pasnici, a condus, in prima faza, la izolarea si dispersarea grupurilor agitatoare.

 

Declaratiile ministrului de Interne vin in contextul criticilor asupra modului in care autoritatile au gestionat situatia la protestele de miercuri seara. Inclusiv presedintele Iohannis a cerut explicatii, in conditiile in care Serviciul Roman de Informatii a precizat ca stia deja despre intentiile de deturnare a protestului, lucru pe care l-a transmis mai departe reprezentantilor Ministerului de Interne.

Iohannis s-a declarat joi profund nemultumit de interventia jandarmilor si a spus ca "au pus in pericol sanatatea si viata celor care s-au dus sa demonstreze pasnic" iar despre Carmen Dan a declarat ca "nu conduce ministerul, ci doar sta in minister:.

79 de persoane au fost retinute in urma violentelor intre jandarmi si un grup violent de huligani, care au aruncat spre jandarmi cu sticle incendiare, petarde si torte. 

7 oameni, printre care 4 jandarmi si trei civili, au fost raniti si au avut nevoie de ingrijiri medicale. Cel mai grav ranit este un jandarm care a fost lovit cu o caramida si a ramas internat in spital.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
"Cel mai mare protest anti-guvern dupa caderea regimului comunist". Ce scrie presa straina despre manifestatiile din Romania

Cel mai mare protest din ultimii 20 de ani din Romania nu putea trece neobservat de presa straina, care se intreaba daca "va reusi Romania sa scape de coruptie dupa 27 de ani de la caderea comunismului".

Incidente la cel mai mare protest din Capitala din ultimii 25 de ani. Anuntul facut de Jandarmerie dupa violentele petrecute
Incidente la cel mai mare protest din Capitala din ultimii 25 de ani. Anuntul facut de Jandarmerie dupa violentele petrecute

Incidentele de miercuri seara au fost precedate de cea mai mare manifestatie pasnica din Capitala din ultimii 25 ani. Au fost peste 100.000 de oameni in Piata Victoriei din Capitala.

SRI il contrazice pe ministrul Afacerilor Interne: Informatiile cu privire la intentiile de deturnare au fost transmise
SRI il contrazice pe ministrul Afacerilor Interne: Informatiile cu privire la intentiile de deturnare au fost transmise

SRI precizeaza ca datele si informatiile obtinute cu privire la intentiile de organizare sau deturnare a actiunilor publice de protest din centrul Capitalei au fost transmise operativ "institutiilor legal abilitate sa intervina pentru mentinerea ordinii"

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).