Ministrul de Interne, Carmen Dan, audiat la DNA. Teodor Melescanu urmeaza sa ajunga si el in fata procurorilor


Ultimul update: Joi 23 Februarie 2017 07:04
Data publicarii: Luni 20 Februarie 2017 10:04
Categorie: Stiri actuale

Ministrul de Interne a fost luni dimineata la DNA, in dosarul vizand modul de elaborare a ordonantei prin care se modificau Codurile penale.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a spus luni, la iesirea de la DNA, ca a dat o declaratie de martor, cu toate detaliile, in dosarul privind adoptarea OUG 13 de modificare a codurilor penale, abrogata ulterior printr-o alta ordonanta de urgenta.

Ministrul Carmen Dan a fost audiata aproximativ o ora si jumatate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, care i-au solicitat informatii, in calitate de martor, legate de aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 13, in dosarul deschis dupa denuntul formulat in 24 ianuarie de membri ai asociatiei ”Initiativa Romania". "Am dat o declaratie de martor, am dat toate detaliile acolo”, a spus Carmen Dan, fara a face alte precizari legate de audierea sa.

Carmen Dan a fost audiata in dosarul privind OUG 13, de modificare a Codurilor penale. Ea va trebui sa le spuna procurorilor tot ce stie despre adoptarea acestei ordonante, dat fiind ca ea si ministrul de Externe au fost singurii membri ai Guvernului care au avizat actul. Ca urmare, este foarte probabil ca si Teodor Melescanu sa ajunga in fata procurorilor.

Carmen Dan a ajuns la sediul DNA in jurul orei 09.50 si la intrare nu a dorit sa faca nicio declaratie despre dosarul in care a fost citata. Ea nu a precizat in ce calitate va da declaratii in fata procurorilor anti-coruptie.

In acelasi dosar, saptamana trecuta au fost audiati, tot in calitate de martor, secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, si ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Gratiela Gavrilescu. Si fostii secretari de stat de la Ministerul Justitiei Oana Schmidt Haineala si Constantin Sima au dat declaratii in calitate de martor in acest dosar, ambii declarand ca nu au contribuit la elaborarea Ordonantei de Urgenta nr. 13 din 31 ianuarie privind codurile penale, abrogata de Guvern la cinci zile dupa adoptare.

Directia Nationala Anticoruptie a inceput o ancheta cu privire la modul de elaborarea ordonantei de urgenta privind modificarea codurilor penale in urma unui denunt formulat, in 24 ianuarie, de Mihai Politeanu, Elena Ghioc si Razvan Patachi, membri ai asociatiei ”Initiativa Romania”. DNA a precizat ca in acest dosar se fac acte procedurale cu privire la aspectele sesizate de mai multe persoane, privind posibile fapte legate de "modalitatea de adoptare a unor acte normative”.

Procurorul-sef al DNA, Codruta Kovesi, declara ca in ancheta inceputa in urma unei plangeri privind OUG 13 nu este vizata oportunitatea adoptarii actului normativ, ci sunt verificate aspecte de legalitate si cele care tin de incalcare legislatiei penale privind infractiuni din competenta DNA. In cadrul anchetei, DNA a cerut de la Ministerul Justitiei, in original, toate inscrisurile care au legatura cu elaborarea si emiterea OUG 13 din 31 ianuarie, prin care au fost modificate si completate Codul penal si Codul de procedura penala, precum si cu proiectul de lege adoptat de Guvern pentru gratierea unor pedepse.

DNA a mai solicitat transmiterea documentelor rezultate ca urmare a corespondentei interinstitutionale si interne, scrise sau prin posta electronica, cu privire la cele doua acte normative, precum si precizarea numelui, prenumelui si a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, intocmirea si avizarea acestora.

In denuntul de la DNA, membrii asociatiei ”Initiativa Romania” ii acuza pe premierul Sorin Grindeanu si pe ministrul Justitiei, Florin Iordache, de favorizarea faptuitorului si de prezentarea cu rea-credinta de date inexacte Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului. Mihai Politeanu a fost audiat in 1 februarie la DNA, el sustinand atunci ca le-a spus procurorilor si ca vrea sa completeze denuntul, solicitand sa fie facute cercetari si in cazul presedintelui PSD, Liviu Dragnea, avand in vedere atat adoptarea "conspirativa” a OUG de modificare a codurilor penale, cat si "indiciile publice” privind o intalnire in care Dragnea i-ar fi cerut "imperativ" lui Iordache adoptarea OUG.

El a precizat ca in denuntul care il vizeaza pe Dragnea a avut in vedere atat evenimentele din noaptea de 31 ianuarie, cand Guvernul a adoptat "conspirativ” o ordonanta de urgenta de modificare a codurilor penale, cat si "indiciile publice ale unei intalniri intre ministrul Justitiei si seful sau de partid Dragnea Liviu, in care cel din urma ar fi solicitat imperativ adoptarea ordonantei amintite”.

In opinia semnatarilor, ”demersurile lui Sorin Grindeanu si Florin Iordache de promovare a gratierii si modificarii Codului penal si Codului de procedura penala prin ordonante de urgenta au avut loc cu incalcarea legii si cu scopul de a zadarnici tragerea la raspundere penala si executarea unor pedepse, in folosul unor colegi de partid, prieteni sau sponsori politici condamnati, trimisi in judecata sau anchetati penal in ultimii ani”.

VIDEO PROTVPLUS.RO