Statul subvenţionează salariile tinerilor angajaţi în agricultură, însă doar 59 s-au înscris

22-10-2019 18:30

Ministerul Agriculturii și-a propus să dea subvenții pentru angajarea a trei mii de tineri în agricultură, în acest an.

Dar suntem deja în octombrie și direcțiile agricole au primit până acum doar 59 de dosare. Normele de aplicare a legii au fost publicate târziu și fermierii au putut face angajări abia din august.

În județul Mehedinți, un singur fermier a aplicat pentru subvenția care se acordă pentru angajarea tinerilor în agricultură. Are o fermă de aproape o sută de vaci în comuna Broșteni, dar și o fabrică de brânzeturi.

Vasile Văcăroiu, fermier: „Am angajat 3 persoane, doi îngrijitori pe animale și o fată care este la muls. Sperăm să ne putem extinde. Fără acești bani ar fi mult mai greu, pentru că costurile cu angajații sunt destul de ridicate, dările la stat nu sunt mici, iar în agricultură veniturile nu sunt mari.”

Unul dintre cei trei angajați este Cătălin. În ultimii ani a muncit în străinătate, dar de trei luni s-a întors acasă.

Cătălin Turcinschi, angajat la fermă: „Am găsit această oportunitate. Fiind lângă casă m-am gândit că e foarte bine, nu fac naveta și am zis că să mă angajez.”

Legea care încurajeză angajarea tinerilor în agricultură a fost adoptată de parlamentari anul trecut. Doar că normele de aplicare și fondurile necesare au fost aprobate abia la sfârșitul lunii mai, anul acesta, iar programul a debutat efectiv în august.

Delia Alexandra Filimon, consilier superior Direcția Agricolă Timiș: „Un tânăr trebuie să fie absolvent de studii superioare în domeniul agricol și dacă nu este absolvent de studii superioare, trebuie să fie absolvent al unor cursuri. Foarte mulți fermieri s-au interesat. Interes din partea tinerilor este.”

Până acum, fermierii au angajat prin acest program doar 59 de persoane. Ei iau câte 1.000 de lei pe lună, timp de un an, dacă angajatul a terminat o facultate în domeniul agricol, 750 de lei dacă a făcut cursuri de pregătire și 500 de lei pentru cei fără studii.

Samson Popescu, agricultor: „Lucurile în agricultură s-au schimbat. Astăzi, avem utilaje de performanță, condiții pentru mecanizatori și pentru oamenii care lucrează în agricultură sunt cu totul deosebite, dar tinerii încă nu cunosc asta.”

Florin Imbrea, decan Facultatea de Agricultură Timișoara: „Nu pot să îmi explic de ce atât de puțini tineri s-au înscris, fie lipsa informării, fie obligativitatea angajării pe timp de un an a tinerilor, fie obligativitatea angajatorilor de a merge în direcțiile agricole, de a se înscrie în acel registru unic. E o birocrație în plus.”

Potrivit Ministerului Agriculturii, programul este prevăzut pentru anii 2019 și 2020. Fondurile se ridică la 50 de milioane de lei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO