Metoda folosită de un preot pentru a cere donaţii de la credincioşi. A stabilit chiar şi o sumă

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Doru Chiriac

Locuitorii din comuna constănțeană Lumina au primit acasă o scrisoare din partea unui preot, prin care sunt anunțați de venirea sa pentru molifta Postului Mare și rugați ca fiecare să pregătească câte 100 de lei pentru construcţia unei noi biserici, dacă au.

Pentru a se asigura că enoriașii știu de venirea sa, preotul Doru Chiriac a trimis o scrisoare de înștiințare, în care precizează ziua, ora și strada pe care își va desfășura activitatea.

„Există obiceiul de câțiva ani ca preotul să meargă în acest răstimp de 40 de zile să binecuvânteze și să întărească credința printr-o rugăciune specifică postului. Vă rugăm deci (…) dacă doriți să primiți preotul, să aveți pregătit câte un pomelnic cu numele celor din casă și mai ales porțile deschise și câinii legați“, se arată în scrisoarea publicată de Constanța de AZI.

Un aspect însă ce a stârnit indignare din partea unor localnici este faptul că în textul scrisorii, preotul Doru Chiriac specifică și suma de bani pe care el ar prefera ca enoriașii să o ofere ca donație pentru lăcașul de cult.

„De asemenea, avem nevoie de sprijinul d-voastră pentru a putea continua lucrările la biserica noastră nouă (…). Pentru acest lucru, după binecuvântarea casei în ziua mai sus amintită, vom veni cu CHITANȚIERUL pentru a strânge donații de la cei ce vor să ne ajute ca și în anii trecuți cu 100 de lei sau cine dorește și poate și cu alte sume“.

Totodată, conștient că cererea în mod direct a unei sume de bani ar putea să-i revolte pe unii dintre localnici, Doru Chiriac face apel la calm.

„Rugămintea noastră este ca cei care nu doresc să ofere ajutor sau nu au posibilitatea să nu rostească vorbe urâte la adresa consilierilor sau a bisericii sau a preotului, ci doar să spună că nu doresc să contribuie, căci știm cu toții că nimeni nu are această obligație.“

Reacția primarului comunei

„Nu este nicio problemă dacă cetăţenii vor să doneze, din proprie iniţiativă, pentru a ajuta biserica sau, în cazul nostru, construirea unui nou lăcaş. Însă, nu, nu mi se pare normal ca oamenilor să lie se propună direct o anumită sumă pentru a face acest lucru“, a declarat pentru Constanţa de Azi, primarul din Lumina, Ioan Roman.

Deşi din documentul pe care l-a semnat şi ştampilat reiese clar că este solicitată o sumă de bani, contactat telefonic, Doru Chiriac susţine că el nu cere nimănui niciun leu.

„Eu merg la casele oamenilor, îmi fac datoria, citesc molifta Postului şi plec. Eu nu zic nimănui să dea pentru biserică“, afirmă preotul.

Cât despre menţionarea sumei de 100 de lei, explicaţia venită din partea preotului este simplă: „Aşa am hotărât în consiliul bisericii“.

Aceeaşi sursă menţionează că primarul comunei Lumina, Ioan Roman, susţine că în 2017 a pus la dispoziţia bisericii suma de 250.000 de lei însă nici jumătate din ea nu a fost folosită.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO