Medicii rezidenți ar putea fi angajați temporar, fără concurs. Anunțul lui Raed Arafat

Ultima actualizare: 26-10-2020 08:44
Raed Arafat
StirilePROTV

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că 3.000 - 4.000 de cazuri de infectări pe zi înseamnă un impact major asupra capacităţilor din spitale şi secţiile de terapie intensivă.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a precizat că ar putea fi luate şi alte măsuri speciale la spitalelor. El a menţionat că Spitalul Colentina va primi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus pe toate locurile pe care le are, în contextul în care directorul medical al Spitalului Colentina Victor Cauni a anunţat în cursul acestei zile că nu mai există niciun pat liber în cele două secţii de terapie intensivă ale unităţii medicale, transmite News.ro.

Arafat a mai spus că speră ca în cursul săptămânii Spitalul Malaxa va deveni operaţional pe problema COVID.

„Una din măsurile de care a declarat şi domnul prim-ministru că este sub analiză este măsura de restricţionare a circulaţiei, a mişcării după o anumită oră în noapte, cum au făcut unele ţări precum Franţa. Este o măsură în analiză, să vedem dacă se va impune, în ce condiţii şi pe ce localităţi se va impune în sensul în care să se reducă mişcarea după o anumită oră în noapte până dimineaţa”, a afirmat Raed Arafat duminică la Antena 3.

El a precizat că o cifră de 3.000 - 4.000 de cazuri pe zi înseamnă un impact major asupra capacităţilor din spitale şi secţiilor de terapie intensivă.

„O cifră de 3 - 4.000 pe zi îmseamnă un impact major asupra capacităţilor din spitale şi secţiile de terapie intensivă. S-ar putea să însemne anumite măsuri speciale la nivel sanitar, la nivelul spitalelor în mod deosebit. Aţi văzut recent că am adăugat spitale, după discuţiile pe care le-a avut domnul ministru Tătaru şi la care am participat şi eu împreună cu mai multe spitale din Bucureşti, s-au alocat în plus paturi de terapie intensivă, avem Spitalul Malaxa care va intra ca spital COVID şi aşteptăm doar unele măsuri în interior şi sperăm că în cursul acestei săptămâni va deveni un spital operaţional pentru problema COVID, păstrând ambulatoriul lui accesibil populaţiei generale şi doar în interiorul spitalului va fi destinat COVID pentru pacienţii care au nevoie de oxigen, de terapie intermediară sau de Terapie Intensivă”, a transmis Arafat.

El a menţionat că Spitalul Colentina va primi pacienţi COVID-19 pe toate locurile pe care le are.

„Spitalul Colentina, pe care noi l-am desemnat ca spital COVID, dar încă mai avem până ajungem la capacitatea maximă de primire, dar sper să îl vedem cât mai repede să primească pe toate locurile pe care le are pacienţi COVID care au nevoie de asistenţă medicală alta decât ce pot să primească numai la domiciliu din partea medicului de familie sau printr-o reţetă care să o primească şi să fie trataţi la domiciliu. Una din măsurile la care putem ajunge, şi Belgia a ajuns la ea, este o măsură a restricţionării unor activităţi selective pentru a putea primi cazurile mai multe care ajung acum pe linia COVID pentru o perioadă scurtă de timp până se stabilizează situaţia. Nu am pus această problemă acum să luăm astfel de decizii, dar oricând poate să fie obligatorie prin modul în care evoluează situaţia”, a completat Arafat.

Şeful DSU s-a referit şi la o altă problemă, cea a lipsei personalului medical şi a precizat că Guvernul va da o ordonanţă de urgenţă prin care medici rezidenţi vor fi angajaţi temporar, iar apoi vor putea fi transferaţi pe posturile vacante fără concurs.

„Un alt aspect este resursa umană şi poate că aţi auzit că la nivelul Guvernului s-a citit într-o primă lectură ordonanţa de urgenţă care prevederea crearea unui corp de medici, ţinta sunt medicii care au terminat specialitatea şi nu au loc de muncă, aici vorbim de ATI, urgenţă, infecţioase, epidemiologie, radiologie, pneumologie. Urmează ca aceşti medici să îi angajăm temporar, pe câteva luni în cadrul spitalului MAI, vor fi sub coordonarea directă a direcţiei de sănătate publică şi vom reuşi poate să îi trimitem unde avem lipsă de medici, urmând ca la finalul perioadei respective ei să aleagă unde vor meargă şi să fie transferaţi pe posturile vacante pe care le aleg fără să mai primească să dea concurs”, a mai declarat Raed Arafat.

Directorul medical al Spitalului Colentina Victor Cauni a anunţat că nu mai există niciun pat liber în cele două secţii de terapie intensivă ale spitalului. El a adăugat că a fost relocată o linie de gardă, într-un al treilea pavilion, cu ajutorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), însă este nevoie de un medic de permanenţă şi nu există o echipă de rezervă. În prezent, la Spitalul Colentina sunt internaţi 150 de pacienţi confirmaţi cu noul coronavirus, pe diverse specialităţi ale unităţii medicale, a mai precizat Cauni.

Guvernul a avut joi în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care va fi suplimentat personalul medical din spitale cu 200 de medici care au terminat rezidenţiatul. Aceştia vor fi angajaţi mai întâi la Spitalul de Urgenta MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” şi apoi distribuiţi către alte unităţi sanitare, a explicat Raed Arafat la şedinţa Executivului. Şeful DSU a mai spus atunci că sunt discuţii pentru a creşte capacitatea de ventilaţie la unităţile de primiri urgenţe.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO