Măsuri speciale la repatrierea românilor de pe „Diamond Princess”. Ce se va întâmpla în avion

20-02-2020 19:19


Un transport aerian special, coordonat de organismul european de protecţie civilă, va scoate din focarul de coronavirus de pe nava Diamond Princess, din Japonia, zeci de pasageri.

Printre ei vor fi şi 6 români care au cerut să se întoarcă în ţară. Ultimele informaţii arată că, până acum, 621 de pasageri de la bordul navei au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus, dintre care doi sunt români. Sunt în stare bună, internaţi într-un spital din Tokyo.

Avionul militar trimis de forţele aeriene italiane este deja în Japonia. Pasagerii au fost preluaţi de pe vapor și aşteaptă acordul pentru decolare de la autorităţile nipone. Pentru prima dată în aeronavă se vor afla şi specialişti europeni, din cadrul mecanismului de protecţie civilă, dar şi un laborator mobil de analize.

Nelu Tătaru, secretar de stat Ministerul Sănătății: „Sunt şi cei 6 romani. Li se vor face teste în avion."

Deşi primele Informaţii spuneau că avionul va ateriza pe aeroportul din Roma, acesta va face escală în Germania, la Berlin, unde măsurile de siguranţă sunt drastice. De acolo o aeronavă a Ministerului Apărării din România îi va prelua pe cei 6 conaţionali şi îi va aduce în ţară. În interiorul avionului, pasagerii vor sta într-un cort din material plastic, închis ermetic.

Emil Tecuceanu, Forţele Aeriene Român: „Este o cameră cu pereţi izolaţi, din plastic. Se poate comunica prin acei pereţi."

De la aeroport, românii vor fi duşi direct la centrul de carantină din Capitală unde vor rămâne în următoarele două săptămâni. Pentru transport ar putea fi folosită o autospecială pentru victime, numită MANTRA - maşina cu caracteristici militare ce poate fi transformată în ambulanţă pentru 4 victime care au nevoie de asistență ATI .

Până acum în România nu a fost confirmată nicio infecţie cu noul coronavirus.

VIDEO PROTVPLUS.RO