Marturii socante in cazul tragediei din Brasov. Unii pasageri sustin ca soferul ar fi baut si conducea cu viteza mare

Ultima actualizare: 21-06-2016 00:22

Apar marturii ale groazei in cumplitul accident petrecut vineri la Persani, in judetul Brasov.

Unii martori sustin ca soferul avea si viteza mare si povestesc momentele cumplite prin care au trecut dupa ce vehiculul s-a rasturnat. Intre timp, multe intrebari isi asteapta raspunsuri: de ce in masina se aflau 30 de persoane in loc de 25 cat prevede legea? Cat a gresit cel aflat la volan si cat firma careia ii apartinea autocarul?

Ancheta continua atat la Brasov, cu audierea victimelor, dar si la Iasi unde patronul firmei de transport a dat deja declaratii la politie. Parchetul Curtii de Apel Brasov a deschis dosar penal pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa.

Pasager: "La ultimul popas am plecat si deodata, la 200 de metri, a aparut o vale si deodata n-a mai avut frane, soferul a incercat sa bruscheze si schimbatorul de viteze si tot si deodata ne-am invartit cu autocarul si asta a fost. Ne-am intors unul peste celalalt, care a putut sa iasa, care mai greu. Ori murim, ori traim si asta a fost. Soferii erau amandoi zdrobiti, acolo. Ceilalti, coregraful intinsi pe jos, colegul nostru de la dansuri decedat acolo in spatele autocarului."

Cu doar cateva sute de metri inainte de accident, autocarul oprise la o terasa. Acolo, soferii au facut schimb de tura. Ilie Cojocaru i-a predat stafeta lui Andrei Popa. Despre acesta din urma, copii spun ca era agitat si ca ar fi baut o bere la terasa. Dar acestea sunt declaratii facute sub imperiul socului, asa ca urmeaza ca ancheta sa lamureasca daca pasagerii au dreptate.

Reporter: "Ce ati auzit ca au spus copii in legatura cu popasul acela?"
Ruda unei victime: "Ca soferul ar fi ciugulit o bere, asa sustin ei."

Nici parintii copiiilor si nici adultii care insoteau ansamblul folcloric la concursul de la Arad n-au stiut ca autocarul avea doar 25 de locuri si modificari neautorizate pentru a incapea mai multe persoane: firma de transport adaugase banchete in plus ca sa-i sporeasca masinii capacitatea. Inauntru se aflau 30 de persoane, cu tot cu soferii.

Claudia Ciobanu, director Palatul Copiilor Iasi: "Noi am solicitat 33 de locuri in contractul pe care l-am facut cu aceasta firma."
Reporter: "Si ei v-au pus la dispozitie un microbuz de 24+1?"
Claudia Ciobanu: "Aaaa, deci este elementul pe care nici eu nu mi-l explic pentru ca ei au spus ca vor pune la dispozitie o masina in conformitate cu contractul pe care l-am semnat de comun acord."

Patronul firmei de transport a refuzat sa dea vreo declaratie.

De la cele 4 spitale din Brasov unde au fost distribuite victimele vin vesti bune. 19 din cei 26 de raniti au fost externati, iar doi transferati la Iasi. Pacientii care au mai ramas internati au fracturi grave, dar viata nu le este in pericol. Cea mai mare problema este trauma suferita.

Purtatorul de cuvant al spitalului de Pediatrie Brasov: "Unii au trecut mai usor, altii au fost consiliati de doi psihologi, starea lor este mult mai buna."

Inspectoratul Scolar si Clubul Copiilor din Brasov le-au asigurat cazare parintilor veniti in graba de la Iasi. Ei pot ramane cat au nevoie, pe cheltuiala autoritatilor. Inspectoratul Scolar Iasi a preluat toate bagajele pasagerilor. Iar Mitropolia Moldovei s-a ocupat de preluarea si transportul celor patru persoane decedate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO