Mărturia unei asistente din Alba Iulia despre primul ei pacient cu coronavirus

Marcela Vilcan
Marcela Vilcan

O asistentă de la Spitalul de Boli infecțioase din Alba Iulia a povestit într-o postare pe Facebook cum a reacționat când a luat contact cu primul pacient infectat cu coronavirus.

Marcela Vîlcan spune că în ultimele 3 săptămâni a recoltat probe de la 16 persoane suspecte de coronavirus, însă nu era pe deplin pregătită pentru momentul în care a trebuit să se ocupe de un pacient infectat.

Postarea integrală a asistentei medicale din Alba Iulia:

„Împărtășesc cu toți o experiență în speranța că veți înțelege...

Jurnal COVID-19

După 3 săptămâni de când a început iadul numit COVID-19, după 16 pacienți internați cu suspiciune de infecție cu coronavirus, iată că a sosit și ziua de care mă temeam, ziua care speram să nu vină vreodată, ziua de....

18. 03.2020

Este adus la noi primul caz confirmat cu COVID-19. Femeie, tânără. O voi numi Doamna G (pacientul nr. 1, sună atât de urât!) . Speriată și suspicioasa totodată.

Încerc să o liniștesc, să o calmez, să o încurajez, de sub costumul care nu lasă să se vadă nimic... nici umanitatea, nici empatia, nici compasiunea și nici teama mea deopotrivă.
Îi măsor funcțiile vitale care erau în parametrii normali(Doamne miluiește!). Mă gândesc în sinea mea: "Eu am pulsul de două ori mai mare decât al doamnei!" - inima stătea să îmi sară din piept însă... nu putea ieși... o ținea acolo costumul salvator...
Îi spun că urmează să îi recoltez probele biologice, moment în care mă întreabă suspicioasă :" De ce trebuie să îmi recoltați? Ce analize faceți?" Îi răspund că sunt doar niște analize uzuale prin care medicul va cunoaște starea ei de sănătate la momentul internării. Așa cere protocolul. Se liniștește și își dă acordul pentru a efectua procedura.

În tot acest timp vorbesc cu ea și în cele din urmă îi câștig încrederea. Încheie cerându-și scuze că EU sunt nevoită să trec prin toate acestea din cauza ei. O liniștesc din nou spunându-i că asta este profesia noastră, gândindu-mă totodată "Oare ce este în sufletul ei? Uite că ea se gândește la mine! Doamne, dă să fie toți cei care urmează, la fel ca această doamnă, cu bun simț și înțelegători! ". Rămân încă cu ea să îi explic toate regulile pe care este obligată să le respecte pe perioada șederii la noi. Pare că înțelege ceea ce are de făcut, adică DOAR să stea în acel salon care îi va fi casă pentru următoarele multe zile... Credeți că este ușor DOAR să stai și să aștepți să treacă zilele până va veni acea zi perfidă cu numărul 12, apoi următoarea, cu numărul predestinat parcă, 13? Apoi încă... oare câte încă până primești rezultatele... Oare cum vor fi acestea? (Pentru a nu cunoaște aceste răspunsuri, STAȚI ÎN CASĂ! Dacă nu pentru voi, faceți acest efort pentru cei dragi vouă... )

Credeți oare că este ușor, DOAR să stai? DOAR să aștepți? (NU vreți să știți...)

Îi spun că la finalul turei, când voi pleca spre casă, o voi saluta din dreptul ferestrei (2 metri, bineînțeles!) pentru a mă cunoaște pe mine, omul de sub costumul care nu lasă să emane nimic.... Și părăsesc salonul mulțumindu-i lui Dumnezeu că mi-am făcut treaba cât am putut de bine.

Acum urmează stresul: dezbrăcarea costumului!

Pășesc în camera de decontaminare, mă plasez în fața oglinzii, cu picioarele într-un sac mare, galben. Procedez la decontaminarea costumului și în timpul de așteptare repet la nesfârșit "Tatăl nostru". Mă gândesc că am timp... Trebuie să procedez corect.... Sănătatea mea și a celor din jurul meu, stă în puterea mea acum.... Și mi-a ieșit BINE!

Mă spăl: apă, săpun așa cum am învățat, adică CORECT(de 22 de ani unghiile mele sunt tăiate scurt, fără oja - credeți-mă, sunt la fel de frumoasă!) . De 3 ori. Până dincolo de coate. Mă întreb: "Exagerez?" Îmi răspund tot eu :"NU!"

Îmi spăl și fața: apă și săpun. O dată și încă o dată.

Trec la dezinfecția mâinilor prin frecare. Îmi iese, doar nu port bijuterii! Îmi tapotez și fața cu dezinfectant (la fel ca bărbații, după bărbierit). Mă întreb din nou :"Exagerez?". Îmi răspund iarăși singură :"NU!"

Toată pielea mă strânge, dar ce contează?

Siguranța mea! Siguranța colegilor mei! Siguranța familiei mele(sunt mama Mirunei, soția lui Nicu, fiica lui Mircea și a Georgetei, sora lui Iulius și a lui Ilie și lista poate continua!)

Doamne, îți mulțumesc! Sunt convinsă că am procedat corect și nu m-am infectat.

Mâine o voi lua de la capăt.

La ieșirea din tură, mă opresc pe rampă, în dreptul ferestrei ei(sunt peste 3 metri), o salut (gest făcut cu mâna) , zâmbindu-i. Îmi zâmbește la rândul ei și îmi mulțumește...

Poate acum înțelegeți de ce VOI STAȚI ÎN CASĂ iar NOI SUNTEM ÎN SPITAL!”

Citește și...
Incendiu la un restaurant Galați. Patronul a fost arestat în trecut pentru proxenetism, evaziune fiscală și camătă
Incendiu la un restaurant Galați. Patronul a fost arestat în trecut pentru proxenetism, evaziune fiscală și camătă

Localul unui controversat om de afaceri din Galați a ars până-n temelii. Un restaurant din localitatea Vânători, un salon de nunți și casa proprietarului s-au făcut scrum, însă incendiul de proporții s-a extins și la casa unor vecini.

Un elev din Baia Mare a comandat 15 kilograme de petarde pe adresa școli la care învăța. Ce a urmat
Un elev din Baia Mare a comandat 15 kilograme de petarde pe adresa școli la care învăța. Ce a urmat

Un elev din Baia Mare a comandat 15 kilograme de articole pirotehnice pe adresa școlii unde învață.

Justițiarul de Berceni a încălcat ordinul de protecție obținut de fosta iubită
Justițiarul de Berceni a încălcat ordinul de protecție obținut de fosta iubită

Alexandru Constandachi, „Justițiarul de Berceni”, a încălcat ordinul de protecție obținut de fosta iubită, vineri seară. El s-a apropiat la mai mult de 200 de metri de blocul în care Diana locuiește.

Recomandări
Europa acuză SUA că profită de pe urma războiului din Ucraina. „Vând mai mult gaz la prețuri mari și vând mai multe arme”
Europa acuză SUA că profită de pe urma războiului din Ucraina. „Vând mai mult gaz la prețuri mari și vând mai multe arme”

Europa acuză SUA că au profitat de pe urma războiului. Oficialii UE îl atacă pe Joe Biden din cauza prețurilor vertiginoase ale gazului, vânzărilor de arme și comerțului.

Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie şi vouchere sociale
Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie şi vouchere sociale

Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei de la stat pentru plata facturilor la energie. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română.  

Rusia foloseşte rachete vechi de croazieră din care scoate ogivele nucleare. „Arată nivelul epuizării stocului de muniție”
Rusia foloseşte rachete vechi de croazieră din care scoate ogivele nucleare. „Arată nivelul epuizării stocului de muniție”

Rusia probabil că scoate ogive nucleare din vechile rachete de croazieră şi trage muniţie nearmată către Ucraina, estimează sâmbătă serviciul militar britanic de informaţii, relatează AFP.