Margareta Pogonat a murit la varsta de 81 de ani. "Mama lui Pistruiatul" s-a stins din cauza unei forme de cancer

Ultima actualizare: 15-05-2014 07:00
Margareta Pogonat a murit la varsta de 81 de ani....
Margareta Pogonat a murit la varsta de 81 de ani....

Actrita Margareta Pogonat a murit duminica, la varsta de 81 de ani, din cauza unui cancer, a declarat Anca Rusescu, fiica artistei.

Fiica artistei a mai declarat ca trupul neinsufletit al acesteia va fi depus la capela cimitirului Iancu Nou din Bucuresti, iar inmormantarea va avea loc marti, la ora 12.00, potrivit Mediafax.

Actrita este, poate, cel mai cunoscuta pentru rolul pe care l-a avut drept mama lui Pistruiatul, in celebra serie cu acelasi nume.

Nascuta pe 6 martie 1933, in Iasi, a absolvit UNATC in 1959 si a primit medalia Meritul Cultural clasa Ipentru merite in domeniul artei dramatice, in 1967.

Din 1974 si pana in 1998, cand s-a pensionat, Margareta Pogonat a jucat doar pe scena Teatrului Nottara din Bucuresti, in piese precum "Patru lacrimi", "Oameni feluriti", "Sentimente si naftalina" si "Omul care face minuni".

In cinematografie a debutat in anul 1957, cu rolul din filmul "Pasarea furtunii", alaturi de Mircea Albulescu, Stefan Ciubotarasu, Paul Sava, Costache Antoniu si Fory Etterle. A mai jucat in filme precum "Doua lozuri" (1957), "Lumina de iulie" (1963), "Meandre" (1966), "Legenda" (1968), "Tinerete fara batranete" (1968), "Pope Joan" (1972), "Zestrea" (1972) si "Trei scrisori secrete" (1974).

Reactii dupa moartea Margaretei Pogonat

Stela Popescu a declarat ca Margareta Pogonat a fost o femeie superba, puternica, o actrita mare si un om delicat, cu o viata decenta si discreta.

"In fiecare zi primim numai vesti ingrozitoare. Pleaca o generatie de mari artisti, o generatie de artisti care, spre norocul nostru, fiind cinematograful in dezvoltare in Romania, ei raman pentru posteritate oarecum ca exemple. Nu m-am asteptat, nu stiam ca este bolnava. A fost o femeie superba, o femeie puternica, o actrita mare si un om delicat, cu o viata decenta si discreta. Imi pare foarte, foarte, foarte rau", a spus Stela Popescu.

Actorul Florin Zamfirescu a declarat ca Margareta Pogonat a fost o actrita de o "modestie rar intalnita" si o "partenera extraordinara".

"A mai pierit o doamna a teatrului si filmului romanesc", a declarat Florin Zamfirescu. Acesta a precizat ca Margareta Pogonat a fost o "actrita de o modestie rar intalnita si o partenera extraordinara".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO