Robert Cadar, înmormântat după ce a pierdut lupta cu cancerul, dar şi cu statul român

17-09-2018 16:28

Robert Cadar, un cunoscut sportiv din Braşov care s-a luptat 2 ani cu o formă rară de cancer, a pierdut definitiv lupta, iar luni a fost condus pe ultimul drum. Tânărul a fost nevoit să înfrunte şi un sistem de sănătate potrivnic.

Cu ajutorul prietenilor, a strâns fonduri şi s-a operat în străinătate, însă banii nu i-a mai recuperat de la statul român pe motiv că îi lipsea un bilet de trimitere într-un formular tipizat. Cazul lui a scos la iveală şi lipsa de transparenţă a casei de asigurări de sănătate din Braşov.

Robert Cadar: "Mi-a venit decizia de pensie, 1000 de lei îmi ajung de un RMN."

O pensie care îi ajungea pentru o singură investigaţie a fost ultimă palmă primită de Robert Cadar din partea statului. Diagnosticat în 2016 cu o formă rară de cancer, tânărul cheltuia zilnic cel puţin 250 de lei pentru tratamente. Cu bani împrumutaţi de la bănci şi donaţii de la prieteni, Robert s-a operat în Franţa. Cei 7000 de euro plătiţi acolo ar fi trebuit decontaţi de statul roman. Dar lui Robert i-a lipsit un formular tipizat iar şi în acest motiv CAS-ul i-a refuzat decontul.

"Faptul că statul român i-a rămas dator este de neiertat! 
Procedurile sunt astfel făcute să îţi zădărnicească orice speranţă că vei putea rezolva ceva", spune un prieten al tânărului.

Avocatul poporului s-a autosesizat în cazul lui Robert Cădar şi a pornit o investigaţie în urma căreia a constatat că procedurile greoaie sunt în defavoarea pacientului.

Cătălina Dinu, coordonatorul biroului Avocatul Poporului Braşov: "Am constatat că există această deficienţa de încălcare a dreptului de informare a pacientului la casa judeţeana de asigurări de sănătate, am continuat demersurile, aşteptam răspuns. Această lipsă de transparenţă nu este benefică nimănui"

Apropiaţii vorbesc despre Robert ca despre un model demn de urmat. S-a implicat în nenumărate acţiuni de voluntariat şi mereu strângea fonduri pentru cei aflaţi în nevoie.

Dorina Roman, actriţă: "A fost un exemplu pentru că a luptat atât cât a putut, a luptat cu boala, a luptat cu sistemul, din păcate a fost învins! Noi oamenii trebuie să înţelegem un lucru că doar împreună putem reuşi, el a luptat şi a ajutat pe toată lumea"

De profesie IT-ist, Robert Cadar era foarte cunoascut în lumea alergătorilor amatori. A participat la nenumeroase curse montane şi a câştigat mai multe maratoane. A continuat să participe la competiţii chiar şi când era bolnav iar asta i-a inspirat deopotrivă pe cei sănătoşi, dar şi pe cei cu afecţiuni grave.


VIDEO PROTVPLUS.RO