Robert Cadar, înmormântat după ce a pierdut lupta cu cancerul, dar şi cu statul român

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 17 Septembrie 2018 16:28
Categorie: Actualitate

Robert Cadar, un cunoscut sportiv din Braşov care s-a luptat 2 ani cu o formă rară de cancer, a pierdut definitiv lupta, iar luni a fost condus pe ultimul drum. Tânărul a fost nevoit să înfrunte şi un sistem de sănătate potrivnic.

Cu ajutorul prietenilor, a strâns fonduri şi s-a operat în străinătate, însă banii nu i-a mai recuperat de la statul român pe motiv că îi lipsea un bilet de trimitere într-un formular tipizat. Cazul lui a scos la iveală şi lipsa de transparenţă a casei de asigurări de sănătate din Braşov.

Robert Cadar: "Mi-a venit decizia de pensie, 1000 de lei îmi ajung de un RMN."

O pensie care îi ajungea pentru o singură investigaţie a fost ultimă palmă primită de Robert Cadar din partea statului. Diagnosticat în 2016 cu o formă rară de cancer, tânărul cheltuia zilnic cel puţin 250 de lei pentru tratamente. Cu bani împrumutaţi de la bănci şi donaţii de la prieteni, Robert s-a operat în Franţa. Cei 7000 de euro plătiţi acolo ar fi trebuit decontaţi de statul roman. Dar lui Robert i-a lipsit un formular tipizat iar şi în acest motiv CAS-ul i-a refuzat decontul.

"Faptul că statul român i-a rămas dator este de neiertat! 
Procedurile sunt astfel făcute să îţi zădărnicească orice speranţă că vei putea rezolva ceva", spune un prieten al tânărului.

Avocatul poporului s-a autosesizat în cazul lui Robert Cădar şi a pornit o investigaţie în urma căreia a constatat că procedurile greoaie sunt în defavoarea pacientului.

Cătălina Dinu, coordonatorul biroului Avocatul Poporului Braşov: "Am constatat că există această deficienţa de încălcare a dreptului de informare a pacientului la casa judeţeana de asigurări de sănătate, am continuat demersurile, aşteptam răspuns. Această lipsă de transparenţă nu este benefică nimănui"

Apropiaţii vorbesc despre Robert ca despre un model demn de urmat. S-a implicat în nenumărate acţiuni de voluntariat şi mereu strângea fonduri pentru cei aflaţi în nevoie.

Dorina Roman, actriţă: "A fost un exemplu pentru că a luptat atât cât a putut, a luptat cu boala, a luptat cu sistemul, din păcate a fost învins! Noi oamenii trebuie să înţelegem un lucru că doar împreună putem reuşi, el a luptat şi a ajutat pe toată lumea"

De profesie IT-ist, Robert Cadar era foarte cunoascut în lumea alergătorilor amatori. A participat la nenumeroase curse montane şi a câştigat mai multe maratoane. A continuat să participe la competiţii chiar şi când era bolnav iar asta i-a inspirat deopotrivă pe cei sănătoşi, dar şi pe cei cu afecţiuni grave.

Maratonistul Robert Cadar a pierdut lupta cu o formă rară de cancer
Maratonistul Robert Cadar a pierdut lupta cu o formă rară de cancer
VIDEO PROTVPLUS.RO
Klaus Iohannis
ONG care luptă pentru drepturile copiilor cu autism, plângere împotriva lui Iohannis la CNCD
Amendă record pentru un șofer de 23 de ani, din Galați. Ce a făcut la volan
Cutremur marți seară, în România, al şaptelea din luna decembrie
Mii de militari vor fi puși în stare de alertă în Marea Britanie
Persoanele cu handicap grav vor beneficia de pensie mai devreme
Comisia Europeana, despre OUG privind amnistia și grațierea: ”Au stârnit îngrijorare”
Anca Pop, Instagram
Coincidență sinistră. Ultima imagine postată de cântăreața Anca Pop și mesajul ei
CAMERA ASCUNSĂ. Comerț cu porci în zonele afectate de pestă: ”Nu mai e poliție aici”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a prăbușit în Dunăre mașina în care era Anca Pop
Furnizarea agentului termic, întreruptă în Capitală. Zonele afectate
A încercat să plece fără a plăti cu cumpărături de 2000 de lei. Ce avea în coș
Descoperire șocantă făcută într-o casă din Brașov cuprinsă de incendiu