MAE le recomanda cetatenilor romani sa paraseasca regiunile Donetk si Lugansk din Ucraina si Crimeea

29-05-2014 16:38


sediul MAE

MAE recomanda cetatenilor romani, inclusiv reprezentanti ai mass-media, sa paraseasca imediat teritoriul peninsulei Crimeea, precum si regiunile Donetk si Lugansk, ca urmare a deteriorarii dramatice a situatiei de securitate.

In contextul evenimentelor inregistrate in Crimeea si in alte zone din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani, inclusiv reprezentanti ai mass-media, "sa paraseasca imediat teritoriul peninsulei, precum si regiunile Donetk si Lugansk. In acestea din urma situatia de securitate s-a deteriorat dramatic", se arata intr-un comunicat al MAE.

Totodata, cetatenii romani sunt incurajati sa evite deplasarile, daca acestea nu sunt strict necesare, in regiunile Harkiv, Sumi, Zaporojie, Nikolaiev, Dnepropetrovsk, Herson si Odessa. MAE reaminteste ca cetatenii romani aflati in situatii deosebite se pot adresa Ambasadei Romaniei la Kiev, la numarul de urgenta +38093.625.27.17, Consulatului General al Romaniei la Cernauti, la numarul de urgenta +38093.270.92.60 si Consulatului General al Romaniei la Odessa, la numarul de urgenta +38095.541.27.88.

Dupa alegerile prezidentiale de duminica, in zona de est a Ucrainei au reizbucnit violentele. Astfel, insurgenti prorusi au atacat, miercuri, o unitate militara ucraineana, in orasul Lugansk, confruntarile soldandu-se cu victime de ambele parti, a anuntat Ministerul de Interne de la Kiev, citat de AFP.
Potrivit BBC News Online, rebelii prorusi din estul Ucrainei au doborat, joi, un elicopter militar in apropiere de orasul Slaviansk, in estul Ucrainei. 14 militari, printre care si un general, si-au pierdut viata.

Doua echipe de observatori OSCE au fost retinute in estul Ucrainei, in regiunea Donetk. Diplomatul german Wolfgang Ischinger, emisarul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa in Ucraina, nu exclude posibilitatea retragerii observatorilor din aceasta tara daca situatia va continua sa se inrautateasca."Daca situatia in materie de securitate va genera temeri privind vietile colaboratorilor nostri - care sunt angajati civili - atunci ma tem ca va trebui sa ne retragem de pe teren", a spus Ischinger, conform AFP, intr-un interviu acordat postului german ZDF.

 

Sursa: Mediafax

Tags: ucraina, mae, donetk,

VIDEO PROTVPLUS.RO