MAE a reactionat dur dupa ce premierul ungar a publicat pe Facebook imagini cu simboluri ale Ungariei Mari. "E inacceptabil"

viktor orban facebook

MAE a criticat decizia premierului Ungariei, Viktor Orban, de a publica pe Facebook imagini cu mai multe insigne ale Ungariei Mari, precum si ale Tinutului Secuiesc, in timp ce se afla in  tabara de vara, din statiunea Baile Tusnad.

"Din pacate, la numai o zi dupa ce a facut apel la pragmatism si s-a pronuntat in favoarea unei „relatii eficiente” romano-ungare, premierul ungar V. Orban a ales sa posteze pe contul sau de Facebook imagini incluzand simboluri ale Ungariei Mari si ale Tinutului Secuiesc. Promovarea, personal de catre premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile si contrare spiritului Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Ungara din 1996, Declaratiei privind cooperarea si parteneriatul strategic romano-ungar pentru Europa in secolul XXI din 2002 si ordinii constitutionale din Romania, nu contribuie nicidecum la „eficientizarea” relatiei romano-ungare sau la restabilirea unui climat de incredere, asa cum isi propunea, cu numai o zi in urma, premierul ungar. Atata vreme cat partea ungara nu dovedeste neindoielnic ca este dispusa sa respecte parametrii politico-juridici definiti de comun acord de Romania si Ungaria in documentele sus-mentionate, relatia bilaterala nu va putea deveni cu adevarat echilibrata si construita pe incredere reciproca. Romania – in ce o priveste – este deschisa si doreste ca dialogul bilateral sa se dezvolte, insa in stricta conformitate cu acesti parametri, in beneficiul cetatenilor celor doua tari, ca state membre ale UE si Aliati in NATO” a reactionat MAE, intr-un mesaj publicat pe Facebook.

 

Din păcate, la numai o zi după ce a făcut apel la pragmatism şi s-a pronunțat în favoarea unei „relații eficiente” româ...

Posted by Ministry of Foreign Affairs, Romania on Sunday, 26 July 2015

Prezent in Romania, in statiunea Baile Tusnad, Viktor Orban, a declarat sambata ca relatiile romano-ungare s-au deteriorat dupa 2012. Potrivit Agerpres, el a acuzat politicienii romani ca au jignit de multe ori Ungaria, dar a conchis ca cele doua tari trebuie sa se intoarca la o relatie eficienta. In acest context, echipa lui Orban a publicat pe contul de Facebook al premierului ungar, mai multe fotografii cu oameni care poarta steaguri ale Tinutului Secuiesc si cu insigne ale Ungariei Mari.

 

 

Mircea Dusa: Anul acesta domnul Viktor Orban a fost mai moderat fata de anii anteriori

Citește și
imigranti Ungaria - stiri
Ungaria sfideaza UE. Guvernul condus de Viktor Orban a suspendat legea azilului: "Barca este plina"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat duminica, la Targu Mures, ca in acest an premierul Ungariei Viktor Orban “a fost mai moderat”, comparativ cu anii anteriori, si a afirmat ca cele doua state trebuie sa isi bazeze relatiile pe incredere si pe respect reciproc.“Eu cred ca doua state care fac parte din NATO, care fac parte din UE, trebuie sa isi bazeze relatiile pe incredere si pe respect reciproc si pe principiile care guverneaza cele doua organizatii. Sigur ca anul acesta domnul Orban a fost mai moderat fata de anii anteriori si cred ca trebuie sa respectam toti principiile dreptului international, sa respectam acordul bilateral pe care Romania il are cu Ungaria, in cooperarea economica, sociala, cat si in alte domenii de activitate”, a declarat Dusa la Conferinta judeteana a PSD Mures, relateaza Agerpres.

Ministrul s-a referit la afirmatiile premierului Viktor Orban facute la Tabara Balvanyos de la Tusnad, potrivit carora cele doua tari ar trebui sa se intoarca la o relatie eficienta, daca si politicienii romani isi doresc acest lucru. “Nu stiu daca se va intampla, daca exista totusi o dorinta foarte clara de partea romana, de partea celor care fac politica externa a Romaniei sa se revina sa relatia normala, eficienta, care a existat pana in 2012. Noi nu stim daca politicienii romani, daca cei responsabili cu aceasta politica externa vor sa reluam relatia, pentru ca noi, Ungaria spunem ca aceasta relatie nu ar fi trebuit sa se strice dupa 2012, pentru ca aceasta relatie este importanta pentru Romania, pentru Ungaria deopotriva, pentru comunitatea maghiarilor din Romania, pentru maghiarii din Ungaria, pentru romani. Deci, eu cred ca trebuie, bunul simt ne indica faptul ca trebuie sa ne intoarcem la o relatie eficienta dintre Romania si Ungaria”, a spus premierul ungar.

In privinta imigrantilor, subiect pe care premierul ungar l-a abordat in cadrul Taberei de la Tusnad, Mircea Dusa a precizat ca Romania respecta principiile europene in privinta acestui subiect si ca se va conforma deciziilor care se vor lua la nivelul Consiliului European si a Comisiei Europene. “Odata cu destabilizarea tarilor din Nordul Africii si din Orientul Mijlociu, pericolul de imigratie este unul serios si la nivelul Consiliului European se analizeaza acest fenomen si se stabilesc masurile de rigoare. Avand in vedere numarul mari de imigranti din Nordul Africii spre tarile europene. Respectam principiile europene vizavi de imigranti si ceea ce se stabileste la nivelul Consiliului European si a Comisiei Europene si Romania va indeplini”, a mai spus Dusa.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Premierul maghiar, la Tusnad:
Premierul maghiar, la Tusnad: "Din 2012, politicienii romani ne tot jignesc iar noi nu am facut nimic"

Prezent in tara noastra, Viktor Orban a comentat subiectul sensibil al relatiilor romano-maghiare.

Ungaria sfideaza UE. Guvernul condus de Viktor Orban a suspendat legea azilului:
Ungaria sfideaza UE. Guvernul condus de Viktor Orban a suspendat legea azilului: "Barca este plina"

Guvernul conservator - condus de Viktor Orban - a suspendat, in numele "intereselor maghiare", o reglementare europeana-cheie in privinta solicitarilor de azil.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, intampinat de presedintele Comisiei Europene cu replica:
Premierul Ungariei, Viktor Orban, intampinat de presedintele Comisiei Europene cu replica: "Salut, dictatorule!" VIDEO

“Salut, dictatorule!”, in acest fel l-a intampinat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe premierul Ungariei, populistul Viktor Orban, vineri, la summitul Parteneriatului Estic de la Riga, potrivit unui fotoreporter al France Presse.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.