Procurorii anticoruptie cer arest la domiciliu pentru IPS Teodosie. Cele doua reguli pe care le-ar fi incalcat


Ultimul update: Vineri 19 Mai 2017 06:53
Data publicarii: Marti 16 Mai 2017 12:10
Categorie: Stiri actuale

Procurorii anticoruptie cer Curtii de Apel Constanta sa inlocuiasca masura controlului judiciar cu arestul la domiciliu in cazul lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului.

Teodosie a fost trimis in judecata, alaturi de alte persoane, pentru infractiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

Arhiepiscopul este acuzat ca a incalcat simultat doua reguli. Era obligat sa nu desfasoare nicio activitate ce implica accesarea de fonduri europene îi cadrul Bisericii Ortodoxe Romane nici direct, nici prin interpusi. Insa, fata bisericeasca a semnat o imputernicire unui alt inculpat din acelasi dosar sa acceseze bani europeni. A doua greseala a lui IPS Teodosie este ca s-a apropiat de ceilalti inculpati din dosar, de martori, experti si a comunicat direct sau indirect cu acestia.

In prezent dosarul se afla in procedura de camera preliminara la Curtea de Apel Constanta, arhiepiscopul Tomisului fiind pus sub control judiciar.

Procurorii DNA il acuza pe Teodosie ca ar fi accesat fonduri europene, desi acest lucru i-a fost interzis in mod expres si neechivoc prin obligatiile stabilite in cadrul controlului judiciar.

"In concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a imputernicit pe Stefan Aurelian, persoana avand calitate de inculpat in acelasi dosar, sa reprezinte Arhiepiscopia Tomisului si pe numitul Petrescu Teodosie, precum si sa semneze si sa depuna documentatia pentru obtinerea adeverintei de suprafata de la Primaria Ovidiu, cu suprafata de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie.

Adeverinta era necesara a fi folosita in relatia cu APIA (Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura), din care sa reiasa ca Cooperativa Agricola Constanta Tomis figureaza cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha.

Prin emiterea imputernicirii ca Stefan Aurelian sa acceseze fonduri europene, inculpatul Petrescu Teodosie a incalcat simultan cele doua obligatii care ii fusesera instituite prin masura controlului judiciar." - se arata in comunicatul de presa al DNA.

De mentionat faptul ca una dintre faptele pentru care Teodosie a fost trimis in judecata era tocmai aceea ca, in calitate de Arhiepiscop al Tomisului, a incercat sa acceseze fonduri europene prin APIA, declarand in fals ca foloseste anumite suprafete agricole.

VIDEO PROTVPLUS.RO