Localnicii din Ruginoasa vor referendum pentru reorganizarea unei traditii sangeroase. Consilier: "E un obicei foarte frumos"


Ultimul update: Sambata 02 Ianuarie 2016 09:23
Data publicarii: Miercuri 30 Decembrie 2015 07:48
Categorie: Stiri actuale

31 decembrie este ziua traditionalei batalii de la Ruginoasa, din judetul Iasi. Pregatirile sunt insa inlocuite si anul acesta de negocieri, deoarece autoritatile au interzis confruntarile care, de multe ori, au avut, in anii trecuti, un final sangeros.

Oamenii spun insa ca e musai sa pastreze obiceiul si cer chiar si un referendum, pe aceasta tema. Autoritatile raman neclintite si au propus, in locul violentei, un colind pasnic.

Oamenii din Ruginoasa vor sa pastreze vie traditia si au cautat tot felul de argumente ca sa poata organiza din nou confruntarile intre cete de localnici mascati. In ultimii ani, au avut loc doar parade si negocieri cu fortele de ordine.

Localnic: "Pe de-o parte e bine ca nu se mai duc in spitale, nu se mai omoara, cum era alta data, pe de alta parte, e rau. Se pierde traditia."

Ca sa pastreze acest obicei, oamenii au mers la primarie, sa negocieze. In timp ce autoritatile au propus ca traditionala batatie de la Ruginoasa sa se transforme intr-un colind pasnic, oamenii nu s-au aratat incantati sa schimbe cu totul "scenariul".

Consilier local: "E un obicei foarte frumos, ca s-a intamplat o chestie intr-un an, o miscare. Asa si padure fara uscaturi nu se poate. La noi obiceiul e traditie si nu va disparea niciodata."

Reprezentantii Jandarmeriei avertizeaza ferm ca localnicii care vor folosi bate ori alte arme albe pot ajunge dupa gratii.

Colonel Gheorghe Stan, Jandarmeria Bacau: "Cred ca a fost un lucru pe care domnul consilier l-a spus in spirit de gluma. Ceea ce s-a intamplat anii anteriori nu trebuie sa se mai intample."

Ultima confruntare intre cetele de mascati, la Ruginoasa, a avut loc in 2011, cand 4 tineri au ajuns la spital.

VIDEO PROTVPLUS.RO