Localitățile din România în care a ajuns italianul infectat cu coronavirus


Ultimul update: Miercuri 26 Februarie 2020 13:50
Data publicarii: Miercuri 26 Februarie 2020 13:37
Categorie: Stiri actuale
Italian

Este anchetă sanitară de amploare în Dolj şi Gorj, după ce s-a aflat că cetățeanul italian infectat cu temutul coronavirus s-a plimbat pe acolo timp de câteva zile.

Până acum, au fost recoltate probe de la 44 persoane cu care italianul a intrat în contact: rude dar și parteneri de afaceri. Probele sunt acum la Institutul Matei Balș, pentru analiză.

Italianul, care a fost diagnosticat cu noul coroanvirus la Rimini, a fost îninte în România, în mai multe localități din Gorj şi Dolj. În noaptea de marţi spre meircuri, medicii Direcției de Sănătate Publică au prelevat 44 de probe de la cei care au intrat în contact cu el și le-au trimis la Insitutul „Matei Balş” din Căpitală pentru analize. Deocamdată nu avem niciun rezutlat al acestor probe.

Vor mai fi aduse și alte probe la „Matei Balș”, pe măsură ce vor fi identificaţi oamenii ce au intrat în contact cu bărbatul de 71 de ani.

Toate persoanele cărora le-au fost recoltate probe biologice sunt izolate la domiciliu, sub supraveghere.

Sunt multe locuri în România în care a fost acest bărbat şi multe persoane cu care a intrat în contact, prieteni dar şi rude. Toate trebuie contactate şi aduse la spital, pentru a li se face anlalize.

Prefectul județului Gorj a declarat că nu poate fi vorba deocamdată de o carantină pentru orașul Târgu Jiu.

Pe de altă parte, primarul din Focșani spunea că va închide orașul dacă va fi diagnosticat un singur caz.

În ultimele zile au fost mai multe suspiciuni de coronavirus în România. Marți, o tânără din Buzău care s-a întors din Italia a fost dusă la Instiutul „matei Balş” pentru analize. Testula ieșit negativ şi la ea, dar este în carantină.
În același timp, spuena primalul din focşani că dacă un singur caz va fi diagnosticat în oraşul lui va închide oraşul.

Rezultatul celor 32 de probe prelevate din Gorj și Dolj va fi comunicat, cel mai probabil, după ora 14.

Reacția rudelor vizitate de bărbatul italian

 

Cetăţeanul italian, în vârstă de 71 de ani, a fost diagnosticat la Rimini, în Italia, cu temutul coronavirus, după ce s-a întors din România. Bărbatul a vizitat rudele din Gorj ale soţiei sale, în comună Bâlteni, iar apoi a fost în alte două comune, dar şi la Târgu Jiu, unde are un apartament în care a stat mai multe zile.

Soacra italianului: Nu a fost la mine, a fost decât copilul.
Reporter: A adus copilul aici?
Soacră: Copilul a venit, dar el nu a venit
Reporter: Si cât a stat la dumneavoastră?
Soacră: Trei zile.
Soacră: Cu el v-aţi întâlnit?
Soacră: Când a plecat.

De teama carantinei, nimeni nu mai recunoaşte acum că l-a întâlnit sau văzut pe italian.

Reporter: Stiti despre ce e vorba, pentru ce a venit salvarea?
Localnic: Nu, nu.
Reporter: Dar nu staţi cu grijă?
Localnic: De ce?
Reporter: Primul suspect de coronavirus aici.
Localnic: Nu e o problemă.

Reporter: Sunteţi pregătit să staţi acasă?
Localnic: Si ce să facem, dacă aşa spune legea, nu avem altă soluţie.
Reporter: Vă e teamă?
Localnic: Nu mi-e teamă pentru că nu am pentru ce.

Aseară, medicii au mers la persoanele cu care a intrat italianul în contact pentru a ridica probe în vederea efectuării analizelor epidemiologice.

Vasile Vlăduleanu, primar comuna Bâlteni: "S-a învârtit în Târgu Jiu, în Peșteana, nu a stat decât foarte puţin timp, la venire şi plecare, probabil cât şi-a revăzut neamurile şi apoi a plecat la apartamentul din Târgu Jiu."

Cetăţeanul italian a trecut şi pe la sediul Primăriei Drăguţeşti, pentru a plăti unele taxe. Camerele de supraveghere ale instituţiei i-au surprins vizita în primărie. Drept urmare, de azi localnicii nu vor mai avea acces în instituţie.

Ion Popescu, primar comună Drăguţeşti: "O să oprim accesul cetăţenilor din comună în instituţie, o să fie un om pe hol, care să ia legătura cu toţi cetăţenii. Noi continuăm activitatea la Drăguţeşti, dar încercăm să protejăm şi cetăţenii şi angajaţii primăriei. Doamna care a intrat în contact cu acel domn am înţeles că va intra în carantină."

Nouă persoane în carantină

 

În acelaşi timp, la Craiova, o doctoriţă de origine italiană, care a călătorit în acelaşi avion cu pacientul, a intrat preventiv în carantină. Deseamenea, doi angajaţi ai unei firme de închirieri auto, care au intrat în contact cu italianul, când acesta a închiriat o maşină de la ei, sunt şi ei în carantină. Potrivit unor surse, vor sta izolate şi şase stewardese care au fost de serviciu în timpul acelui zbor.

Până să părăsească România, cetăţeanul italian a vizitat şi alte rude ale soţiei, în Craiova, între 18 şi 22 februarie, şi a avut mai multe întâlniri de afaceri. Acum, el se afla acum sub supravegherea medicilor din Rimini.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO