"Succes! Klaus Iohannis", SMS-ul prin care Sorin Grindeanu a aflat ca va fi premier. "Am verificat numarul la dl. Dragnea"

×
Codul embed a fost copiat

Vineri dimineata, cand nimeni nu se astepta, Klaus Iohannis a semnat decretul prin care l-a desemnat pe Sorin Grindeanu pentru functia de prim-ministru.

Si i-a trimis un SMS ca sa-l felicite, iar Grindeanu a crezut initial ca este o gluma de Anul Nou, mai ales ca nu avea in agenda numarul presedintelui. Seful statului a facut apoi anuntul oficial printr-un comunicat de presa si nu printr-o declaratie, la Palatul Cotroceni. "Daca nu semna decretul, declansam procesul de suspendare", au sustinut Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, liderii coalitiei PSD - ALDE.

O discutie scurta cu Sorin Grindeanu si cateva ore in care a cumpanit bine i-au fost suficiente presedintelui Klaus Iohannis pentru a accepta a doua propunere de premier facuta de PSD si ALDE.

La ora 10:00 fix, a semnat decretul prin care l-a desemnat pe social-democrat sa formeze guvernul si sa ceara votul de învestitura in Parlament. Klaus Iohannis nu a facut si o declaratie de presa, asa cum s-a intamplat in momentul in care l-a desemnat pe Dacian Ciolos. Premierul desemnat Sorin Grindeanu a povestit cum a aflat decizia sefului statului.

Sorin Grindeanu, prim-ministru desemnat: "Azi dimineata am primit un SMS de la domnul presedinte Klaus Iohannis. Eu n-aveam numarul dansului. L-am sunat pe domnul presedinte Dragnea, pentru ca in aceste zile te poti astepta la orice, sa verific daca acela e numarul domnului presedinte."

Citește și
Bani, lei
Liviu Iolu: Nivelul salariului minim pe economie ramane la 1.250 de lei. Urmatorul Guvern va stabili valoarea acestuia
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Pe mine m-a sunat domnul prim-ministru desemnat sa ma intrebe daca stiu ceva, daca s-a anuntat ca a fost desemnat. De asemnea, a zis ca imi trimite numarul de la care a primit SMS-ul sa verific daca este numarul presedintelui Iohannis. Nu stiu de ce radeti, e si asta o procedura. Prima lui reactie, daca eram in locul lui la fel gandeam, credea ca e vreo gluma de la un coleg".

Sorin Grindeanu, prim-ministru desemnat: "Dupa ce am primit confirmarea, i-am multumit domnului presedinte pentru increderea acordata."
Reporter: "Ce scria?!"
Sorin Grindeanu: "Succes! Klaus Iohannis"

Dupa ce au aflat decizia presedintelui, liderii PSD si ALDE s-au intalnit cu Sorin Grindeanu pentru a stabili componenta viitorului Cabinet si programul de guvernare.

Pe 3 ianuarie, Parlamentul se va reuni in sesiune extraordinara pentru audierea in comisii a ministrilor, iar pe 4 ianuarie ar putea avea loc votul de învestitura. Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu sustin ca ar fi declansat procedura suspendarii din functie a presedintelui, daca nu semna decretul de desemnare.

Sorin Grindeanu, prim-ministru desemnat: "Presedintele a zis ca si-ar dori o realatie de coabitare cu guvernul...".

Surse parlamentare sustin ca numele viitorilor ministri sunt cunoscute de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu si urmeaza sa fie facute publice dupa Anul Nou.

Reporter, catre Sorin Grindeanu: Inteleg ca o sa lucrati cu oricine va fi propus de PSD si ALDE...
Liviu Dragnea: Pot sa intervin si eu?!
Reporter: Era o intrebare pentru domnul premier, dar daca doriti...
Liviu Dragnea: Aaa, imi cer scuze ca am indraznit... Va rog!

Daca va fi validat de Parlament in functia de prim-ministru, Sorin Grindeanu va demisiona de la sefia Consiliului Judetean Timis. PNL, USR si PMP au anuntat ca nu vor vota Cabinetul Grindeanu, insa Alianta PSD si ALDE are majoritatea in Parlament. In plus, si liderii UDMR au anuntat ca ar putea vota Guvernul.


 

Sinteza declaratiilor fracute in conferinta de presa

Liviu Dragnea:

- Am pus deasupra interesul Romaniei de a avea stabilitate politica;
- Nu am mers la Cotroceni, asa cum era legitim, cu presedintele PSD ca propunere de premier pentru a nu declansa o criza;
- Am mers cu o propunere care a fost respinsa cateva zile mai tarziu fara o explicatie;
- Am venit cu o a doua propunere. Nu am inteles de ce nu a fost desemnat ieri dl. Sorin Grindeanu;
- A urmat o informala cu presa pentru a ajunge la noi informatii pe surse;
- Urma daca nu avea loc aceasta desemnare sa convocam saptamana viitoare sa convocam parlamentul pentru a urma o procedura ca sa instauram un guvern legitim;
- Au trecut 20 de zile de la alegeri;
- Salariile din administratia publica locala prevazute sa intre in prima faza de crestere de 20% vor creste de la 1 februarie, cu 20 la suta;
- Actorii vor avea salariile crescute de la 1 februarie, nu din ianuarie. Vor sta inca o luna cu salariile scazute;
- Absolut toate masurile noastre din programul de guvernare vor fi aplicate;
- Obiectivele raman aceleasi: Mai multi romani in clasa de mijloc, mai multi bani in buzunare, un progra, serios de a stopa exodul tinerilor si a creierelor in strainatate, programul de relaxare fiscala asteptat de capitalul romanesc, ajutorul pentru agricultori;
- Astazi am stabilit care este calendarul de actiuni pentru zilele urmatoare pentru a avea un guvern;

Marti: 10:30 biroul permanent de la fiecare camera, ora 12:00 plen in fiecare camera, ora 14:00, fiecare partid in forul de conducere va aproba lista cabinetului, ora 15:00 intalnire cu grupurile reunite PSD-ALDE, 16:00- 16:30 depunerea de catre premierul desemnat a listei cabinetului, ora 17:00, propunerea ordinea de zi pentru miercuri, ora 18:00 consultari cu UDMR si minoritati

Miercuri: 8:00-14:00 audierea in comisii, 15:00 - 18:00 prezentarea programului de guvernare, dezbatere, votul de investitura, cu rezerva acceptarii de catre presedintele Romaniei - ii vom trimite o scrisoare - propunem ca miercuri ora 18:00 sa aiba loc ceremonia de investire a guvernului

Joi: 9:00 birou permanent la senat cu legea de abilitarea guvernului de a da ordonante in perioada de vacanta parlamentara, 14:00 -15:00 dezbateri in comisii, 16:00 - 18:00 votul final pe aceasta lege.

- Pe 3 ianuarie urma sa convocam o sesiune extraordinara in Parlament, daca nu ne era acceptata propunerea actuala, pentru a il suspenda pe presedinte.
- Vom continua cu eliminarea unui calup de taxe, iar in 2018 TVA-ul va fi 18%.

Calin Popescu Tariceanu:

- Vom convoca Parlamentul spre sfarsitul lunii ianuarie pentru a putea vota bugetul cat mai curand.

Sorin Grindeanu:

- Daca se respecta calendarul, miercuri seara, la ora 21:00 vom face prima sedinta de Guvern;
- Vineri speram sa poata fi adoptat proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a da ordonante;
- Multumesc celor care m-au sustinut, multumesc PSD;
- Suntem deschisi marti dupa-masa, dupa ce vom depune programul de guvernare la Parlament si lista cu structura Guvernului sa avem discutii cu UDMR si minoritati;
- Am vazut ca unele partide au spus inca dinainte de a vedea programul de guvernare si lista ca nu voteaza. Nu mi se pare corect.

Intrebari:

Vi se pare corect ca Iohannis nu a anuntat desemnarea in conferinta de presa?

Sorin Grindeanu: Imi inteleg foarte bine functia, deocamdata ca premier desemnat si inteleg procedurile. Azi dimineata am primit un SMS de la dl presedinte Iohannis, eu nu aveam numarul dansului. L-am sunat pe dl presedinte Dragnea sa verific daca acela este numarul domnului presedinte. Dupa ce am primit confirmarea, i-am multumit pentru increderea acordata.

Cum a decurs discutia de ieri cu dl presedinte Iohannis?

Sorin Grindeanu: Intr-un cuvant, decent.

V-a deranjat, dl Dragnea, felul in care a anuntat dl Iohannis?

Liviu Dragnea: Nu putea sa ma deranjeze pentru ca eu nu sunt cel desemnat. Daca nu facea desemnarea, incepeam procedura de suspendare, asa, fara un calendar. Daca nu facea anuntul, convocam astazi, pentru 3 ianuarie, Parlamentul pentru a demara procedura de suspendare. Asa, il convocam pentru noul guvern. Daca si saptamana viitoare trecea fara un nou Guvern erau niste costuri economice foarte greu de reparat si foarte multa nervozitate in populatie. Cu SMS, fara, avem un premier desemnat si de apucam de treaba.

Va creste vreo taxa, ce faceti cu TVA, taxa pe stalp?

Liviu Dragnea: Suntem foarte preocupati sa nu creasca o taxa pentru care noi am cerut premierului Ciolos sa proroge unele prevederi din codul fiscal. ne-a interesat prorogarea unei prevederi care spune ca de la 1 ianuarie se introduce o noua taxa CASS. este vorba d eo noua taxa de contributie la sanatate pentru venituri care vin din investitii. Nu suntem de acord cu ea. Taxa pe stalp si supracaciza. Eu si acum ma intreb daca nu si astea au fost motivele acestei intarzieri.

Cine va face parte din viitorul executiv?

Sorin Grindeanu: Vorbim de un Guvern politic. Dl Dragnea a anuntat intalnirile politice pe care coalitia le va avea marti. In cadrul PSD deciziile se vor lua marti.

Presedintele vorbea de relatii constitutionale intre institutii... Ce relatie veti avea cu presedintele?

Sorin Grindeanu: Ceea ce am spus va fi pus in aplicare. Tine de obligatia noastra. Eu sunt un om deschis dialogului atat timp cat lucrurile sunt foarte clar definite, si ele sunt.

Calin Popescu Tariceanu: Coabitarea nu este o favoare pe care o propune presedintele. este o obligatie pentru ca trebuie sa respecte rezultatul votului. Este obligat sa conlucreze.

Aveti preferinte de oameni cu care sa lucrati?

Aici nu vorbim de preferinte si de prietenii. Vor fi numiti oameni politici. Fiecare dintre cele 2 partide am convingerea ca vor propune oameni de toata isprava. Vorbim de un guvern politic, nu tehnocrat.

In momentul in care vom avea un Guvern, cine va lua deciziile la Palatul Victoria?

Sorin Grindeanu: Fiecare dintre noi, dintre membrii CEx National, dintrecei care a condus echipa de lucru in programul de Guvernare, sa conduca si Guvernul, in speta presedintele PSD Dragnea. Era un lucru unanim acceptat. faptul ca dumnealui a decis sa respecta anumite lucruri, ne-a pus intr-o situatie dificila. El e cel carea condus partidul sa castige alegerile. E cel care meritra sa fie premier. CXa urmare a refuzului dnei Shhaideh , a urmat o sedinta in care am primit votul colegilor. Colaborarea intre mine si dl Dragnea va fi foarte stransa. Sunt membru PSD de 20 de ani.

Plecati de la premisa ca veti avea un mandat mai scurt de 4 ani?

Sorin Grindeanu: Nu, nu plec de la premisa asta.

Calendarul aprobarii bugetului?

Liviu Dragnea: De abia astazi s-a primit un SMS cu succes. Ceea ce am spus eu din noaptea alegeruilor ca vrem sa avem un buget pana la 15 ianuarie, am facut o greseala sperand sa avem un buget instalat pana cel tarziu acum o saptamana. ori noi convocam saptamana viitoare sedinta pentru a avea guvernul. Dupa aceea vorbim de buget. Guvernul va folosi perioada minima legala pentru a avea aprobarea bugetului. Bugetul este gata, trebuie sa treaca prin Ministerul Finantelor.

Ati stabilit sa va intalniti cu dl Ciolos?

Sorin Grindeanu: Am convenit cu dl Ciolos sa ne auzim luni si sa stabilim pasii urmatori, eu anuntandu-l ca e nevoie sa merg la Timisoara sa clarific niste lucruri la Consiliul Judetean Timis. Cand vom avea guvernul investiti, imediat imi voi da demisia de la presedintia CJ Timis.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Raluca Turcan: Prin lista Guvernului vom vedea autonomia si buna credinta a prim-ministrului desemnat
Raluca Turcan: Prin lista Guvernului vom vedea autonomia si buna credinta a prim-ministrului desemnat

Presedintele interimar al PNL afirma ca principala responsabilitate a PSD, in contextul desemnarii lui Sorin Grindeanu pentru functia de premier, este sa vina cu o echipa de ministri care sa guverneze in interes public.

Liviu Iolu: Nivelul salariului minim pe economie ramane la 1.250 de lei. Urmatorul Guvern va stabili valoarea acestuia
Liviu Iolu: Nivelul salariului minim pe economie ramane la 1.250 de lei. Urmatorul Guvern va stabili valoarea acestuia

 Valoarea salariului minim pe economie garantat in plata pentru anul 2017 va fi stabilita de viitorul Guvern, a anuntat joi purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu.

Cine este Sorin Grindeanu, noul premier desemnat al Romaniei. A facut parte din guvernul Ponta
Cine este Sorin Grindeanu, noul premier desemnat al Romaniei. A facut parte din guvernul Ponta

Sorin Grindeanu este noul premier al Romaniei. Klaus Iohannis a semnat decretul privind desemnarea lui. 

Recomandări
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”

Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran, dar unul care să nu provoace o escaladare a conflictului în regiune, potrivit presei israeliene.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.