LIVE UPDATE. 308 cazuri de coronavirus în România. Încă 2 români au murit în Italia

Ultima actualizare: 20-03-2020 20:13

Ultima statistică a cazurilor confirmate cu coronavirus în România, dată publicității vineri la prânz, arată că până acum s-au înregistrat 308  cazuri.

DESFĂŞURAREA EVENIMENTELOR DE VINERI, 20 MARTIE:

20.10: Doi români cu coronavirus sunt în stare gravă

Unsprezece români sunt în acest moment în secţiile de terapie intensivă. Doi, în stare gravă pentru că au organismul slăbit şi de alte boli.

Cazul bărbatului de 67 de ani, cu afecţiuni oncologice, internat în Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova stârneşte cea mare îngrijorare. A ajuns intial la spitalul din Filiaşi - Dolj unde a intrat în contact cu 23 de cadre medicale.

Costelul Ilie, primar Filiași: "A venit din Franţa. În perioada aia Franţa nu era sub cod de prevenţie a coronavirusului. A venit fiindcă era foarte bolnav."

Funcţionari publici cu funcţie de conducere din cadrul Spitalului Filişanilor şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin neluarea măsurilor legale privind prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase, fapt ce a avut ca urmare răspândirea de către un pacient a infecţiei COVID-19. Prin gestionarea în mod defectuos a situaţiei create, un număr de 23 de cadre medicale din cadrul unităţii spitaliceşti au fost izolate la domiciliu, secţia primiri-urgenţe a Spitalului Filişanilor fiind închisă.

Procurorii au anunţat vineri că le-au deschis dosar penal celor din conducerea unităţii medicale pentru că nu au luat măsuri ca pacientul să nu răspândească virusul iar din acest motiv Unitatea de Primiri Urgente a fost închisă. 10 dintre testele care le-au fost făcute celor care au intrat în contact cu el au ieşit negative iar pentru celelalte încă se aşteaptă rezultatele.

Dincolo de cifrele seci ale statisticilor, din spitalele unde sunt trataţi romanii confirmaţi cu COVID-19 vin şi veşti bune. În afară de cei doi pacienţi, în stare gravă - la terapie intensivă, ceilalţi care sunt acum internaţi sunt în stare bună - anunţă medicii. În plus, avem deja 31 de oameni care s-au vindecat. Cei mai mulţi în spitalul din Timişoara dar şi 8 în clinicile din Bucureşti şi unul la Iaşi.

Sunt şi 45.000 de români în izolare la domiciliu. Printre aceştia sunt şi cadre medicale care au intrat în contact cu pacienţi confirmaţi cu cornavirus.

15.50: Primul caz de coronavirus din Argeș

În judeţul Argeş a fost confirmat, vineri, primul caz de infectare cu COVID-12 la un bărbat de 46 de ani, aflat de o zi în carantină, a informat Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

"Bărbatul este în prezent internat la Secţia Boli Infecţioase Adulţi a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, iar ancheta epidemiologică legată de acest caz este în desfăşurare", se arată într-o informare transmisă de DSP Argeş, citată de Agerpres.

Conform sursei citate, în judeţul Argeş sunt în carantină 81 de persoane, în alte 1.945 de cazuri fiind impusă izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile.

Persoanele aflate în izolare la domiciliu nu prezintă simptomatologie specifică infectării cu coronavirus şi au o stare de sănătate bună. În cazul celor aflaţi în carantină, o probă a ieşit pozitivă la testarea pentru COVID-19, 64 sunt negative, restul probelor recoltate fiind în lucru.

La nivel naţional, 308 de persoane au fost confirmate până în prezent cu noul tip de coronavirus, a informat, vineri, Grupul de Comunicare Strategică.

15:40 MAE: Încă 2 români au murit de coronavirus în Italia. 

„În conformitate cu informațiile obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, la acest moment, 29 de cetățeni români din străinătate au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19: 23 în Italia, 2 în Namibia, 1 în Spania, 1 în Luxemburg, 1 în Irlanda și 1 în Tunisia”, informează MAE.

De asemenea, MAE precizează că 3 cetățeni români au decedat ca urmare a infecției cu COVID-19 în Italia.

Pe 14 martie, autorităţile italiene au confirmat decesul unui cetăţean român, care fusese confirmat cu COVID-19 şi care avea anumite afecţiuni medicale.

UPDATE 14:40 - Dosar penal pentru o persoană din județul Prahova care nu a respectat izolarea la domiciliu

Autoritățile au deschis un dosar penal pentru o persoană din localitatea Șipotu, com. Lipănești, jud. Prahova care nu a respectat măsura de izolare la domiciliu.

Persoana este acuzată de zădărnicirea combaterii bolilor.

 

UPDATE 14:35 - Dosar penal pentru un bărbat din Timiș care nu a respectat carantina

Autoritățile au deschis un dosar penal pentru un bărbat care a părăsit carantina impusă, în localitatea Sânnicolau Mare din județul Timiș.

Bărbatul este acuzat de zădărnicire a combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 alin. 1 din Codul Penal.

Autoritățile au decis plasarea bărbatului în carantină în incinta Hotel Sport din localitate la data de 13 martie.

UPDATE 13:40 - Precizări referitoare la creșterea mare a numărului de teste

 

Creșterea numărului de teste realizate comunicate vineri 20 martie a.c., la 8.284 de la 4.973 comunicate joi, 19 martie a.c., este determinată de mai mulți factori:

• Schimbarea metodologiei de raportare în sensul menționării numărului total de teste realizate, chiar dacă anumite persoane au realizat mai mult de un singur test pentru noul coronavirus (COVID-19)

• Raportarea actualizată a numărului de teste realizate în ultimele zile în teritoriu, având în vedere volumul de muncă la nivelul personalului de specialitate.

• Creșterea numărului de teste realizate la nivelul centrelor care beneficiază de aparatura necesară.

Reiterăm faptul că autoritățile au în vedere creșterea capacității de testare pentru noul coronavirus (COVID-19), prin instruirea personalului necesar și achiziționarea de noi aparate Real Time PCR.

UPDATE 13:00 - Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat bilanţul pentru joi, ora 13:00

 

Până astăzi, 20 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 308 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 308 de persoane confirmate pozitiv, 31 au fost declarate vindecate și externate (22 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași).

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 31 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 17 ani și 89 de ani.

La ATI, în acest moment, sunt internați 11 pacienți, din care doi în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienților este bună, staționară.

Una dintre persoanele în stare gravă are boli preexistente și este internată la Craiova, iar cealaltă este internată la Spitalul Victor Babeș din București.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.044 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 45.432 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.284 de teste, din care 40 în unități medicale private. Dintre acestea, 7.976 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.604 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 4.950 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 98 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
 

09:35 Curse aeriene speciale spre Italia pentru românii care lucrau sezonier sau se află în situaţii deosebite

În continuarea eforturilor susținute pentru facilitarea revenirii în țară a unor cetățeni români aflați cu titlu temporar în străinătate și care au fost afectați de măsurile întreprinse de statele europene pentru gestionarea și prevenirea epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor au identificat mai multe variante de transport aerian care vor permite revenirea în țară a cetățenilor români, nerezidenți, care sunt lucrători sezonieri, afectați de restrângerea drastică a activităților economice în care erau angrenați în Italia, precum și a cetățenilor români care se află în Italia în situații deosebite, fără posibilități reale de a continua prezența pe teritoriul italian, ceea ce impune repatrierea acestora în cel mai scurt timp.

Detaliile privind organizarea acestor curse de tip charter vor fi comunicate în timp util cetățenilor români care se încadrează în criteriile enunțate mai sus.

O primă cursă va fi organizată dinspre Torino la data de 21 martie 2020.

Reînnoim apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esențiale și recomandarea ca turiștii sau cetățenii români aflați temporar în străinătate să revină de urgență în țară.

Totodată, facem apel la cetățenii români de a da dovadă de înțelegere și responsabilitate și de a evalua în mod responsabil oportunitatea călătoriilor în străinătate în acest moment. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranța cetățenilor și posibilitatea acestora de revenire în țară. De asemenea, facem apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniem că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă.

Alte 17 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus - 4 la Suceava, 3 la Bucureşti, 2 la Cluj, 2 la Bistriţa Năsăud, 2 la Covasna şi câte unul la Iaşi, Dolj, Ilfov şi Constanţa - au fost confirmate joi, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 277, potrivit bilanţului anunţat joi, la ora 13:00.

Tot joi, pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată erau 3.822 de persoane pentru care se efectuau verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 33.709 persoane erau în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală.


Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 4.973 de teste. Dintre acestea, 4.696 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19.


Când am putea intra în scenariul 4


Autorităţile medicale din România au început pregătirile pentru intrarea în scenariul 4, în lupta cu COVID-19. Se vorbeşte deja despre un vârf al îmbolnăvirilor în apropierea Paştelui, când se vor întoarce acasă şi mai mulţi români. Am putea ajunge, atunci, şi la şapte mii de persoane confirmate pozitiv, este de părere secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!