Bilant cu usile inchise la MAPN. Traian Basescu si Victor Ponta au participat la sedinta

Ultima actualizare: 28-02-2013 07:01
Traian Basescu, Corneliu Dobritoiu, Victor Ponta

PROTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa organizata la sediul MAPN pentru prezentarea bilantului pe anul 2012. Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au participat la acest eveniment.

Sedinta de prezentare a bilantului MApN pe anul 2012 a avut loc, luni, cu usile inchise, presa fiind primita doar pentru scurt timp la inceputul reuniunii, iar la final presedintele Traian Basescu a plecat fara a face declaratii.

La eveniment au fost prezenti presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, ministrul Apararii, Mircea Dusa, vicepremierul Gabriel Oprea, fost ministru al Apararii, si seful SMG, Stefan Danila.

Presa nu a avut acces la tot bilantul MApN, jurnalistii putand asista doar la inceput. Seful Statului Major General, generalul Stefan Danila, a declarat, la inceputul bilantului, ca in 2012, an de criza, restrictiile bugetare au afectat activitatea Armatei prin agravarea starii tehnice a echipamentelor si prin diminuarea nivelului de pregatire.

Seful statului a plecat dupa eveniment, fiind condus de catre ministrul Apararii. Traian Basescu nu a facut declaratii.

Guvernul nu va recalcula din nou toate pensiile speciale, in conditiile in care peste 90% dintre pensionarii militari au castigat in urma acestui proces, ci va cauta o "solutie echitabila" in cazuri punctuale, pentru acei pensionari care au avut de pierdut, i-a asigurat premierul Victor Ponta pe militari.

El a aratat ca peste 90% dintre pensionarii militari au avut de castigat in urma procesului anterior de recalculare a pensiilor, iar restul a avut de pierdut. Pentru aceasta ultima categorie, Guvernul va cauta o "solutie echitabila" pe termen mediu si lung, a precizat Ponta.

Saptamana trecuta, premierul Victor Ponta a aratat ca au fost o serie de probleme la calculul pensiilor speciale, dar ca nu ministrii sunt cei care calculeaza pensii, ci persoanele cu atributii legale, iar acestea vor raspunde daca sunt vinovate, in functie de concluziile Parchetului, Curtii de Conturi sau Avocatului Poporului.

El a asigurat si atunci ca, in pofida problemelor de recalculare, pensiile speciale nu vor fi recalculate, ci vor fi indreptate greseli in cazuri punctuale.

Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta:

- "Nu se pune problema sa luam iarasi toate pensiile militare, sa incepem sa le recalculam, sa starnim vreo panica in cei peste 160.000 beneficiari. Daca exista probleme punctuale, acestea se rezolva fie - daca e vorba de probleme administrative - doar pentru acele zone in care s-au descoperit probleme, daca este vorba cumva de probleme care au si incidenta juridica, sunt institutiile statului care cerceteaza. Dar mesajul meu este foarte clar: nu se pune problema in acest moment si nici in viitor sa luam de la capat toate pensiile militare"

 

- "Exista insa si o categorie care a avut de pierdut la ultima recalculare si noi trebuie sa gasim o solutie echitabila."

- "Daca exista oricefel de incalcare a legii acea persoana va raspunde."

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, marti, ca pregateste un proiect de lege privind pensiile ocupationale, care va intra in dezbaterea parlamentara pana la sfarsitul sesiunii si a facut un apel catre parlamentari pentru o initiativa de indreptare a erorilor la calcularea pensiilor.

Campeanu a spus ca s-au creat foarte multe nedreptati si disfunctionalitati in sistemul de pensii, aratand ca nici nu s-a realizat recalcularea fiecarei pensii pe baza contributiei, pentru ca, spre exemplu, cadrele militare nu au contribuit si nici nu s-a facut o economie la buget pentru aceasta recalculare.

Mariana Campeanu a fost audiata la Comisia de munca in urma unui raport al Avocatului Poporului care sesiza nereguli la recalcularea pensiilor speciale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO