La munte este cod roșu de distracție. Oamenii au stat la cozi atât pe drumurile de acces către munte cât și în stațiuni

×
Codul embed a fost copiat

Dacă în alte locuri iarna creează neplăceri la munte este cod roșu de distracţie pentru că ninsorile abundente din ultimele zile au adus numai bucurie.

S-a așternut destulă zăpadă pe pârtii, iar sezonul oficial de schi s-a deschis în toate stațiunile. Dar, cum era și firesc, s-a creat agomerație atât pe drumurile de acces către munte, cât și în stațiuni unde parcările au fost arhipline. Și la instalațiile de transport pe cablu au fost cozi mari.

Doi kilometri a măsurat coloana de mașini pe drumul către Poiana Brașov. Cei mai inspirați au fost turiștii care și-au lăsat maşinile în parcările de la intrarea în stațiune și au continuat pe jos drumul până la pârtie.

Un puhoi de lume s-a revărsat apoi pe pârtii. Sute de oameni au înfruntat răbdători coada de la telegondolă.

Bărbat: "Am aşteptat zăpada ca pe pâinea caldă... ca pâinea caldă! E mamă, mamă, mamă, mamă....! Cred că se vede că juma' de Românie e aicea!”.

Bărbat: "A mers repede la gondolă, chiar ok!"

Derdelușurile s-au umplut și ele de chiote, iar bunicii și părinţii s-au bucurat și ei ca niște copii, în rând cu cei mici.

Bărbat: "Mă dau în continuu, că d-aia am venit, să mă dau în continuu. Nici nu simt că urc! Adică simt, pentru că fumez! Dar au ieșit țigările!"

Terasele s-au umplut și ele de turişti care s-au oprit să îşi tragă sufletul la un pahar de vin fiert.

Zăpada mare ar putea crea însă și probleme, spun salvatorii montani.

Cătălin Petrescu, șef formațiune Salvamont Poiana Brașov: "Deși vorbim de un strat consistent de zăpadă, acesta poate ascunde foarte multe pericole, în plus se pot rătăci foarte mult mai ales în condiţii de vizibilitate redusă cum este cazul zilei de astăzi."

Și pe Valea Prahovei s-a circulat greu, în special pe sensul de urcare spre stațiuni, mai ales că se circulă pe un singur fir, în zona Breaza, după o alunecare de teren. De la ieșirea din Sinaia spre Bușteni s-au format coloane de mașini pe câțiva kilometri. Ajunși cu greu la destinație, mulți s-au lovit de altă problemă: locurile de parcare.

Să găsească un loc de parcare liber a fost o adevărată provocare pentru cei care au vrut să ajungă pe Pârtia Kalinderu din Bușteni. Oamenii se plâng că au așteptat chiar și 30 de minute până când s-a eliberat un loc și au putut să meargă pe pârtie.

Cei care au ajuns însă aici s-au bucurat de un strat consistent de zăpadă. La munte ninge în continuare, spre bucuria turiștilor, dar și a hotelierilor, care anunță un grad de ocupare ridicat în acest weekend.

Cei care au ajuns însă acolo s-au bucurat de un strat consistent de zăpadă. Evident, copiii nu au ratat ocazia de a se juca prin zăpadă.

Sâmbătă la pârtia Kalinderu a fost prima zi de ski din acest sezon, iar seara s-a încheiat cu un foc de artificii și un spectacol de lumini, oferit de mai mulți pasionați ai sporturilor de iarnă.

Stratul de zăpada măsoară aproximativ 35 de centimetri pe Pârtia Kalinderu din Buşteni. La munte continuă să ningă, așa că va fi un sfârșit de săptămâna perfect pentru iubitorii sporturilor montane.

Citește și...
O mașină Google Street View a fost implicată într-un accident în Ovidiu, Constanța
O mașină Google Street View a fost implicată într-un accident în Ovidiu, Constanța

Una dintre mașinile autonome Google Street View cu care gigantul filmează străzile din întreaga lume pentru a actualiza hărțile, a fost implicată într-un accident în orașul Ovidiu din Constanța.

Franța, zguduită iarăși de proteste violente împotriva creșterii vârstei de pensionare. Mulțimea e furioasă pe Macron
Franța, zguduită iarăși de proteste violente împotriva creșterii vârstei de pensionare. Mulțimea e furioasă pe Macron

Proteste violente au avut loc și joi în Franța, în urma adoptării legii susținute de președintele Macron de creștere a vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani. Aeroporturi și gări au fost blocate de mulțimi furioase.

Clipe de groază pentru o pensionară de 71 de ani. Un tânăr de 20 de ani a intrat peste ea în casă și a violat-o
Clipe de groază pentru o pensionară de 71 de ani. Un tânăr de 20 de ani a intrat peste ea în casă și a violat-o

O bătrână în vârstă de 71 de ani din județul Sălaj a trecut prin clipe de groază după ce un individ a năvălit peste ea în casă, a imobilizat-o și a violat-o.  

Recomandări
Delir în presa rusă. Un analist militar „a băgat” deja România în război cu Rusia. Ce spune despre scopul Sea Shield 2023
Delir în presa rusă. Un analist militar „a băgat” deja România în război cu Rusia. Ce spune despre scopul Sea Shield 2023

Occidentul sprijină Ucraina nu doar prin furnizarea de arme și muniții, ci își consolidează prezența militară în apropierea granițelor Federației Ruse, este de părere expertul militar general-locotenent Iuri Netkachev.

Klaus Iohannis, despre intrarea României în Schengen:
Klaus Iohannis, despre intrarea României în Schengen: "E complicat! Austria se opune din motive electorale"

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi, că decizia extinderii spațiului Schengen aparține Austriei, care se opune din motive electorale interne.

Oficial de la Budapesta: Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin dacă va intra pe teritoriul ungar
Oficial de la Budapesta: Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin dacă va intra pe teritoriul ungar

Ungaria nu îl va aresta pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, întrucât nu ar exista niciun temei juridic, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.