Juncker spune de ce a ales Sibiul pentru summit-ul UE: ”Voiam să pun capăt propagandei”


Ultimul update: Marti 07 Mai 2019 15:10
Data publicarii: Marti 07 Mai 2019 13:18
Categorie: Stiri actuale
Jean-Claude Juncker, Klaus Iohannis

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut o declarație de presă marți, cu două zile înaintea Summitului UE de la Sibiu.

Oficialul european a declarat că a ales Sibiul împreună cu președintele Donald Tusk pentru că acest oraș reprezintă Europa centrală și de est.

De asemenea, Juncker a ținut să sublinieze că Sibiul este singurul oraș din Europa unde se vorbește luxemburgheza.

Împreună cu președintele Tusk am ales Sibiul, Hermannstadt, un oraș vechi cu o istorie unică, oraș care reprezintă Europa centrală și de est, trecutul și viitorul nostru. Și asta la 15 ani după ce ne-am reconciliat istoria și geografia prin extinderea Uniunii. Am ales Sibiul, Hermannstadt-ul, din motive strict luxemburgheze, pentru că voiam să pun capăt propagandei germane, care spune că saxonii au fost cei care au ajuns primii în Transilvania. Nu-i adevărat. Este primul fake-news din istorie. Luxemburghezii au fost primii! Și atunci când merg în Transilvania împreună cu președintele Klaus Iohannis, prietenul meu, care a fost primar al Sibiului, putem să vorbim împreună luxemburgheză. Sibiul este singurul loc din Europa în care oamenii înțeleg luxemburgheză.

Sibiul este un loc al unității și diversității noastre, inclusiv al diversității lingvistice și ne arată că Europa nu se construiește doar în capitale, nici în capitalele naționale, nici în Bruxelles, ci și în orașele și regiunile europene.

Acest summit și declarația de la Sibiu, care va fi semnată de 27 de șefi de state și guverne va fi o ocazie pentru a arăta ce poate face o Uniune Europeană unită și ce poate face pe viitor.” - a spus Juncker.

Joi, Klaus Iohannis va găzdui Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, care va avea loc la Primăria din Sibiu. La prima parte a reuniunii va participa şi preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Preşedintele Iohannis va fi prezent şi la dejunul de lucru al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană de la Muzeul Brukenthal.

La finalul reuniunii Summitului informal de la Sibiu, şeful statului va lua parte la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO