Iohannis: E nevoie rapid de măsuri pentru a rezolva problemele cronice ale sistemului sanitar

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 17 Aprilie 2018 17:11
Categorie: Actualitate

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, marţi, mai multe instituţii medicale şi medici din Bucureşti şi din ţară, context în care a subliniat că este nevoie rapid de măsuri concrete pentru rezolvarea problemelor cronice ale sistemului sanitar românesc.

"Când vorbim despre viitor, vorbim despre tineri medici, cărora le revine datoria de a duce mai departe numele predecesorilor lor şi reputaţia spitalelor în care s-au format, dar şi despre proiectele şi obiectivele pe care ni le-am asumat în plan extern. Viitorul înseamnă acces universal la actul medical şi un nou concept bazat pe prevenţie, medicină personalizată, inovare şi sustenabilitate. Pentru atingerea acestor obiective, este nevoie rapid de măsuri concrete pentru a rezolva problemele cronice ale sistemului sanitar românesc", a spus şeful statului la ceremonia de decorare, conform Agerpres.

El a subliniat că pentru români 2018 este un moment de mare însemnătate, în care "celebrăm trecutul şi vorbim despre viitor, despre viziune, despre cum va arăta România peste 100 de ani".

În acest context, Iohannis a precizat că Centenarul Marii Uniri reprezintă cel mai potrivit prilej pentru a acorda Ordinul 'Meritul Sanitar' spitalelor care împlinesc un număr semnificativ de ani de la înfiinţare, ani în care s-au remarcat prin rezultatele obţinute în perfecţionarea actului medical, declarându-se bucuros că această recunoaştere are loc în perioada în care se marchează şi Ziua Mondială a Sănătăţii.

"Când evocăm trecutul, ne gândim la medici de excepţie, care au făcut cunoscut numele ţării noastre peste hotare, la promotori ai unor specialităţi medicale precum urologia sau chirurgia plastică şi reconstructivă, la spitale care le poartă numele în semn de profundă consideraţie şi recunoaştere a meritelor lor. Ne referim, totodată, la spitale care, în pofida greutăţilor cu care se confruntă sistemul de sănătate din România, au reuşit de-a lungul deceniilor de existenţă şi reuşesc şi în continuare, prin devotamentul şi efortul cadrelor medicale şi echipelor de management, să ofere servicii de calitate tuturor românilor", a adăugat preşedintele Iohannis.

El a subliniat că modelele de bune practici trebuie recunoscute şi valorificate.

"Cu medici de excepţie, cu echipe de management animate de determinare şi abnegaţie, precum cele din care faceţi parte şi dumneavoastră, vom avea spitale în care să păşim cu încredere. Sunteţi exemple de profesionalism, responsabilitate, dăruire şi efort continuu în slujba unei cauze nobile, aceea de a avea grijă de sănătatea noastră, a tuturor. Am certitudinea că veţi contribui la acea schimbare a sistemului medical românesc pe care ne-o dorim cu toţii", le-a transmis preşedintele Iohannis medicilor prezenţi la ceremonie.

Managerul Centrului Naţional Clinic de Recuperare Psihomotorie pentru Copii "dr. Nicolae Robănescu", Liliana Pădure, a afirmat că distincţiile primite reprezintă o onoare.

"Este o onoare pentru noi, o bucurie să vedem cum cea mai înaltă instituţie a statului român s-a gândit să recunoască activitatea acestor şapte spitale, ştiut fiind că în ultimii ani spitalele româneşti s-au zbătut între existenţă şi desfiinţare, între a avea şi a nu avea cu ce să-şi desfăşoare activitatea. Am trăit ani dificili, în care lipsa banilor, a unei legislaţii adecvate, coerente, a suportului autorităţilor a oscilat. Astăzi, însă, ne arătaţi preţuirea dumneavoastră. Pentru spitalul meu, care tratează cei mai năpăstuiţi dintre copii, aceia care îşi poartă neputinţa luni şi ani de zile pe scările lui spre tămăduire, este o dovadă în plus că în România copilul cu nevoi speciale se bucură de respect. Este important pentru părinţi, pentru aparţinători, dar şi pentru noi cadrele medicale să simţim susţinerea dumneavoastră", a spus Liliana Pădure.

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, marţi, în semn de "apreciere pentru întreaga activitate de asistenţă medicală, precum şi pentru rezultatele obţinute în perfecţionarea actului medical", mai multe unităţi medicale.

Astfel, au primit Ordinul "Meritul Sanitar", în grad de Comandor, Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Miercurea Ciuc şi Spitalul Clinic nr. 1 Căi Ferate Witting din municipiul Bucureşti, Ordinul "Meritul Sanitar" în grad de Ofiţer Spitalul Clinic "profesor dr. Theodor Burghele" din Bucureşti şi Spitalul Clinic de Pediatrie din municipiul Sibiu, Ordinul "Meritul Sanitar" în grad de Cavaler Spitalul Militar de Urgenţă "profesor dr. Agrippa Ionescu" din Bucureşti, Centrul Naţional Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru copii "dr. Nicolae Robănescu" din Bucureşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Vaslui.

De asemenea, preşedintele Iohannis a conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, medic, membru de onoare al Academiei Române, şi Ordinul "Meritul Sanitar" în grad de Cavaler lui Nicolae Fotin, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Reacția PNL după anunțul lui Iohannis. Liberalii cer demisia lui Tudorel Toader
Reacția PNL după anunțul lui Iohannis. Liberalii cer demisia lui Tudorel Toader
VIDEO PROTVPLUS.RO
fantana
A supraviețuit miraculos, după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri. Cum a fost găsit
Cascadoriile făcute de câțiva hoți români, pentru a goli un TIR aflat în mers. VIDEO
CSAT se reuneşte. Plan de înzestrare a Armatei pentru perioada 2019 - 2028
Descoperirea poliției din Galați într-un autoturism
Accident grav după ce o șoferiță s-a aplecat să aranjeze ceva sub volan
O maşină a lovit un urs pe Drumul Judeţean 106, în județul Sibiu. VIDEO
pizza
Pizzerii închise la Constanța, după ce au fost descoperite ingrediente expirate
Un bărbat din Neamț și-a pierdut viața, după ce a căzut un copac peste el
Cât trebuie să scoată din buzunar românii pentru o cină de Crăciun pregătită la restaurant
Imagini cu noi victime ale drogului ”zombie”. Nu există tratament pentru dependența lor
Pesta porcină: oamenii își omoară animalele înainte să o facă inspectorii sau boala
Și-a bătut crunt iubita, a amenintaț-o și a postat totul pe internet. Poliția îl lasă liber