Elevii din invatamantul primar, obligati sa cante zilnic imnul national. Decizia a fost adoptata tacit de Senat

27-05-2014 16:59


elevi

Intonarea imnului national ar putea deveni obligatorie zilnic, la inceputul programului scolar, in invatamantul primar, in varianta prescurtata, prin grija conducatorilor unitatilor de invatamant, potrivit unei propuneri legislative.

Propunerea legislativa apartine unui grup de senatori PSD, care a fost adoptata tacit de Senat.

Potrivit proiectului, semnat, printre altii, de Ecateriana Andronescu, Viorel Arcas, Marius Bota, Ioan Chelaru, Alexandru Cordos, Gabriela Cretu, Darius Valcov si de fostul senator Toni Grebla, in prezent judecator la Curtea Constitutionala, inspectoratele scolare teritoriale ar urma sa verifice respectarea acestor prevederi si sa stabileasca masuri de sanctionare pentru conducatorii unitatilor de invatamant unde se constata nereguli privind aplicarea acestei legi.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice mai stabilește ca drapelul României să fie arborat, nu numai permanent, ci și ”obligatoriu” pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, la aeroporturile cu trafic internaţional și ca pavilion pentru navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.

Inițiatorii propun ca nerespectarea acestor prevederi să fie sancţioată cu amendă de la 30.000 la 100.000 de lei, care se aplică conducătorilor persoanelor juridice responsabile. Organele constatatoare în aceste cazuri sunt prefectul și Inspectoratul Județean de Poliție.

”După sancționarea contravențională, reprezentantul autorității este obligat ca în 24 de ore să dispună arborarea drapelului. În situația în care nu se conformează, prefectul dispune arborarea prin intermediul personalului Instituției Prefectului sau al Inspectoratului Județean de Poliție”, se mai arată în textul de lege care a trecut tacit de Senat.

Prin proiect, se interzice arborarea însemnelor (drapel și stemă) ale statelor care nu mai există, precum și ale unor entități cu pretenții statale, nerecunoscute ca atare de către statul român.

Este interzisă, de asemenea, arborarea drapelelor altor state pe domeniul public sau privat al statului, al unității administrativ-teritoriale ori pe proprietatea privată a persoanelor fizice în alte situații decât cele prevăzute în prezent de lege.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea legii.

Potrivit propunerii legislative, nerespectarea acestui text de lege se sancționează cu amendă de la 30.000 de lei la 100.000 de lei, care se aplică conducătorilor autorităților și instituțiilor publice responsabile, precum și proprietarului imobilului.

Inițiativa legislativă, care a trecut de Senat în forma propusă de inițiatori, va fi dezbătută de Camera Deputaților în calitate de Cameră decizională.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO