Instructaj pentru ”un sport complex”. Muzeul care oferă secretul clădirii fânul în căpiţe
Aţi admirat de multe ori siluetele cosaşilor pe dealuri vara şi v-aţi dorit, poate, să fiţi unul dintre ei.
Iată că la Muzeul Astra din Sibiu puteţi învăţa cum se clădeşte fânul în capiţe, căci aici se organizează, din timp în timp, câte o clacă de cosit.
La final, participanţii sunt poftiţi la o masă întinsă direct pe iarbă, iar nutreţul va ajunge la animalele muzeului: pe lângă vechile gospodarii, cresc oi, purcei, dar şi o văcuţă şi păsări de curte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Instructajul se face dis de dimineaţă, cât este încă roua în iarbă! Apoi cosaşii de ocazie se pun pe treabă.
Pentru mulţi vizitatori, cositul ierbii nu e o premieră, însă au trecut ani buni de când n-au mai făcut o brazdă.
Bărbat: ”Când eram mai tânăr mergeam acasă la părinţi şi ajutăm la coasa, la fân, la sapă!"
Tânăr: ”Aveam vreo 12 ani, mi-a pus tata coasa în mână: hai copile, da pe razoare întâi, vezi că mananac vaca după tine, lasă călcâiul jos! E cu dibăcie, nu trebuie să te forţezi"
Bărbat: „E o şansă fantastică de a face mişcare fără să plăteşti la o sală de sport şi taică-miu zicea că: înotul şi coasa sunt cele mai complexe sporturi şi cam aşa este”.
Cositul ierbii era una dintre cele mai importante activităţi agricole din timpul verii. Toată familia mergea la muncă: bărbaţii coseau, iar femeile şi copiii, întorceau fanul cu furcă, să-l prindă soarele şi să-l usuce.
Tânăr: „Acum este mai nouă, merge mai uşor, se taie bine. Dacă dai peste un muşuroi şi l-ai tăiat, e posibil să-sti ascuţi coasa că nu mai taie, dai din forţă."
După câteva ceasuri de muncă şi câteva pogoane de iarbă cosită, cosaşii au fost poftiţi la masă.
Ciprian Ștefan, directorul muzeului Astra din Sibiu: ”Noi, nutreţul îl folosim pentru animalele pe care le avem în muzeu. Avem în jur de 20 de oi, o văcuţă, 4 purcei, găini, gâşte, rate”.
Muzeul Astra încearcă să reînvie şi vechea claca a ţăranilor, când familiile se ajutau cu dragă inimă între ele, la treburile gospodăreşti.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!