Institutul Naţional de Sănătate Publică: România e în stadiu pre-epidemic


Ultimul update: Luni 23 Martie 2020 17:22
Data publicarii: Luni 23 Martie 2020 17:19
Categorie: Stiri actuale
Institutul Naţional de Sănătate Publică: România e în stadiu pre-epidemic

România se află în stadiu pre-epidemic, neexistand încă dovezi de transmitere intra-comunitară sustinută, anunţă Institutul Naţional de Sănătate Publică.

 

Criteriile de testare a personalului medico-sanitar pentru coronavirus au fost modificate, astfel că vor fi testaţi toţi cei care sunt contact apropiat al unui caz confirmat, indiferent dacă sunt sau nu simptomatici.

Până acum era testat personalul medical care a intrat în contact cu un caz confirmat de coronavirus, doar dacă era simptomatic.

”În acest moment România se află în stadiu pre-epidemic, înregistrându-se cazuri de import şi cazuri de transmitere locală restrânsă (generația 2, 3 și 4), neexistând încă dovezi de transmitere intra-comunitară susținută.

În aceste condiții strategia trebuie să fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitării transmiterii, şi pe obţinerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectat”, precizează INSP.

Criterii modificate pentru testare 

INSP a modificat criteriile pentru persoanele care vor fi testate.
Ca şi până acum, persoanele simptomatice cu istoric de călătorie internaţională vor fi testate prioritar.

În ordinea priorităţii urmează contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate, personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat, cazuri de SARI (infecţii acute respiratorii severe) fără altă etiologie (negativi la test de gripă), din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele şi de persoane instituţionalizate simptomatice.

Mai mulţi medici şi asistente s-au infectat cu coronavirus după ce au intrat în contact cu pacienţii, astfel de cazuri înregistrându-se la Spitalul ”Dimitrie Gerota” din Capitală, dar şi la Spitalul Judeţean Suceava, unde 27 de cadre medicale au fost confirmate cu coronavirus.

 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO