Coada aeronavei care s-a prăbușit într-un lac din Bacău, recuperată. Starea celor doi piloţi

17-07-2018 12:36


Coada aeronavei IAR 99-Șoim prăbuşită luni într-un lac de acumulare din Bacău a fost recuperată marți. Celelalte piese urmează să fie ridicate şi ele în zilele următoare şi duse la expertiză.

Între timp, doctorii de la Spitalul Militar din Bucureşti, acolo unde au fost transportaţi cei doi piloţi, l-au operat luni seară pe comandorul avionului. Ambii bărbaţi sunt în stare stabilă.

Pompierii şi militarii din Bacău au ajuns cu bărcile la epava din lacul de acumulare Galbeni. Misiunea a fost dificilă, spun ei, pentru că au înfruntat curenţi puternici şi apa foarte adâncă. Au găsit coada aeronavei IAR 99 - Şoim la 150 de metri distanţă de restul pieselor.

De la mal, bucată din aeronava IAR 99 - Şoim a fost ridicată cu o macara şi încărcată într-un camion militar. Apoi a fost dusă la baza aeriană 95 Bacău, acolo unde vor ajunge toate piesele recuperate. Ele vor fi verificate de anchetatori, pentru a lămuri cauza prăbuşirii. Piloţii erau într-un zbor de verificare, dar avionul a pierdut altitudine şi a căzut în apă. Piloţii s-au catapultat.

Comandorul Marcel Bresug şi căpitanul Iulian Pena aveau amândoi experienţa de zbor. Ei au fost transportaţi la Spitalul Militar din Capitală. Primul a fost operat luni seară şi amândoi sunt în stare stabilă.

Starea piloţilor catapultaţi din aeronava IAR 99 Şoim, internaţi în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”:

Comandorul Marcel Breşug
, pacient internat în Secţia AŢI:
- ultimul bilanţ lezional, la intrarea în blocul operator Ortopedie-Traumatologie:
1.Fractură manubriu sternal, ram drept, fără deplasare;
2. Fractură de unghi inferior (vârf) omoplat stâng.;
3. Fractură arc posterior stg coastă a X-a;
4. Fractură parcelară cu minimă deplasare navicular stâng;
5. Fractură deschisă apofiză anterioră calcaneu stâng;
6. Fractură cu fragment intermediar posterior în 1/3 mijlocie a diafizei femurale stâng, cu deplasare.

Căpitan-comandorul Iulian Pena, cel de-al doilea pilot accidentat, internat în Secţia Chirurgie generală ÎI, cu diagnosticul de Politraumatism prin catapultare; Traumatism vertebral lombar minor, fără semne neurologice; Contuzie abdominală minoră; Contuzie genunchi drept:
- în această dimineaţă, pacient cu stare generală bună, afebril, abdomen nedureros, toleranţă digestivă bună, escoriaţii multiple în curs de vindecare per primam, edem la nivelul genunchiului stâng, în remisiune.
- se continuă tratamentul cu antialgice, antispastice, protecţie gastrică şi reechilibrarea hidroelectrolitica.
- pacientul va fi evaluat psihologic şi ortopedic.

VIDEO PROTVPLUS.RO