Incendiul de la mănăstirea din Suceava, pornit de la o sobă. ”Fumul se vedea de la 40 km”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Incendiul violent care a cuprins duminică mănăstirea Sfântul Mina din Roșiori, județul Suceava, ar fi izbucnit din cauza unei sobe care a fost lăsată nesupravegheată.

Chiliile călugărilor au fost învăluite de flăcări înspăimântătoare care, în mai puțin de o oră, au distrus mare parte din lăcașul de cult.

Martorii au sărit în grabă să dea o mână de ajutor, dar nici măcar pompierii sosiți cu 15 autospeciale nu au reușit să salveze bunurile celor care slujesc acolo.

Abia se luminase de ziua când s-a dat alarma. Călugării care se pregăteau pentru Sfânta Liturghie au văzut cum focul mistuie cu viteza una după alta chiliile.

"Pe la colţul pădurii am văzut că arde şi mi-am dat seama că aici arde", spune un localnic.

Oamenii au sărit să îi ajute pe slujtorii Domnului şi au încercat pe cât posibil să mai salveze din lucruri. Pârjolul a fost însă mult prea mare şi mult prea periculos.

În cele din urmă, pompierii au ajuns în zonă cu 15 autospeciale.

Alin Găleată, purtător de cuvânt al ISU Suceava: ''Vorbim de un corp de chilii dispus pe două laturi, cu o suprafaţă totală de 1.400 mp. Au ars mansarda şi acoperişul construite din lemn. Noi, când am pornit de la Suceava, de 30-40 de kilometri, se vedea fumul gros şi de acolo."

Incendiul a fost stins într-o oră. După ce a fost lichidat şi ultimul focar, pompierii şi criminaliştii au stabilit că totul a pornit, cel mai probabil, de la o sobă metalică lăsată nesupravegheată.

Mănăstirea Sfântul Mina, aflată la 20 de kilometri de Fălticeni, este amplasată pe locul cunoscut sub numele de "Dealul Bisericii", pentru că acolo au existat, de-a lungul vremii, mai multe schituri. Primul datează din anul 1864.  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO