Terenuri cu vegetație uscată, neigienizate de proprietari, ard ca torțele în zona Moldovei. Noaptea trecută, zeci de hectare de teren s-au făcut scrum în Iaşi, Suceava și Botoșani.

Pompierii reamintesc faptul că este ilegală arderea resturilor vegetale în câmp deschis, fără autorizație, iar amenzile pornesc de la 1.000 de lei și ajung până la 5.000 de lei.

Incendiul de vegetatie uscată de la marginea municipiului Botoşani a fost stins de pompieri după două ore. Flăcările au înghiţit cu repeziciune 10 hectare din cauza vântulului, care suflă cu putere.

Locotenent Dorina Lupu, purtător de cuvânt al ISU Botosani: „Mai multe case, depozite de materiale de construcţie şi lemnoase, dar şi un service de dezmembrări auto au fost în pericol din cauza unui incendiu de vegetaţie uscată, care a izbucnit. Alertaţi de către localnici, pompierii botoşăneni au intervenit cu trei autospeciale cu apă şi spumă şi au reuşit să localizeze incendiul înainte de a produce pagube material însemnate”.

La scurt timp după incendiul din Botoșani, pompierii au fost chemaţi şi în satul Boroșoaia, din județul Iași. Acolo au ars 20 de hectare de vegetaţie uscată. Flăcările au fost stinse după mai bine de 5 ore.

Tot noaptea trecută, la Suceava, cinci hectare au ars ca o torță imensă, în localitatea Ilișești. Iar la Iaşi, aproape 10.000 de metri pătraţi de vegetatie uscată au ars în două comune.

Cauzele producerii dezastrelor sunt aceleaşi, spun salvatorii – neglijenţa oamenilor, neigienizarea terenurilor şi focul nesupravegheat în spaţii deschise.

Din fericire, nu au existat victime omeneşti în urma acestor numeroase incendii.