Igor Dodon amenință cu represalii. Guvernul a trimis, peste interdicția sa, militari la un exercițiu NATO


Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Joi 07 Septembrie 2017 13:37
Categorie: Stiri externe
Igor Dodon si Vladimir Putin

Igor Dodon a dispus joi efectuarea unui control la Batalionul 22 de menținere a păcii și la Brigada 1"Moldova" pentru a investiga plecarea unui grup de militari la exercițiul militar "Rapid Trident 2017” din Ucraina, la care participă militari americani.

Igor Dodon i-a amenințat cu retrogradarea pe cei care nu s-au subordonat deciziei sale de "a sta acasă", după cum rezultă dintr-o postare pe Facebook a consilierului său Ion Ceban, relatează Agerpres, citând deschide.md

"Noaptea, poate chiar după miezul nopții, au publicat în Monitorul Oficial hotărârea de guvern ilegală cu privire la participarea reprezentanților efectivului armatei naționale la exercițiile militare din Ucraina. (...) Reiterăm, deplasarea militarilor moldoveni în aceste circumstanțe este contrară prevederilor constituționale, dar și a altor legi ale Republicii Moldova. Hotărârea de guvern a fost suspendată prin decret de către președinte imediat după publicare", tot după miezul nopții, afirmă consilierul prezidențial.

Potrivit acestuia, "președintele a dispus prin ordin să fie efectuat un control la unitățile militare pentru a investiga minuțios situația, prezența sau absența militarilor și a lua deciziile ce se impun, în conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv retrogradarea celor responsabili" pe scară ierarhică, a scris Ceban.

Guvernul de la Chișinău a aprobat miercuri participarea militarilor moldoveni la aplicațiile "Rapid Trident" din Ucraina, chiar dacă anterior Igor Dodon anunțase că interzice contingentului de militari să participe la aceste manevre. Premierul Pavel Filip a subliniat în acest context că "executivul este obligat prin lege să asigure dezvoltarea capabilităților armatei naționale".

Astfel, un contingent de 57 de militari din cadrul armatei Republicii Moldova participă la exercițiile multinaționale care încep joi în Ucraina, în pofida opoziției președintelui Igor Dodon, relatează Radio Chișinău.

Potrivit comandantului contingentului moldovean, locotenent-colonelul Alexandru Marcuță, scopul aplicațiilor este consolidarea capacităților de apărare ale armatei și instruirea militarilor în vederea participării în cadrul misiunilor de menținere a păcii.

La exercițiul "Rapid Trident 2017' participă aproximativ 2.500 de militari din 14 țări: Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Republica Moldova, România, Turcia, Ucraina și Statele Unite, potrivit aceluiași post de radio.

 

Sursa: iStock

Dodon: România nu va putea niciodată înghiţi Republica Moldova. Îi va provoca indigestie
Gestul făcut de preşedintele pro-rus al Moldovei de Ziua Limbii Române
VIDEO PROTVPLUS.RO