Iarna este nemiloasa in Moldova. Ambulante blocate in nameti, sute de scoli inchise

Ultima actualizare: 22-10-2012 12:25

In Moldova, iarna este nemiloasa. Inca doi oameni au murit de frig la Iasi si Bacau, iar in Vrancea scolile vor fi inchise. Numeroase drumuri sunt blocate din cauza poleiului sau a nametilor, pentru ca in multe zone ninge neintrerupt.

Duminica seara, la Botosani, doua ambulante au cerut ajutor dupa ce au ramas inzapezite. Una plecase dupa o femeie insarcinata, cealalta dupa un pacient cu o criza abdominala.

Doar cu ajutorul utilajelor de deszapezire au reusit sa ajunga la bolnavi si sa-i duca la spital.

In Vrancea, doua autosanitare cu senile ale armatei s-au inzapezit una dupa alta, in timp ce incercau sa ajunga la o femeie ce statea sa nasca si pana la urma femeia a fost dusa la spital cu un tractor.

Iar unde nu viscoleste, face probleme gerul, termometrele coborand duminica noapte pana la minus 15 grade, la Radauti si Suceava.

La Botosani, 141 de unitati de invatamant vor avea, de asemenea, lacatul pus pe usa. Raman deschise numai scolile din orasele mai mari - Dorohoi si Botosani.

Numeroase drumuri sunt blocate, fie din cauza poleiului, fie a nametilor de zapada. In multe zone ninge neintrerupt de peste 24 de ore.

La Iasi, blocajul impus de politisti i-a revoltat pe cei ce mai aveau de mers doar cativa kilometri pana acasa, in localitatile din apropiere.

Necajiti si infrigurati, oamenii au fost nevoiti sa coboare din microbuze, cu tot cu bagaje si, ce e mai grav, unii cu copii mici in brate.

Un pusti de zece ani venea cu mama lui de la spital, din Iasi, unde i se scosesera firele dupa o interventie chirurgicala si a inghetat de frig.

Dupa ce au stat o ora si au tremurat in drum, cei doi si-au gasit adapost la niste rude. Cei ramasi in urma lor erau tot mai nervosi, pe masura ce timpul trecea si ninsoarea se intetea.

O tanara era ingrijorata ca lasase in casa, la adapost, mieii abia fatati de cele cateva oi ale familiei. Daca nu se intoarce la ele, in casa o sa se faca, peste noapte, frig ca afara.

La Botosani, ninge de doua zile, fara intrerupere, stratul de zapada e de aproape un metru si oamenii sunt coplesiti. DN 24 C, de la Vama Radauti - Prut pana la Iasi, pe linia de frontiera cu Republica Moldova a fost inchis duminica. Pe toate drumurile judetene se circula extrem de greu, pentru ca a inceput sa viscoleasca.

In judetul Bacau, drumul de la Sascut, la granita cu Vrancea, era acoperit duminica de un strat de zapada de peste un metru grosime, asa ca, putine masini s-au incumetat sa-l strabata.

De la ora la ora, se inchid tot mai multe drumuri nationale din Moldova, din cauza ninsorilor puternice si a viscolului. Iar pe drumurile judetene, problemele sunt si mai mari.

In Iasi, Botosani, Bacau, Vrancea, Vaslui, Suceava sase drumuri nationale sunt blocate si pe alte zece se circula cu mare greutate.

Pe de alta parte, bilantul victimelor gerului se ridica la 34.
Un batran de peste 70 de ani a fost gasit duminica la Probota, judetul Iasi, in casa lui inghetata bocna.

Iar un alt barbat, de 40 de ani, din Hudesti, a fost gasit in zori, cazut in zapada si aflat deja in stare de hipotermie. A fost dus cu ambulanta la spitalul din Dorohoi, dar medicii nu l-au mai putut salva.

Duminica, la Botosani, doua ambulante plecate in misiune au cerut ajutor, pentru ca au ramas blocate in nameti. Una plecase dupa o femeie insarcinata, cealalta dupa un pacient cu o criza abdominala.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO