HARTA incidenței cazurilor de Covid-19. În ce orașe s-a depășit pragul de 3 la mia de locuitori

Ultima actualizare: 19-10-2020 19:30

La o privire de ansamblu, harta țării se înroșește tot mai tare, odată cu apariția numeroaselor cazuri de Covid-19.

Cele mai multe orașe reședință de județ din România au mai mult de două cazuri la mia de locuitori și se apropie vertiginos de intrarea în scenariul roșu.

Altele, precum Cluj-Napoca, Bacău, Craiova, Alba-Iulia, Târgu Mureș sau Zalău sunt deja acolo.

Dacă luăm în calcul incidența îmbolnăvirilor, calculată la nivel de județ, iată cum arată în acest moment harta României: este aproape roșie. Asta pentru că mai mult de jumătate dintre județe au cumulat o rată de cel puțin 1.5 la mia de locuitori, calculată pentru ultimele 14 zile.

Deocamdată doar Bucurestiul depășește pragul de 3 la mie. În restul țării, chiar și județele care au înregistrat foarte multe cazuri în ultimele două săptămâni au rămas încă sub rata de 3 dar atenție, vorbim de rata la nivel de județ.

Dacă ne uităm însă cu atenție la cifre, constatăm că avem deja orașe reședință de județ intrate în scenariul roșu.

Așadar, pe lângă București, mai avem și alte orașe mari intrate de luni în scenariul roșu. Vorbim în primul rand de Cluj-Napoca, oraș care a ajuns la o rata de 3.02, dar avem și Bacău cu 4,44, Bârlad în județul Vaslui cu 3,99, Dorohoi în Botoșani cu 3,94, Alba Iulia cu 4,19, Aiud tot în Alba, cu 6.88, Zalău cu 4,58, Odorheiu Secuiesc, Sfantu Gheorghe și MIercurea Ciuc, toate cu o rată peste 3, și mai în sud, Craiova cu 3,01, Turnu Măgurele cu 4,05, Alexandria dar și Roșiori de Vede, cu peste 3.

Multe alte reședințe de județ însă sunt în pericol să intre pe lista roșie și le vedem pe hartă. Brașov a ajuns la 2,48, Târgoviște este acum la 2,68, Sibiu are 2,84, Timișoara 2,72, Baia Mare 2.37, Iași, 2.51, Suceava 2.64, Piatra Neamț 2,70, Urziceni 2.45 și Constanta 2.03.

Toate aceste cifre spun același lucru - boala se extinde rapid, în tot mai multe localități. Dovada este și un alt indicator - numărul celor depistați pozitiv din numărul total al celor testați.

Dacă în ultimele luni unul din zece oameni testați era bolnav, cifrele de luni ne arată că unul din 3 oameni care au fost testați în ultimele 24 de ore s-a dovedit a fi infectat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO