Guvernul nu mai vrea sa plateasca cei 50 de milioane de lei pentru licentele Microsoft. Anuntul facut de ministrul Grindeanu

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Joi 08 Ianuarie 2015 00:06
Data publicarii: Luni 05 Ianuarie 2015 13:59
Categorie: Stiri actuale
Microsoft

Ministerul pentru Societatea Informationala a solicitat Curtii de Apel Bucuresti, la 30 decembrie 2014, suspendarea platilor prevazute intr-un contract incheiat in aprilie 2013 privind asigurarea legalitatii licentelor Microsoft.

"Urmare a unei analize efectuate la finele anului 2014 de catre o comisie a MSI am hotarat ca avem o serie de argumente intemeiate pentru a cere instantei suspendarea executarii platilor prevazute intr-un contract incheiat in aprilie 2013. Ne-am adresat instantei pentru a ne spune daca aceste argumente sunt sau nu intemeiate, asa cum au rezultat in urma analizei interne", a declarat ministrul Sorin Grindeanu.

La mijlocul lunii decembrie, dupa ce a fost avizat pentru a prelua conducerea MSI, Grindeanu a declarat ca amanarea platii celei de-a doua transe de 50 milioane de lei pentru licentele Microsoft, care trebuia achitata in octombrie, va genera penalitati de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere de la 1 ianuarie 2015. "Conform contractului, plata sumei trebuia efectuata in cursul lunii octombrie. In prezent, Corpul de control al ministerului verifica clauzele contractului. Speram sa avem un raport in cel mai scurt timp pentru ca vom fi obligati, conform contractului, sa achitam penalitati de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere", a afirmat Grindeanu la 15 decembrie 2014, conform Mediafax.

Anterior, fostul ministru Razvan Cotovelea spunea ca amanarea efectuarii platii este efectul verificarilor aflate in curs cu privire la numarul licentelor utilizate. "De asemenea, trebuie verificate conditiile exact asa cum sunt ele stipulate in legislatia privind executia bugetara. Trebuie sa primim raspunsuri de la diferite alte institutii, respectiv Parchet, daca si acest contract cu Microsoft (din 2011 - n.r.) va fi subiectul unei investigatii. Dupa ce aceste conditii vor fi indeplinite, vom face plata, care nu se va face catre Microsoft, ci catre o banca, catre care a fost cesionat contractul", a declarat la 12 noiembrie Cotovelea.

La finele anului 2014, MSI a solicitat Curtii de Apel Bucuresti, in calitate de reclamant, suspendarea executarii unui act ancheiat la 3 aprilie 2013. In Dosarul 7738/2/2014, paratii sunt D-CON.NET.AG si Unicredit Tiriac Bank. De asemenea, intr-un alt dosar inregistrat la Tribunalul Bucuresti, MSI a solicitat o actiune in constatare. Paratii sunt in Dosarul 45482/3/2014 sunt D-CON.NET.AG (actualmente Sznotech Global Services Swityerland AG) si Unicredit Tiriac Bank.

In iulie 2013, Ministerul pentru Societatea Informationala a transferat catre UniCredit tiriac suma de 25 milioane de lei (5,63 milioane de euro) pentru utilizarea a 186.087 licente Microsoft de catre Ministerul Educatiei, in baza unui contract cesionat catre banca de D-Con.Net AG. Plata a reprezentat ultima transa (a treia) dintr-un contract incheiat in august 2011 si valabil pana la 31 decembrie 2012, prin care MSI s-a obligat sa achite D-Con.Net AG, in trei transe, suma de 13,9 milioane de euro pentru inchirierea dreptului de utilizare a unui numar de 186.087 de licente Microsoft pentru Ministerul Educatiei. "Plata efectuata a fost aferenta contractului subsecvent 108/17.08.2011", se arata intr-un raspuns al MSI din 12 august 2013 remis la solicitarea MEDIAFAX.

Anterior, ministerul a achitat doua transe, respectiv 3.746.748 euro in anul 2011 si 5.078.925,50 euro in anul 2012. In urma unei licitatii din iulie 2009, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (actualul MSI) s-a obligat sa plateasca, pana in 2012, suma de 90,18 milioane de euro (TVA inclusa) pentru dreptul de utilizare a unui numar de 163.427 licente Microsoft de catre circa 30 de institutii publice, printre acestea numarandu-se mai multe ministere.

Furnizorul dreptului de utilizare a licentelor a fost asocierea de firme D-Con.Net AG, D-Con.Net GmbH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG, Dim Soft SRL si Microsoft Romania (in calitate de subcontractant), singurul ofertant care s-a inscris la licitatia organizata de minister. Contractul incheiat intre D-Con.Net AG si MSI a fost cesionat catre UniCredit tiriac Bank in septembrie 2009.

In intervalul 2010-2012, MSI a platit, in trei transe, suma de 90,18 milioane de euro pentru inchirierea cu optiune de cumparare a drepturilor neexclusive de utilizare a licentelor Microsoft pe o durata de 3 ani, pana la 30 septembrie 2012, pentru institutiile administratiei publice centrale prevazute in anexa nr. 2 la HG 460/2009. In total, pentru utilizarea licentelor Microsoft in perioada 2009-2012, suma pe care MSI a platit-o se ridica la 104,1 milioane de euro, respectiv 90,2 milioane de euro si 13,9 milioane de euro. Pentru asigurarea legalitatii utilizarii licentelor Microsoft utilizate in institutiile publice in intervalul 2013-2015, partile au incheiat un alt contract in valoarea totala de 33,25 milioane de euro. "Platile se vor efectua in perioada 2013-2015 in trei transe egale anuale de 11.084.730,86 euro", se arata in raspunsul MSI din august 2013.

In intervalul 2005-2009, autoritatile romane au platit pentru utilizarea licentele Microsoft in perioada 2004-2009 suma de 105,08 milioane de dolari, in baza unu contract semnat in aprilie 2004 intre Secretariatul General al Guvernului (SGG) si Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, partenerul Microsoft Ireland Operations Limited. In luna septembrie a acestui an, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Codruta Kovesi, a solicitat procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa ceara Senatului si Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a fostilor ministri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme si Serban Mihailescu.

De asemenea, Kovesi a solicitat formularea unei cereri la Parlamentul European pentru avizarea urmaririi penale a lui Dan Nica.

Pentru alti cinci fosti ministri vizati in acest dosar, respectiv pentru Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana ticau, s-au formulat solicitari similare catre presedintele Traian Basescu.

Microsoft Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

DOSARUL MICROSOFT. DNA a semanat panica in functionari: de ce risca Romania penalizari de 14.000 de euro pe zi
DOSARUL MICROSOFT. DNA a semanat panica in functionari: de ce risca Romania penalizari de 14.000 de euro pe zi
DOSARUL MICROSOFT. Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu, urmariti penal. Ambii si-au sustinut nevinovatia in fata presei
DOSARUL MICROSOFT. Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu, urmariti penal. Ambii si-au sustinut nevinovatia in fata presei
DOSARUL MICROSOFT. Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru raman in arest
DOSARUL MICROSOFT. Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru raman in arest
VIDEO PROTVPLUS.RO
LAS FIERBINTI
Celentano știe totul despre Alba Iulia
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

06:26
LAS FIERBINTI
Robi are nevoie de bani pentru un televizor nou
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

03:41
LAS FIERBINTI
Robi face accident cu mașina
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

01:51
LAS FIERBINTI
Gianina se însoară cu Dorel
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

03:30
LA MARUTA
COZONACUL DE AUR: Ediția de Paște - MAREA FINALĂ
Cine a câștigat MAREA FINALĂ

10:54
FERMA
Diana Belbita și Otilia la duel în săptămâna Paștelui
Cuvintele lui o fac pe Miss România să izbucnească în lacrimi

25:35
FERMA
Un invitat special a apărut în Ferma
Luptătorul MMA este pregătit să îl "distrugă" psihic

12:25
FERMA
S-a semnat războiul! Alături de cine intră Diana Belbița la duel
Kamara își iese din minți și îi spune cuvinte dure Ioanei Filiomn

04:30
FERMA
Recompensa oferită de Cristi i-a bucurat enorm pe fermieri
El este cel cu care se va duela pentru a rămâne în Ferma

03:06
LA MARUTA
Melina, povești din culisele "Cântă acum cu mine"
Cântă acum cu mine , duminică de la 23:00, la PRO TV

09:09
Accident mortal la Stalpeni, Argeș
Impact devastator între o motocicletă și o mașină, în Argeș. Un polițist de 32 ani a murit
Gestul unei tinere pentru a dovedi că posteriorul ei e natural. A postat totul pe Instagram
Copilul de şase ani din Constanţa a ajuns din nou alături de mamă
Noi detalii despre procurorul care s-a sinucis. De ce ar fi recurs la acest gest
Tânărul care a încercat să jefuiască o bancă, prins. Arma găsită în casa lui, de jucărie
Un fost deținut a intrat peste vecinul său și l-a luat la bătaie. Ce l-a supărat
Drumul Crucii, parcurs în Vinerea Mare. Tradiția de zeci de ani din zona Moldovei
Drumul Crucii, parcurs în Vinerea Mare. Tradiția de zeci de ani din zona Moldovei
Transalpina rămâne închisă de Paşte. Idei pentru turiști dornici de peisaje frumoase
Papa Francisc s-a întâlnit cu echipa SPP care îi va asigura paza în România
Ce a făcut procurorul Parchetului ICCJ înainte de a se arunca de la etaj
Bătaie în piața din Buzău. Un bărbat înarmat cu un cuțit, prins de jandarmi
Peste o tonă şi jumătate de carne de miel, confiscată de polițiști. Care e motivul