"Guardian" critica decizia Gabrielei Firea de a reda Kiseleff soferilor. Care ar fi "motivele reale ale primarului Capitalei"

Ultima actualizare: 07-08-2016 07:03
Manifestare gen flash mob pe Bulevardul Kiseleff din Bucuresti intitulata 'Parastas de 7 zile pentru Via sport', organizata de Comunitatea OSP

Decizia primarului Gabriela Firea de a interzice manifestarile de pe Bulevardul Kiseleff este comentata de cel mai citit cotidian britanic.

Sub titlul „Sa redam strazile... masinilor. De ce Bucurestiul inabusa evenimentele in aer liber”, corespondentul Guardian in Romania analizeaza decizia Gabrielei Firea de la inceputul lunii iulie de a opri evenimentel sportive de pe Kiseleff. „In vreme ce alte orase din lume imbratiseaza mersul pe jos, noul primar din Bucuresti da vina pe evenimentele in aer liber pentru aglomeratia din trafic. Face Capitala Romaniei un pas inapoi?”

Jurnalista britanica a discutat cu organizatorii evenimentului de pe Kiseleff, dupa ce Gabriela Firea a declarat ca "sambata sunt inca multe companii care lucreaza. Pentru cele cinci persoane care jucau tenis sufereau sute de oameni. In acele masini sunt tot oameni. Nu cred ca intr-o alta capitala traficul sa fie deviat pentru iubitorii de sport." Primarul a spus ulterior ca "nu trebuie sa primesc lectii de la o firma privata care se incapataneaza sa tina cinci persoane care sa joace ceva pe Kiseleff blocand sute de mii de oameni care merg poate chiar la activitati sportive", acuzand organizatorii, ViaSport, de interese comerciale si de incalcarea prevederilor contractului.

Guardian sugereaza insa ca „multi au pus sub semnul intrebarii motivele reale ale primarului”, care ar fi decis inchiderea evenimentului deoarece sediul PSD este tot pe Kiseleff, astfel ca liderii partidului ar fi fost deranjati de traficul din week-end.

„In ultimii ani in Bucuresti a avut loc o explozie de festivaluri stradale si evenimente”, care „au trezit orasul”, spune Ralua Ciuta, managerul programului prin care Bucurestiul candideaza la titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021.

„Primaria pare ca inoata impotriva curentului”, scrie cotidianul britanic, dand ca exemple initiativele de inchidere a traficului rutier din alte orase: Paris, Mumbai, Sao Paulo. Dupa ViaSport, si alte astfel de initiative, precum Street Delivery, ar putea disparea, scrie Guardian. Organizatorii evenimentului de pe Kiseleff sustin ca li s-au oferit spatii alternative inacceptabile: un bulevard la marginea Capitalei, departe de zonele rezidentiale sau de metrou, si intrarea intr-un parc. Ei spun ca traficul nu s-a imbunatatit semnificativ si ca „e ca si cum primaria ar spune ca traficul e mai important decat aerul curat in week-end”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!