Grecia ridică obligativitatea carantinei anticovid impusă turiştilor din UE și mai multe state

Dată publicare: 19-04-2021 19:19
Dată actualizare: 19-04-2021 20:13


Vacanța în Grecia este tot mai aproape. De luni, autoritățile elene au anunțat că renunță la carantină, e drept, deocamdată pentru o săptămână.

Turiștii din Uniunea Europeană și din alte câteva țări, vaccinați sau cu un test negativ PCR, iar de la rapel să fi trecut 14 zile, scapă de obligația de a sta 7 zile în izolare.

Deocamdată, țineți cont că restricțiile se mențin în Grecia, care se află în lockdown. Tavernele sunt închise, iar în magazine se merge cu programare. Restaurantele hotelurilor sunt însă deschise pentru clienți, la fel ca în România.

De teste au nevoie și copiii mai mari de 5 ani. Iar la granițe, turiștii pot fi testați aleatoriu.

Paris Paraschoudis, președintele asociației organizației de turism din Thassos: „Granițele de la Makaza Promachonas sunt de astăzi deschise dar trebuie să aveți grijă pentru că la Makaza, este de la 7 dimineața la 11 seara, nu toată ziua."

Pentru Grecia, această săptămână, este o perioadă de test, înainte de deschiderea oficială a sezonului estival, care a fost anunțată pentru 14 mai. În prezent, Grecia este în lockdown.

Dan Adrian Drăgan, Comunitatea Forum Grecia: „Încă sunt restricții în vigoare, nu ne putem deplasa dintr-un județ în altul, tavernele funcționează doar în regim take away, putem părăsi incinta doar între anumite ore și dând SMS la autorități."

Aceleași condiții se aplică și turiștilor. Vestea bună este că restaurantele hotelurilor sunt deschise, iar turiștii cazați acolo pot sta la masă, ca în Romania: maximum șase persoane și cu distanțare socială. În ceea ce privește Paștele, autoritățile elene nu au făcut declarații oficiale legate de condiții. Sunt însă mii de români care și-au făcut deja rezervări în Grecia. Preferate rămân cele doua destinații clasice, insula Thassos și peninsula Halkidiki.

Georgeta Ioanid, reprezentant agenție de turism: „De când autoritățile elene au spus foarte clar, cei care au vaccin nu trebuie să mai stea în carantină, vedem o finalizare a cel puțin 50 la sută din rezervările pe care le-am avut în lucru. Comparativ cu 2019, trebuie să recunosc că rezervările sunt undeva la 30-35 la sută."

Hotelierii din Thassos atrag atenția că este posibil ca de Paște, în Grecia, încă să fie în vigoare unele restricții. Dar restaurantele hotelurilor sunt deschise.

Paris Paraschoudis, președintele asociației organizației de turism din Thassos: „Trebuie să fiți pregătiți, pentru că unele restaurante sau alte obiective s-ar putea să nu fie deschise. Turiștii pot veni, se pot bucura de vreme, de mare sau de soare dar trebuie să fie pregătiți că unele activități nu vor fi deschise pentru perioada Paștelui."

Grecia deschide etapizat, turismul. De exemplu, pe 24 aprilie se vor deschide siturile arheologice în aer liber iar pe 4 mai muzeele, monumentele și peșterile. Totul depinde însă de această săptămână pentru că autoritățile elene spun că, în urmă cu o lună, atunci când au anunțat deschiderea oficială a sezonului estival pe 14 mai, se așteptau ca numărul de cazuri de covid să scadă. Duminică, Grecia a înregistrat 1829 de cazuri. De la începutul pandemiei au fost în jur de 315 de mii de cazuri.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO