Gigi Becali va executa pedeapsa in regim deschis, la Penitenciarul Poarta Alba

Ultima actualizare: 10-12-2013 07:00

Gigi Becali va executa pedeapsa de trei ani si sase luni de inchisoare in regim deschis, la Penitenciarul Poarta Alba, dupa termenul din 11 decembrie, cand trebuie sa se prezinte la instanta.

Surse judiciare au declarat, sambata, pentru MEDIAFAX, ca dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a dispus definitiv, in 26 noiembrie, ca Gigi Becali sa ramana cu sporul de sase luni aplicat la condamnarile de trei ani de inchisoare primite in dosarul "Valiza" si in cel privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale, s-a decis, in functie de mai multe criterii, printre care si durata pedepsei, ca finantatorul FC Steaua sa execute pedeapsa in regim semideschis.

Decizia a fost contestata de avocati la judecatorul delegat de la Penitenciarul Jilava, acestia cerand ca Gigi Becali sa execute pedeapsa in regim deschis.

Potrivit surselor citate, contestatia a fost admisa, Gigi Becali urmand sa execute pedeapsa in regim deschis, la Penitenciarul Poarta Alba, judetul Constanta.

Pavel Abraham, avocatul lui Gigi Becali, a declarat pentru MEDIAFAX ca a introdus la Comisia de supraveghere de la Penitenciarul Jilava o cerere de modificare a regimului de detentie, respectiv din semideschis in deschis. Avocatul a precizat ca respectiva comisie si, ulterior, judecatorul delegat au admis cererea, astfel ca, la acest moment, regimul de detentie al lui Gigi Becali este unul deschis.

Abraham a mentionat ca acest regim de detentie nu ii permite lui Becali sa mearga acasa, dar poate desfasura activitati in interesul penitenciarului, in afara unitatii. Avocatul a precizat ca Becali ar putea, spre exemplu, sa execute servicii de paza a detinutilor, in foisoarele inchisorii, sau chiar sa supravegheze detinutii iesiti la munca in afara penitenciarului.

Regimul deschis de detentie ii mai aduce lui Gigi Becali posibilitatea de a primi mai des vizite ale membrilor familiei, dar si pachete.

Avocatul a aratat ca regimul de detentie se poate schimba in cazul unor abateri grave, sustinand ca in cazul clientului sau nu se va ajunge la o asemenea situatie. Potrivit Legii 275/2006 privind executarea pedepselor, regimul deschis se aplica persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii de cel mult un an.

Persoanele condamnate care executa pedeapsa in acest regim sunt cazata in comun, se pot deplasa neinsotite in interiorul penitenciarului, pot presta munca si pot desfasura activitatile educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologica si asistenta sociala in afara unitatii de detentie, fara supraveghere.

Condamnatii care executa pedepse ce nu depasesc 10 ani de inchisoare pot beneficia, potrivit legii, de eliberarea conditionata dupa ce executa cel putin doua treimi din pedeapsa.

Gigi Becali, in varsta de 55 de ani, ar putea cere eliberarea conditionata dupa aproximativ doi ani si doua luni de inchisoare. Daca va munci dupa gratii sau va elabora lucrari stiintifice, inventii sau inovatii, Becali ar putea beneficia de o reducere a pedepsei.

Din pedeapsa lui Becali au fost scazute zilele din intervalul 2 aprilie - 17 aprilie 2009, in care acesta a fost retinut si arestat preventiv in dosarul sechestrarii de persoane. Gigi Becali a fost transferat, in 29 octombrie, de la Penitenciarul Jilava la Penitenciarul Poarta Alba, din judetul Constanta, dupa ce Administratia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia. In 26 noiembrie, Gigi Becali a fost adus de la Penitenciarul Poarta Alba in Bucuresti, unde a avut termen, la Curtea de Apel, in dosarul privind contopirea pedepselor.

La finalul sedintei de judecata, Gigi Becali nu a mai fost dus la Penitenciarul Poarta Alba, din judetul Constanta, in care isi ispaseste pedeapsa, in conditiile in care pe adresa Administratiei Nationale a Penitenciarelor au venit alte trei citatii emise pe numele finantatorului FC Steaua, pentru a se prezenta in fata judecatorilor bucuresteni in dosare care au termene in 5, 9 si 11 decembrie, au declarat marti, pentru MEDIAFAX, surse din ANP.

Astfel, Gigi Becali a fost incarcerat la Penitenciarul Jilava, de unde va fi dus la instantele bucurestene la cele trei termene de judecata. Potrivit surselor citate, ANP a decis ca Becali sa ramana la Penitenciarul Jilava pana la termenul din 11 decembrie, apoi sa fie dus inapoi la Penitenciarul Poarta Alba. In 5 decembrie s-a judecat, la Tribunalul Bucuresti, contestatia lui Gigi Becali la executarea pedepsei, aceasta fiind respinsa ca "inadimisibila", intrucat a mai fost o data solutionata, de Tribunalul Ilfov, instanta competenta in acest caz.

Gigi Becali a aratat atunci in fata instantei ca s-a saturat sa fie plimbat la Jilava, la Poarta Alba, "cu zabrele, cu catuse", spunand: "Vreau sa gatati chinurile!".

"Asa cum ii spunea Sfantul Gheorghe imparatului Diocletian: «Gatati chinurile, pentru ca sunt pregatit sa le primesc», asa va spun si eu ca vreau sa gatati chinurile. Du-te la Jilava, du-te la Poarta Alba, cu zabrele, cu catuse. Ca Sfantul Gheorghe primesc ceea ce se intampla pentru ca asa a fost lasat de la Dumnezeu", a spus Gigi Becali.

Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa judece, in 9 decembrie, recursul formulat de Gigi Becali la decizia Tribunalului Ilfov de respingere a contestatiei la executarea pedepsei cu inchisoare. In 11 decembrie, Gigi Becali are un termen la Curtea de Apel Bucuresti intr-un dosar in care Asociatia Accept a cerut anularea deciziei Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii in cazul declaratiilor finantatorului FC Steaua referitoare la homosexuali.

Gigi Becali declarase, in cadrul unui interviu referitor la un eventual transfer al unui fotbalist profesionist: "Nici daca se desfiinteaza Steaua nu iau un homosexual in echipa". Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, sesizat de Asociatia Accept, a constatat discriminarea sub forma hartuirii si a incalcarii dreptului la demnitate si l-a sanctionat cu avertisment pe Becali.

In 20 mai, Gigi Becali a fost condamnat definitiv de instanta suprema la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale. Alaturi de acesta au primit pedepse de cate doi ani de inchisoare cu executare fostul ministru al Apararii Victor Babiuc si fostul sef al Statului Major General Dumitru Cioflina. Cei trei au fost incarcerati in 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar in 10 iunie au fost transferati la Penitenciarul Jilava.

Becali mai are doua condamnari definitive, dispuse anul acesta tot de instanta suprema, respectiv una de trei ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul sechestrarii celor care i-au furat limuzina, si una de trei ani de inchisoare cu executare in dosarul "Valiza", pentru dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO